Citos32 Napisano 27 Listopad 2005 Autor Napisano 27 Listopad 2005 Na forum odkrywcy jestem od niedawna ,czy intresuje kogoś prawobrzeżne ujście Wisły?Dotarłem do osoby która wskazała mi miejsce gdzie umiejscowiony był lazaret oficerów niemieckich w okresie przeprawy na wyspe sobieszewską pod koniec wojny.Może na wiosne się tam wybiorę lecz obawiam się że tam już był tłum poszukiwaczy.Pozdrawiam
Citos32 Napisano 27 Listopad 2005 Autor Napisano 27 Listopad 2005 Ponadto,w pobliżu przeprawy promowej znajdował sie obóz wojsk szwedzkich w okresie Potopu Szwedzkiego.Podobno ładnych parę lat ktoś wykopał tam sporą ilość monet z tego okresu.
KacperW. Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 No, masz rację, jeden z najbardziej przeszukiwanych terenów :] . A skad info o obozie w okolicy przeprawy, masz jakąś mapkę?
Citos32 Napisano 27 Listopad 2005 Autor Napisano 27 Listopad 2005 O tym obozie wiem od znajomego który mieszka dość długo w Mikoszewie , właśnie on pokazywał mi to miejsce i powiedział że kilka lat wstecz jakiś facet znalazł w jednym miejscu sporą ilość tych monet.Poza tym opowiedział mi kilka ciekawych histori na temat tych okolic.
Citos32 Napisano 27 Listopad 2005 Autor Napisano 27 Listopad 2005 Kiedyś czytałem jakąś publikację że pierwsze obozy wojsk szwedzkich powstały w rejonie ujścia Wisły co może pokrywałoby się ze wskazanym miejscem.Osobiście jeżeli będzie sprzyjała aura wybieram się w ten rejon z wykrywka.
KacperW. Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 daj znać koniecznie jak efekty, bo to może być całkiem interesujące
Citos32 Napisano 27 Listopad 2005 Autor Napisano 27 Listopad 2005 Na pewno dam znać o efektach ,jak tylko warunki atmosf.pozwolą.
Peter Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 W latach 70-ych w Mikoszewie (las) przez dwa tygodnie (obóz harcerski)50 kg fantów.
mirekk Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Cześć!Mieszkałem w Sobieszewie dość długo i znam dobrze wyspę. Jest tam jeszcze dużo ciekwaych miejsc. O obozie wojsk szwedzkich czytałem, ale musiałbym poszukać. Jeśli szukasz kogoś do wyprawy, to znajdziesz mnie pod Poznajmy się"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.