Gość Napisano 18 Maj 2003 Napisano 18 Maj 2003 Mam pytanie do posiadaczy HS 3, wjaki sposob mozna przeprowadzic najwiarygodniejsze testy w powietrzu.Czy jesli cewka bedzie ułozona w powietrzu prostopadłe do sciany nie zmienia to zasięgu??Czy nalezalo by ją ustawic prostopadłe do ziemi (podłogi)??
nikt Napisano 18 Maj 2003 Napisano 18 Maj 2003 Ułozenie nie jest ważne ,ważna jest odległośc od przedmiotów metalowych w tym zbrojenia budynku. Co najmniej 1 metr.pozdrawiam
proscan Napisano 18 Maj 2003 Napisano 18 Maj 2003 Jako autor wielu testów w powietrzu (dostępnych na stronie Darka) chcę pare zdań tutaj wypowiedzieć. Test w powietrzu jest dobry by sprawdzić np. czy dany egzemplarz wykrywacza nie jest zepsuty. Np kupując używanego HS3 który ma 5 cm na średnią monetę to wiadomo że jest on zepsuty. Z drugie strony jeśli ktoś twierdzi że łapie nim monetę na 50cm to wiadomo że kłamie.Jeśli ktoś próbuje na podstawie testów w powietrzu wyrabiać sobie opinię o jakości lub przydatności do pracy jakiegoś wykrywacza, to jest w dużym błędzie.Można naprawdę bardzo wyżyłować parametry, a po przyłożeniu do gleby okazuje się że nic nie da się z tym zrobić. Jeśli już robić testy w powietrzu to niech one przypominają możliwie najbardziej prawdziwe" poszukiwania, czyli machamy nad monetą lub machamy monetą przed sondą.Piotr
Gość Napisano 19 Maj 2003 Napisano 19 Maj 2003 Do Proscana. Chciałbym sie jeszcze dowiedziec jesli jest to mozliwe ile srednio Smetek traci zasięgu na dyskryminacji,bo mino ze szukam militariow uzywam tej funkcji gdyz bardzo dobrze w połozeniu 3-4 odzuca gwozdzie, sróbki i inne małe zelastwa.I jeszcze jedno,mimo iz ten wykrywacz nie jest zadną rewelacyjną konstrukcją jestem z niego bardzo zadowolony...ale ostatnio zaczął szalec przez dwa ,trzy dni co jakis czas nie reagował na monety,umowiłem sie juz z Panem Smętkowskim na wizyte w Warszawie,lecz wykrywaczowi polepszyło" sie, i jest chyba tak jak przed awarią.Co to mogło byc? napewno go niezamoczyłem i baterie tez były dobre..Chce sprawdzic czy nie stracił na zasięgu więc prosze o podanie jaki powinien byc zasięg dla np 1 gr z cewką 30 cm (all metal),do centow nie mam za bardzo dostępu więc nie moge sprawdzic tego w/g danych na stronie Darka,dla przykładu powiem ze po tej dziwnej awarii puszke po niemieckiej masce p-gaz łapie w powietrzu z ok 95 cm....dziękuje
proscan Napisano 19 Maj 2003 Napisano 19 Maj 2003 Nie jestem znawcą wykrywaczy Smentka i nie znam wszystkich jego właściwości. W powietrzu na dystkryminacji zerowej powinien działać tak samo jak na trybie gruntowym. Jeśli są jakieś różnice, to oznaczałoby, że coś się rozstroiło.Co do zasięgów na polskie monety, to kiedyś były testy w Odkrywcy - nie mam ich pod ręką. Ale moneta 5 centów ma mniej wiecej taka samą srednice jak 50groszy i mniej wiecej taki sam skład.95cm na puszkę po masce jest OK.Piotr
Gość Napisano 20 Maj 2003 Napisano 20 Maj 2003 Dzieki chyba jest z wporządku,łapie 50 gr spokojnie na 30cm,ale nadal sie zastanawiam co mogło byc przyczyną tego dziwnego zachowania sie wykrywacza o ktorym pisałem wczesniej??
michal123456789 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Pytanko/: Troche sie wkurzylem ostatnio...tj.ile razy ustawiam dysc. a jest to manual i 1,5 2 2,5 tune na 3,5 4 i nic >>> smieszne osiagi ? co moze byc tego przyczyna ? wykrywacz kupilem u p.smetkowskiego ze 3-4 miesiace temu ?efekty kopania o dziwo swietne? czy tylko w pow.takie osiagi?testy w mieszkaniu (blok) moze jakis metal w podlodze lub inne b.......? Prosze o pomoc!!!! PILNIE!!!!
terenowiec69 Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Kolego,żadnych testów nie robi sie w domu tylko np.na polu,gdzie masz wolna przestrzeń i nie ma zakłóceń.Druga sprawa to uważne przeczytanie kilka razy ze zrozumieniem instrukcji obsługi.Następna sprawa to wiedza na temat trybów pracy wykrywaczy ogólnie.Statyczny i dynamiczny,jakie właściwości ma jeden i drugi tryb,jest to ważne bez tego bedziesz popełniał błędy,które nie pozwolą co poprawnie opanowac wykrywacz.Miałem hs-3 i pomimo że fanty wyciagałem juz 3 dnia po zakupie,to poprawnie interpretować sygnał wykrywacza zacząłem dopiero po 5 miesiącach.Fakt że dyskrymianacja może być uciążliwa i rozróznianie też,ale tak jak piszą inni-chodzić i jeszcze raz chodzić.Wykonaj telefon do pana Smętkowskiego-on ci wszystko wytłumaczy.Nie należy zapominać że smetek to typowy statyk,a automatyka czyli dynamiczny to funkcja dodatkowa.Ma swietny pinpoint,dużo lepszy od zachodnich wykrywaczy-wg. mnie,fant znajduje się w środku wew.okręgu.To tyle.Życze cierpliwości. POZDRAWIAM
draven85 Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 terenowiec69 co do namierzania zupełnie się nie zgodzę , musiałem się zawsze nieźle nakopać zanim wyciągałem przedmiot w porównaniu zarówno do garretta czy tesoro tragedia po prostu...
rauszdelikt Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 a ile razy udało Ci się coś znaleść w powietrzu??
terenowiec69 Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 Co tu gadać,po prostu nie opanowałeś sprzetu tak jak należy,wina lezy po twojej stronie.Moge ci to udowodnić,namierze mały przedmiot typu np.łuska i w promieniu 5 cm jest na 100%.Trzeba wiedzieć jak się smetkiem posługiwać,zarówno w statyku i dynamiku.Ja miałem cewkę 30 cm i nie miałem absoltunie żadnego problemu z posługiwaniem się.
draven85 Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 terenowiec69 a czym ma się różnić opanowanie smętak od ace 250 czy ciboli jeśli chodzi o namierzanie? w przypadku dwóch ostatnich wykrywek nie miałem kłopotu od początku w smętku miałem kłopot od początku do końca :) pozdrawiam
suchy ss Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 hehe mialem smetka i z namierzaniem nie mialem problemu, teraz mam Ace 250 i tez nie mam problemu, nie wiem w czym masz problem kol. draven85, moze po prostu zle podchodzisz do tej czynnosci, a garrety zazwyczaj maja o wiele mniejsze cewki(ktorymi idzie dokladniej namierzyc przedmiot) niz smetek:)
draven85 Napisano 5 Listopad 2007 Napisano 5 Listopad 2007 bardzo często przedmiot wychodził na krawędzi sondy ale już nie marudzę wiem ,że smętek ma tutaj mocną pozycję , której ja akurat nie rozumiem pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.