Mag_39 Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 Witam , ostatnio wykopałem sporo blaszek raczej mosiężnych , ale zupełnie nie wiem od czego to może być , czy ktoś się spotkał z takimi blaszkami ?
michałł Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Są to części od harmonijki ustnej.Polna i leśna zmora PZDR Michał
Mag_39 Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 dzięki bardzo za informacje , a już się łudziłem , że to od czegoś poważnego , poza tym chyba trafiłem na pułk harmonijkowy . Pzdr.
hydro Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Takie blaszki są też w akordeonach, nie tylko w harmonijkach, różnej wielkości. Znajdywanie tych blaszek w dużej ilości też za tym przemawia czyli cos mogło trafić w akordeon.
PATRON Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 bezapelacyjnie i absolutnie harmonijka .....czyli podstawowy instrument muzyczny każdej dzielnej armii kiszącej miesiącami w okopach ...nieraz jak sie wejdzie na pole to można odnieść wrażenie że oni do siebie nie strzelali z karabinów tylko rzucali w siebie kawałkami charmonijek .....PZDR PATRON
Boruta Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Organki. z jednej strony tych prostokątnych otworów powinny być dziurki do blaszek sprężynyjących pod wpływem dmuchania.Pozdrawiam
marop Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Swoją drogą muzykalnych mieliśmy przodków ,wszędzie tego pełno.Pozdr..
Mlody Mauser Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Harmonijka mam taka z drewnem w srodku:DMoge dac fotke
rbl Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 hej ludzie jaka HARMONIJKA !!!!! toż to totalna bzdura ! dalczego miałbym średnio 2 razy w tyg trafiać na polu kawałki właśnie harmonijki ustnej, a na fragment innego instumentu nigdy jeszce nie trafiłem (?!) fakt może to wygladać na harmonijkę, może i jest podobne, ale ilości w jakich to wychodzi (co zresztą Marop słusznie zauważył) definitywnie przekreśklają waszą teorię ! moim zdaniem jest to fragment jakieś cześci maszyny i to części czesto zużywalnej. ...i to nie końiecznie maszyny rolniczej. może coś co eksploatuje się w chłopskiej zagrodzie, a cześci z podwórza trafiają do gnoju i z nim na pole...pozdrawiam wszystkich muzyków ;)robal
Pytanie
Mag_39
Witam , ostatnio wykopałem sporo blaszek raczej mosiężnych , ale zupełnie nie wiem od czego to może być , czy ktoś się spotkał z takimi blaszkami ?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.