Skocz do zawartości

Solaris a dyskryminacja

qbas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Próbując różnych konfiguracji i ustawień zauważyłem dośc ciekawą rzecz, mianowicie: w trybie dynamicznym chciałem sprawdzic jak sprawuje sie układ eliminacji żelaza i tak:
- kombinerki (około 20 cm) - całkowicie wycięte, ok.
- klucz francuski (około 40 cm) - też ok.
natomiast mała zardzewiała zastępcza klamra o wymiarach 4 na 5 cm nie jest wycinana wogóle. To samo ma miejsce w przypadku magazynka(po elektrolizie)wielkości powiedzmy kasety video. Pomiary na nastawach: czułośc max, dyskryminacja max.
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyc ten fenomen?
Napisano
Właśnie nie pytałem, chciałem podzielic się swoim spostrzeżeniem z innymi użytkownikami i ewentualnie dowiedziec się czy u innych występuje podobne zjawisko.
Napisano
A co w tym dziwnego? Spróbuj tę klamrę a sztorc" - nie będzie jej widział a na płasko będzie. Wytłumaczenie jest proste ale długie, zresztą na którymś forum już jest.
Napisano
Witam,

Czy ta klamra to była klamerka" w formie oczka, czy była pełna"? Jeśli oczko", to śmiem twierdzić, że mało który wykrywacz ruchowy będzie w stanie coś takiego zdyskryminować, jeśli leży łasko w stosunku do sondy.

Podobnie z kawałem płaskiego żelastwa wielkości kasety video.

Jeśli Twój wykrywacz łapie na dyskryminacji gwoździe, to zacznij się martwić.

pzdr.

proscan
Napisano
A czy w trybie wielotonowym sygnał jest jednoznaczny czy jednak wykazuje przez ułamek sekundy pewne wątpliwości?

Ja na dwutonowym First Plus nie mam takich problemów, bo refne" fanciory (oczywiście nie licząc tych naprawdę sporych, np. hełmu) zdradzają się minimalnym fałszem w sygnale. Nie wiem jak jest z przeplataniem się tonów w Solarisie, ale w starym Rutusie był piezoelektryczny buzzer zamiast głośnika i dało się dobrze odróżnic sygnał czysty od stukotu" dawanego przez przedmiot odrzucany. Sygnał ten często przechodzi płynnie z jednego w drugi. W przypadku większych blach wygląda to tak, że ogólnie piszczy czysto, ale przy dokłądnym omiataniu da się usłyszeć że sygnał, zanim pojawi się idealnie czysty, w pierwszym momecie się waha i wydaje 1-2 stuki". Gdybym jechał tylko na jednotonowym, to oczywiście tej dyskretnej różnicy bym nie wyłapał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie