Skocz do zawartości
  • 0

Który to wiek?

idiota

Pytanie

Napisano

Witam.
Jakaś pokrywka od kufla?
Znalezione w pobliżu zamku (XIII-XVwiek?), na pozycjach pierwszowojennych.
Jaki to metal? Wydawało mi się, że mosiądz, ale pod warstwą patyny pokazał się srebrny kolor. Metal dość miękki. Na szklanym uchu ręcznie naniesiony pasek czerwonego koloru.
Czy to może być fant z tegoż zamku? Jeżeli tak, oddam go profesorkowi, który prowadził tam wykopaliska :)
Pozdro.
Janusz.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Jakaś pokrywka od kufla?
Znalezione w pobliżu zamku (XIII-XVwiek?), na pozycjach pierwszowojennych.
Jaki to metal? Wydawało mi się, że mosiądz, ale pod warstwą patyny pokazał się srebrny kolor. Metal dość miękki. Na szklanym uchu ręcznie naniesiony pasek czerwonego koloru.
Czy to może być fant z tegoż zamku? Jeżeli tak, oddam go profesorkowi, który prowadził tam wykopaliska :)
Pozdro.
Janusz.

Napisano
jak na mój gust to fragment urwanego ucha i obrecz do przykryki jakiegoś szklanego kufla. Po jakości zarówno szkła ( całkiem niezłej jakosci!) i moasiadzu sądzic naleźy, że to raczej stosunkowo młody" zabytek. Obstawiam XX wiek, maxymalnie XIX nie wcześniej. Daruj sobie oddawac toto profesorowi. Jego to z pewnościa nie zainteresuje i potraktuje kufel jako zabytek etnograficzny....i wywali na chałde. Aha zapomniałem...wdziałem podobne kufle w albumie o historii ceramiki w Polsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie