Wiesław Napisano 16 Listopad 2005 Autor Napisano 16 Listopad 2005 Na temat tajemniczych koszar we wschodniej cześci miasta nie wiemy prawie nic - za krótko było tych sześć poteznych budynków, by ostały sie ich wizerunki. Nie ma śladu na mapach, jest ślad na zdjeciach lotniczych Głogowa. I oczywiscie powielane cytuje mity i bzdury". Zmierzmy się z tym tematem. Oczywiscie wiem, że miasto Luttich to powszechnie znane Liege. Wiesław
BVS Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Wydaje mi sie, ze sa zachowane wizerunki tych koszar.Z tym,ze nie jestem pewien, czy to byly widokowki, cz fotografie
asgard Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Wiesław a dokładnie gdzie one były (obecna cześć miasta, osiedle )?ASGARD
pekar Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 ASGARD;rejon dzisiejszej ulicy Mechanicznej,Rzemoeslniczej,Złota Podkowa.Mocno zniszczone w czasie walk,zdobyte przez Rosjan 01.03.1945,rozebrane ostatecznie na początku lat 50-tych.Mała wzmianka w ksiązce Chutkowskiego GŁOGÓW W XX WIEKU"POZDRAWIAM PEKAR
pekar Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 ASGARD:http://sit.glogow.pl/DI/Zdjecia_lot/zdj_lotn_45/002.jpgW prawynm dolnym rogu zdjęcia masz koszarypekar
asgard Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Dzięki Pekar, do niedawna posiadałem dość sporą kolekcje zdjęć i materiałów dotyczących tamtego " Głogowa,jednak po awarii kompa wszystko mi przepadło a nie zdążyłem wszystkiego zgłebić;)i stąd moje pytanka. Pozdro ASGARD
Lokomotywa Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 były to koszary imienia miasta Luttich czyli Liege ale niektóre zródła podają je jako koszary Ludendorfa
Wiesław Napisano 17 Listopad 2005 Autor Napisano 17 Listopad 2005 Panowie, dzieki za zainteresowanie, jednak w dalszym ciągu niewiemy więcej niz w dostępnych materiałach. Koszary były przy obecnej Rudnowskiej - 5 budynków szczytami do ulicy. Budynek (chyba sztabowy) był posadowiony frontem. Z tyłu plac broni z zabudowaniami gospodarczymi - technicznymi. Ze zdjecia, które jest ogólnie dostepne na stronach głogowskich (polecam, są też i inne) wynika, ze budynki były ypowe" czyli podobne do tych z koszar Hindenburga. Koszary nazwano imieniem Ludendorffa (może dla towarzystawa koszarom Hindenburga, bo to byli przecież towarzysze broni z kampanii mazurskiej. Natomiast w trakcie rozbudowy Alsen Kaserne w bodajże 35 roku zmieniono nazwe. Wydaje mi się, że w pewnym momencie w ówczesnych Niemczech uznano za mobilizujące naród publiczne chwalenie mestwa z osra\\tatniej wojny. Dlatego też przypomniano sukces ze zdobyciem twierdzy Liege czyli Luttich. Do tej pory funkcjonuja na zachodzie Luttich Kaserne.Tak wiec tyle wiemy.Czekam jeszcze na mocnych w temacie - bo w dalszym ciągu po za jak napisałem we wstepie a pekar podał link do zdjecia lotniczego - nie mamy zadej ikonografii. Tak zresztą jest z Beseler i Hindenburg Kaserne i innymi obiektami militarnymi na terenie miasta. Z lat 1930 - 1945 posiadamy nie wiele zdjęć. A jeżeli chodzi o ruiny to osławione dwa juz wyeksploatowane do końca. Nawet w listach opracowanych przez głogowskich specjalistów są obiekty, które nie mają opisanej przeszłości przedwojennej bo jest nieznana.PozdrawiamWiesław
pekar Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 mała korekta do mojego wczesniejszego postu.koszary stały jeszcze napewno w 1958r.mam posrednia relacje relacj człowieka,który w 1958r przyjechał z przydziału po studiach do Głogowa i dopiero wtedy zaczęła sie rozbiórka.więc blizsze będzie twierdzenie ,że rozebrano je pod koniec lat 50-tychpekar
pekar Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 a co to za koszary?zdjęcie jest z Głogowa,wygląda to na Hindenburga,ale nie jestem pewienpekar
Wiesław Napisano 18 Listopad 2005 Autor Napisano 18 Listopad 2005 Pekar - dzięki za relację - jeżeli miałbyś ją spisana i mógłbyś sie podzielić to prosze na mojego maila.Zdjęcie, które pokazujesz chodzi po necie - i w tle widać budynek starych Alsen Kaserne - obecne oczywiscie starostwo.Gdzie są specjaliści od historii Głogowa?PozdrawiamWiesław
mis Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 WitamW wiezy na satrówce są fotki panoramy całego miasta, budynków i łady opis trzeba się wdrapać na górę ale może warto :)
Wiesław Napisano 18 Listopad 2005 Autor Napisano 18 Listopad 2005 Mis- warto się wdrapać na górę - byłem tam w wakacje i do dziś jak mi przed chwilą powiedział pracownik Intertransu, który turystycznie obsługuje wieżę ratuszową się nic nie zmieniło. To znaczy - fotki panoramy całego miasta są, ale z lat 1912-1914, jest tam jedno zdjęcie z roku 1930 ale z widokiem na ratusz od strony fary.Polecam http://www.intertranspks.com.pl/prod.php?l=prod_l&r=wiezWięc jeżeli tak jest to koszar Ludendorffa, Luttich i parunastu innych obiektów (łącznie z koszarami Hindenburga) jeszcze nie było.Pozdrawiam serdecznie.Wiesław
pekar Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Wiesław:szukam w korespondencji,na pewno wyślę,ale tak jak pisałem to była relacja pośrednia zawarta w prywatnym e-mailu.Trochę cierpliwościpekar
asgard Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Mnie ciekawi czemu po Luttich Kaserne nie zostało nic, a koszary" na Żarkowie jak wyglądają tak wyglądają ale są. Jakby nie patrząc to z jednego miejsca do drugiego to dwa kroki :) PzdrASGARD
Wiesław Napisano 22 Listopad 2005 Autor Napisano 22 Listopad 2005 Asgard - dlatego rozpocząłem ta dyskusję. nie ukrywam, że inspirowała mnie dyskusja,( a własciwie jej klimat i temperament) o filmie wierdza Głogów". Jestem trochę zawiedziony. Tym bardziej, ze w dalszym ciągu jest kilka pytań.pierwsze - Asgardadrugie - dwukrotnie we wspomnieniach Niemców drukowanych w NGA wymieniana jest data adobycia koszar 15 marca. Wszelka dostepna literatura polska podaje date 1 marca. poniewaz nazwiska autorów zacne nie sposób niewierzyc.Ale.... przez 30 dni oblegajacy (od 1 marca do 1 kwietnia)mieliby dowodztwo twierdzy o przyslowiowy rzut granatem? - trzecie - kto i jak szabrował (eksploatował) przepastne piwnice gruzowiska? Jak mówia niektórzy byly tam duże ilości zboza, grochu, cukru, płatków owsianych i konserw mięsnych. Cegły zuzyto do budowy domków, choć tylko połówki, bo całe jechały na odbudowę Warszawy. Bo cały Naród odbudowuje Warszawę." (I tu ciekawostka - granitowe bloki, które robia za stopnie wokół b. Domu partii w Warszawie przy Jerozolimskich pochadzą nie mniej ni wiecej z Tannenbergdenkmal w poblizu Olsztynka - tam tez juz tylko trawnik z krzaczorami i kilka kamieni.)pozdrawiam Was wszystkich i w dalszym ciagu mam nadzieję, ze poszerzę swoją wiedzę o tej części Glogowa.Wiesław
asgard Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 małe pytanko - jako , że fotk nie chce się wkleic gdzie był Leopoldring"
pekar Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 asgard:jesli chodzi o ten fragment Leopoldring to są Wały Chrobrego przy skrzyzowaniu z Piastowską{Viktoriastrasse}widziany od strony skrzyżowania.Ta zabudowa nie istnieje,te akurat budynki to były mieszkania dla oficerów garnizonuJeśli chodzi o drugie zdjęcie to przedstawia dzisiejszy narożnik Witosa/Paderewskiego widziany od strony Wita STWOSZApekar
pekar Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 ASGARD:jeśli masz problem z identyfikacją ulic to możesz sobie pomóc korzystając ze strony SIT{http://sit.glogow.pl/}-jest tam znajdz adres"a w środku wyszykiwarka ulic dzisiejszych i ich odnosników przedwojennych i odwrotnie.W księgarni lub w zamku być może uda Ci się kupić słownik Jerzego Sadowskiego -Słownik ulic i placów GŁOGOWAjesli mimo to będziesz coś chciał wiedzieć to chętnie pomogęWIESŁAW:może podana data zdobycia koszar 15 marca dotyczy innych koszar np.Bruckenkopf na przedmosciu?Co do Twoich wątpliwości o zut granatem"-walki uliczne to nie to samo co walki w terenie odkrytym,w terenie zabudowanym można skutecznie się bronić przed silniejszym liczebnie przeciwnikiem długo{Konigsberg-kapitulacja w maju 45r,Breslau -maj 45r}.Rozsądniejsza była ze stronu Rosjan taktyka bombardowania,ostrzały artyleryjskiego niż bezpośrednich starć.Dopiero po zmiękczeniu w ten sposób obrońców zdecydowali się na zdobywanie miasta.To chyba tłumaczy troche te 30 dni pekar
Wiesław Napisano 12 Październik 2007 Autor Napisano 12 Październik 2007 Odgrzewam temat, bowiem sie za 15 marca 1945 jako datą zdobycia głogowskich Luttich kaserne przemawiają pojawiające sie nowe argumenty. A któryś z historyków z rozpędu dawno temu napisał 1 marca i poleciało. [widziałem u np. R. Majewskiego]Analiza niemieckich wspomnień publikowanych w NGA -wskazuje na 15 marca. Pojawiło sie również nowe źródło - raport oddziału wywiadowczego 3 Armii gw. za marzec 1945, opublikowany w zbiorze źródeł, w Moskwie, w którym możemy przeczytać, że :”… O nastrojach w okrążonym garnizonie w m. Głogów mówi jeniec, młodszy lekarz grupy wojennej... Alfred Jackowski, wzięty do niewoli 14.marca w Koszarach Luttich…]- Rosjanie używają określenia Lieżskije kazarmy" i tak to brzmi w oryginale. Tłumaczenie starałem sie oddać wiernie. Czyli wniosek sie nasuwa się jeden......pozdrawiam
LEWY Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 Luttich-Kaserne zostały opuszczone przez załogę niemiecką w nocy z 14 na 15 marca 1945r, gdy stało się jasne, że nie ma już żadnych szans na prowadzenie ich obrony. Pięc budynków uległo poważnym zniszczeniom w czasie walk, szósty został wysadzony przez saperów z 213 Pionier-Bataillon. Informacje te pochodzą ze wspomnień Karla Stuhlera, cześc z nich publikował kilka lat temu NGA, w opracowaniu bodajże Eberharda Kendlera.Rosjanie i polskie źródła powojenne twierdzą, że szósty budynek został wysadzony przez atakujacych Rosjan, którzy w ten sposób zlikwidowali ostatnią grupę obrońców koszar. Bardziej wiarygodne są chyba jednak relacje niemieckie, co potwierdza się w analizie wielu innych informacji.LEWY
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.