DarekD Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Witam, z czego bedę bardziej zadowolony?Kopię głównie monety: i te na plaży i te na polu czy łąkach.Do tej pory chodziłem z Ultrą1 i jestem z niej zadowolony.Doświadczenie niewielkie - 1 sezon, ale intensywnie:)Pozdrawiam
sirpavlo Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 To teraz będzie kolorowo przeciwnicy solarisa będą się mogli wyżywać a prawda będzie po środku moim zdaniem obydwa są dobre za tą kasę mają swoje wady i zalety.Jednak na monety to jednak Muskieter,Solaris to detektor uniwersalny (militarka i monetki)poz sirpavlo
DarekD Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Spytam jeszcze o serwis, z serwisu swojej Ultry jestem zadowolony bardzo. Jak jest z Minelab-ami? Gwarancyjny, pogwarancyjny?
Oksanicz Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Jesli bedziesz szukał przeważnie na plaży to musketer jest za ciężki. Na plażę sprzet musi być lekki i poręczny. Cenowo na plażę również znjadziesz korzystniejsze rozwiązania. Natomiast na pola musketer jest sprzętem odpowiednim. Na temat solarisa nie wypowiadam sie bo w życiu nie miałem go w ręku. Musketer ma odłączaną elektronikę i długi kabel co czasem jest bardzo przydatne. Co do serisu gwarancyjnego musketera to mam zamiar z niego skorzystac to coś napisze na ten temat. pozdrawim
newb Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 A może któryś z posiadaczy Musketeera w końcu pochwali się z jakich głębokości wyciąga monety?
newb Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 DarekD, opis aukcji na której wystawiłeś swoją Ultrę brzmi dziwnie znajomo ;)
DarekD Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 :)bo i sprzęt podobny:)Masz mnie:)A nie zastanowić się nad promocyjną X-terra 30?
tasiek Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Coś często ta Twoja ultra jeżdziła do serwisu. Nie jest to dobrą reklamą przy sprzedarzy sprzętu. Ale wracając do tematu. Miałem okazję pochodzić dwa miesiące z Solarisem i też w tym czasie raz był w naprawie. Męczyłem się z tą wykrywką niemiłosiernie i brak było mi adości z szukania" a to jest moim zdaniem najważniejsze w tej naszej pasji. . Od tygodnia mam Musketeer Advantage. Narazie się wzajemnie poznajemy. Mogę napisać że zasięg ma mniejszy od Solarisa i to dość znacznie. Szczególnie na małe przedmioty. Jest ciężki ale 5-6 godzin da się wytrzymać. Myślę ,że można by było spróbować we własnym zakresie przesieść pudełko z elektroniką pod łokieć ( tak jak w Sovereignie) i tu pytanie do serwisu czy grozi to utratą gwarancji. Brak jest też pokrętła regulacji głośności. A nie wszędzie można hałasować. Jednak to wszystko rekompensuje przyjemność pracy z tą wykrywką. Sprzęt jest stabilny i można mu ufać. Powoli odzyskuję adość z szukania".
rigel Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Witam wszystkich,od 6 miesięcy poznawałem SOLARISA a w tej chwili mogę śmiało powiedzieć, że jest to sprzęt wart swoich pieniędzy (oczywiście ma wady). Lecz uważam, iż zalet w nim więcej niż wad. Najczęstrzym spotykanym problemem było ustawienie dyskryminacji, moje ustawienia dla zainteresowanych to: dyskryminacja godz. 9, grunt godz. 13, czułość 50 %, wskażnik na wyświetlaczu powinien idealnie wskazywać metal czyli do 3 - ciej kreski nie ma co kopać, (częstym przypadkiem były guziki pozłacane lecz oblepione rudą poddarniową), i tu dodam, że nawet inne wykrywacze znanych marek miały też problemy z rozrużnieniem metalu.Na miejcach odwiedzanych przez dziesiątki poszukiwaczy Solarisem wyjmuje guziki, klamry, odznaczenia oraz drobne monetki. W terenie często spotykałem się z osobą, która posiadała MUSZKIETERA ta osoba stwierdziła, że Rutus nie dość że jest wykrywaczem polskim i lżejszym to po przyzwyczajeniu się do niego jest nawet bardziej czuły niż Muszkieter. A co do gruntu to nawet na ME 2 ruda poddarniowa dawała sygnały na czysty kolor, wydaje mi się, że SOLARIS jest sprzętem robionym na tereny naszego kraju i powinien być udoskonalany. A tak na narginesie producent powienien też pomysleć o podświetleniu wyświetlacza. Dla zainteresowanych służę radą przez email. Pozdrawiam
MaciekC Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 ku pokrzepieniu serc hihihihihimam nadzieje ze poznam mojego solarisa rownie dobrze. ale to na wiosne :)pozdrawiam
beaviso Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Nigdy nie zrozumiem tekstu moje ustawienia to"...Proszę jeszcze napisać do tego dla doprecyzowania: moja pogoda to", mój las/pole to", itd. Przecież od tego są gałki żeby nimi kręcić w te i we wte.
DarekD Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 Do: TasiekByła trzy razy sprzedawana, raz sprzedawał ja producent, drugi raz 1-właściciel (zanim sprzedał oddał do serwisu żeby oddać nabywcy wpełni sprawny sprzęt aterz ja zrobiłem to samo na zakończenie sezonu.Jeśli to jest zbyt często w serwisie.." Według mnie całkiem w sam raz:)
bicker Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Podstawową wadą Solarisa jest za mała cena. W ten sposób trafia do zielonych poszukiwaczy i z jednej strony mamy opinie extra pozytywne albo narzekanie na coś co jest w wykrywaczach oczywiste.A jest to sprzęt z bardzo dużym potencjałem.Jedyny polski poważnie porównywalny z zachodnim. Jak skręcisz czułość w solarisie na minimum to masz dokładnie to samo co w muszkieterze. A poza tym wspieramy polski przemysł.
DarekD Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 Do: BickerNaprawdę tak uważasz?Że zmniejszenie czułości jest rozwiazaniem moich wątpliwości?p.s. jeszcze co do serwisu Rutusa, mam nadzieję nie trafiać na inny.
tasiek Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Nie wiem na jakiej podstawie nazywasz mnie zielonym poszukiwaczem" Zajmuje się wykrywką 8 lat. Nie uważam się za eksperta w dziedzinie wykrywaczy . Oczekuję od sprzętu skuteczności i stabilności. Conajmniej dwa razy w tygodniu jestem w terenie. Zaczynałem od PI i Smętka , ale przez ostatnie 2 lat chodziłem z dynamicznym wykrywaczem RADIO SHECK model Discowery II. W tym roku kupiłem solarisa i męczyłem sie z nim przez dwa miesiące. Grunt musiałem ustawiać conajmniej na godzinie 3 lub niżej. Okazało się że sonda jest uszkodzona. Ale nie podejrzewałem że tak renomowana firma sprzedaje wykrywacze nie sprawdzając ich przed oddaniem do ręki klijentowi. Mam prawo wydawać swoje opinie o sprzęcie, bo po to jest to forum I nadal twierdzę że Solaris przegrywa pod wieloma względami i to zarówno z RADIO SHECKIEM jak i z Minelabem. Jest to jednak tylko mój osąd i jeśli ktoś mysli inaczej nie posunę sie do obrażania go i nazywania zielonym" . A jak widać niektórym na tym forum brak odrobinę kultury. A co do wspierania polskiego przemysłu to Ciekawe czy wszystko w domu masz polskie?
DarekD Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 Tasiek, przestańcie dzieciaki:)Poważnie pytam. Solaris mi sie podoba, mam dobre z tą firmą doswiadczenia, prosze pomóżcie mi wybrać.
bicker Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 Tasiek przepraszam.Nie napisałem że jesteś zielonym poszukiwaczem, tylko że rutusy często są pierwszymi wykrywaczami w czyjejś karierze. Jeśli odebrałeś to do siebie to sorki. Moje doświadczenia z tym wykrywaczem są dobre. Sokoro ludzie z ktorymi chodzę mają renomowany sprzęt zachodni często droższy o wiele złotych i mamy porównywalne efekty to coś w tym jest. Wiele razy tak bylo ,że kolega z Whites'em miał głęboki sygnał i ja ze swoim wykrywaczem też spokojnie go łapałem. Coś w tym jest.Darek nie będę Cię namawiał na ten czy inny wykrywacz. Sam musisz zdeklarować swoje potrzeby i znalesc najlepsze dla siebie rozwiązanie. Mialem tylko na mysli ,że zmniejszając czułość do minimum masz mniej wiecej takie same zasięgi jak w muszkieterze i wysoką stabilność pracy.a co do polskości produktu to chodzi mi tylko o to aby nie oceniać czegoś TYLKO po miejscu gdzie jest produkowane.pozdrawiam kolegów jeśli kogoś uraziłem to z góry przepraszam.
slawekdoman Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Tak bicker, w pelni podzielam Twoja opinie!!! Na wypady dokup sobie jeszcze fiata 125p - swietny sprzet, a i komplet bedzie idealny! Sasiad ma merola(baran kupuje taki drogi samochod), a przeciez dojezdza do celu jak inni posiadacze fiatow 125p(przepraszam posiadaczy tych aut, jesli poczuli sie urazeni). Pewne grono ludzi narzeka na auta z epoki". Ale mowia tak, poniewaz pojazdy te, sa za tanie i kupuja je ludzie, ktorzy zle prowadza. Jak porownuje to auto z autem sasiada to roznice sa wlasciwie zadne. Czworo drzwi, kola, szyby, kufer (prawie identyczny)......kanapa z tylu, goscila takie panienki, ze te od sasiada wysiadaj. To kto ma lepsze auto?
newb Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Darek, za Musketeera, który w stosunku do Ultry ma tylko lepszą dyskryminację i ładniejszy wygląd, będziesz musiał zapłacić 3xtyle co za ultre, zasięgi mają takie same. Nie warto.Kup lepiej używanego Whitesa albo inny sprzęt z wyższej półki, wtedy dopiero odczujesz dużą różnicę w penetracji gruntu :) Na poszukiwaczach jakiś koleś sprzedaje Eagle Spectrum za 1300zł, sam bym go kupił ale zbieram sianko na Fishera :))))Pzdr newb
newb Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Darek, tej wykrywki ptaktycznie nikt w Polsce jeszzce nie ma, więc na konkretne opinie(użytkowników, a nie dystrybutorów) trzeba będzie poczekać kilka miesięcy...Sezon się skończył więc z zakupem nowej wykrywki nie warto się spieszyć. Może przed wiosną dystrybutorzy zrobią jakieś promocje przed nadchodzącymi nowymi modelami:) Może Rutus coś nowego wypuści"... ;)
DarekD Napisano 29 Listopad 2005 Autor Napisano 29 Listopad 2005 Cholera, cierpliwy to ja nigdy nie byłem:)Dzięki, faktycznie powinienem ochłonąc.
slawekdoman Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 http://www.proscan.gliwice.pl/docs/tf.pdfdlatego wiecej nie dorzuce postu w tym watku!!!
slawekdoman Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 ...a niech tam, jeszcze cos znalazlem, post kality to dla wszystkich fachowcow" od mozliwosci musketeera, oto link:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=125200#133983
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.