Skocz do zawartości
  • 0

LICZNYJ ZNAK ???

rbl

Pytanie

Napisano
witam, mam pytanie do znawców carszczyzny. wpadł w ręce ...mojego znajomego dość spory mosiężny krażek, bity jednostronnie z dziurką na godzinie 12.00, napisano na nim:

16 p.
6 B-C. C. П.
68

prosiłbym o rozszyfrowanie skrótów (czy 16 p. to szesnasta rota?) i co z tymi literkami i cyferkami poniżej? dodam jeszcze że liczba 68 jest wybita nieco nierówno jakby reczną puncą (?).

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no, straszne dizeki za tak ekspresową i wyczerpującą odpowiedż ! nie spodziewałem się że aż tak szybko bedzie odzew, a powiedz Coriolan, czy ta jednostka mogła mieć coś wspólnego z warszawą, np. miejsce stacjonowania, czy coś w tym stylu ??? ...i co to znaczy że blaszka jest ok, jesli nikt przy niej nie poprawiał, znaczy że jest jakaś rzadsza? a jeśli tak to czemu ? Pytam, a właściwie znajomy pyta :) bo to zawsze warto wiedzieć że ma się coś cennego, ale raczej na 100 % nie po to żeby sprzedać, bo my nie z takich co sprzedają swe fanty.

jeszcze raz dzięki za szybki i konkretny odzew
...i prośba o odpowiedź na te dwa dodatkowe pytanka, które teraz zadałem :)

pozdrawiam robal
Napisano
Garnizonem macierzystym tego pułku było miasto Razdolnoje w ówczesnym Primorskim Kraju /obecnie Primorie/ okolice Władywostoku;w składzie 2 Dywizji Syberyjskiej,1 Korpusu Syberyjskiego.
W latach 1916 - do czerwca 1917 1 SibK był w składach 1,2,3 i 10 armii Frontów Zachodniego i Południowo-Zachodniego,a więc na terenach dzisiejszej Polski,nie wykluczone że w okolicach Warszawy.Pewnie dokładniejsze informacje ma 2A - D.Cz.,specjalista od tego tematu.
Nieśmiertelnik jest wtedy pełnowatościowy,jeśli znalazca nie poprawiał" bić - np.przez dodanie nr-u osobistego żołnierza.
Napisano
cześć, wielkie dzięki za tak szczegółowe odpowiedzi i wszystkie informacje Coriolan ! naprawdę chylę czoło przed taką wiedzą, podwójne dzięki za chęć podzielenia się ją ze mną. ...a znajomy nic z tym nie robił, tylko przetarł rękawem i już :) ani wody, ani oliwki - nic, potem tylko mięka szczoteczka do zębów, żeby obetrzeć z kurzu. patyna taka sobie, ale nie ma dziobów i wżerów. niedługo postaram się wrzucić skan. ...a jeśliby jeszcze ktoś chciał coś dodać to serdecznie zapraszam do dyskusji. wszelkie dodatkowe info mile widziane.

pozdr rob.

p.s. ...a czy można choć w przybliżeniu określić okres tej blaszki, tzn, kiedy np. powstała ta jednostka, bo przestała istnieć pewnie ok, 1918 - 19 r. (to już chyba ostatnie pytanko)
Napisano
witam, mam pytanie do znawców carszczyzny. wpadł w ręce ...mojego znajomego dość spory mosiężny krażek, bity jednostronnie z dziurką na godzinie 12.00, napisano na nim:

16 p.
6 B-C. C. П.
68

prosiłbym o rozszyfrowanie skrótów (czy 16 p. to szesnasta rota?) i co z tymi literkami i cyferkami poniżej? dodam jeszcze że liczba 68 jest wybita nieco nierówno jakby reczną puncą (?).

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie