Skocz do zawartości

PZL P-24K

gros

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podobno planowano rozpoczęcie produkcji PZL P-24K i PZL P24L dla naszego lotnictwa różniące się uzbrojeniem i silnikami (informacja pochodzi z publikacji z 1980r.)
Do momentu pojawienia się dokumentacji na PZL P-24J (rysunek tech.) dla Bułgarii, można było uważać tą informację za fantazję autora. Z projektu chyba zrezygnowano po decyzji na produkcję P-11 kobuz.
Czy ktoś posiada dane na ten temat.

Pozdrowienia
Napisano
O którego niby autora chodzi? Skąd takie dane?
Informacje o P.24J nie są nowe. Już od 10 mniej więcej lat wiadomo było o jego istnieniu - a rysunek odnaleziony przez Morgałę pozwolił tylko odtworzyć wygląd zewnęztrny tej maszyny. Znam większość chyba dokumentów tyczących się P.24 - nigdy w żadnym z dokumentów indeksu K czy L nie widziałem.
Napisano
Pamiętam tylko te dane, które podałem.
Na pewno nie był to Cynk lub Glass, sam bezskutecznie szukam tych danych (co mnie trochę wkurza) po lekturze książki Morgały z 2003r. gdzie był rys P-24J.
Jestem pewien na 90% tego oznaczenia, gdyż zastanawiałem się nad jego prawdziwością. Jeśli nikt nie pomoże będę dalej szukał tej książki.

Pozdrowienia
Napisano
Z dyskusji na innym forum -- link http://www.przestworzadws.netlook.pl/viewtopic.php?t=172&view=previous&sid=bf9278fc9dee8259c46c82dcecffe086

„Morgała pisał niegdyś o P.24H jako wersji z GR-14N21 dla Polski i o P-24K z czterema działkami 20mm”

W publikacji, której poszukuję były podane silniki i typ uzbrojenia planowanych wersji 24K i 24L.

Pozdrowienia
Napisano
Na przywołany wyżej post to ja już na tamtym forum odpowiadałem. ;-)
A P.24K i P.24L są ze starego" Morgały (Polskie samoloty wojskowe 1918-1939", wydanie z 1972 r.). W późniejszych opracowaniach już do tego wątku p. M nie wracał, najwyraźniej uznawszy go za błędny trop.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie