Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja krzyża ukraińskiego

Łukasz

Pytanie

Witam! W zeszłę wakacje dostałem ten oto krzyż. Wiem tylko, że nadawany był podobnie jak Krzyż Walecznych za odwagę podczas walki, okres I wojna i na 100% orginał. Proszę o dalszą identyfikację i wycenę. Z góry dzięki! Pozdrawiam, Łukasz

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteś pewien, że orginał? I że I WŚ? Tryzub (herb Ukrainy) Został wprowadzony dopiero w 1992 roku, wraz z uzyskaniem niepodległości. Poza tym komu miano by nadawać ten krzyż? Bolszewickim Strzelcom Siczowym? Chyba nie. A może Petlurczykom? Chyba prędzej, ale jteż akoś tak dziwnie wygląda. Barwy narodowe żółto-niebieska też są współczesne (tak mi się przynajmniej wydaje), a z tego co wiem nacjonaliści Ukraińscy posługiwali barwami czarno czerwonymi.
No ale skoro dajesz 100%... Proponuję poszukać u źródła, jak masz możliwość: wypytać o przeszłość. Pomocna byłaby też wiadomość z której części Ukrainy pochodzi to odznaczenie (w 1919 próbowano proklamować dwie republiki, bo nie mogli dojść do wewnętrznego porozumienia).

Witam! Krzyż otrzymałem w prezencie od stryja, który to dostał odznaczenie od dziadka swojej żony (mojej cioci :) ). Wujek mówił tylko, że pochodzi z okersu ok 1914 roku, wspominał coś jeszcze, ale niestety nie potrafię sobie przypomnieć co... Pozdrawaim, Łukasz

Jest to Krzyz Symona Petlury, ktory w hierarchii nagrod Ukrainskiej Republiki Ludowej (URL) zajmowal drugie miejsce. Zostal wprowadzony 22 maja 1932 r. rozkazem Naczelnego Dowodztwa Wojska URL, podpisany przez Glownego Otamana (a rownierz i prezydenta URL na obczyznie) Andrzeja Lewickiego. Krzyz ten byl stworzony z okazji 15-j rocznicy Armii URL i byl wydawany kazdemu uczestnikowi
walki wyzwolenczej narodu ukrainskiego (1917-1921). Pierwsze nagrody byli wydane w 1936 r.
W 1974 r. Krzyz zostal przemianowany na Order Symona Petlury.
Sa trzy odmiany tej nagrody.
Pierwsza odmiana - to produkcja polskiej firmy grawerskiej J.Kweksilbera w Warszawie (na stronie tylnej jest napis). Druga wersja wyprodukowana z bialego metalu i posiada blyszczaca strone odwrotna. Trzecja odmiana nagrody wyprodukowana juz w USA po wojnie rownierz z metalu bialego lecz strona odwrotna jest matowa.

Wymiary krzyza - 42 mm x 25 mm, szerokosc wstazki - 35 mm.

Co do innych odznak. Tarcza blekitna z tryzubem ukrainskim wyglada na symbol Organizacji Ukrainskich Nacionalistow (OUN), przecierz to oni mieli miecz w centrum tego tryzubu. Flaga moze pochodzic z czasow hetmana Pawla Skoropadskiego, 1918 r.

To tyle, pozdrowka

Wstążką bym się nie sugerował. Jest współczesna. co do reszty, to trudno powiedzieć. Zamieść też skan odwrotu.
Pozdrawiam

Skontaktuj się z antykwariatem Militarysta na ul.Florjanskiej w Krakowie, tam sa swietni ludzie - mi pomogli w identyfikacji zadkich odznaczen to Tobie tez pomoga. Najlepiej im pokaz oryginal.

Jeśli na 100% I WŚ, to chyba tylko rok 1918-19. Wtedy część Ukraińców przeszła na stronę bolszewików, jako tzw. strzelcy siczowi, ale ich z góry można wykluczyć. Pozostają nacjonaliści, np. ci co strzelali do Orląt Lwowskich. Ale to odznaczenie nadawane mogło być również przez Centralną Republikę Ukrainy (nie jestem pewien nazwy), uznaną przez Austro-Węgry gdzieś pod koniec ich istnienia (1918). Ci Ukraińcy walczyli właśnie po stronie państw centralnych. Może oni.

Witam !
Ja o Militaryście " na Floriańskiej nie słyszałem, ale byłem na Floriańskiej w Arsenale" -Floriańska 20
strony chyba nie mają,ale na maila jest niezła pomoc.

e-mail: arsenal@euroserwer.com

Pozdrawiam
Grzesiek

Witam! W zeszłę wakacje dostałem ten oto krzyż. Wiem tylko, że nadawany był podobnie jak Krzyż Walecznych za odwagę podczas walki, okres I wojna i na 100% orginał. Proszę o dalszą identyfikację i wycenę. Z góry dzięki! Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie