Skocz do zawartości
  • 0

czy ktoś wie ...

Mag_39

Pytanie

Napisano

Witam , ostatnio wykopałem sporo blaszek raczej mosiężnych , ale zupełnie nie wiem od czego to może być , czy ktoś się spotkał z takimi blaszkami ?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki bardzo za informacje , a już się łudziłem , że to od czegoś poważnego , poza tym chyba trafiłem na pułk harmonijkowy . Pzdr.
Napisano
Takie blaszki są też w akordeonach, nie tylko w harmonijkach, różnej wielkości. Znajdywanie tych blaszek w dużej ilości też za tym przemawia czyli cos mogło trafić w akordeon.
Napisano
bezapelacyjnie i absolutnie harmonijka .....czyli podstawowy instrument muzyczny każdej dzielnej armii kiszącej miesiącami w okopach ...nieraz jak sie wejdzie na pole to można odnieść wrażenie że oni do siebie nie strzelali z karabinów tylko rzucali w siebie kawałkami charmonijek .....

PZDR PATRON
Napisano
Organki. z jednej strony tych prostokątnych otworów powinny być dziurki do blaszek sprężynyjących pod wpływem dmuchania.
Pozdrawiam
Napisano
hej ludzie jaka HARMONIJKA !!!!! toż to totalna bzdura ! dalczego miałbym średnio 2 razy w tyg trafiać na polu kawałki właśnie harmonijki ustnej, a na fragment innego instumentu nigdy jeszce nie trafiłem (?!) fakt może to wygladać na harmonijkę, może i jest podobne, ale ilości w jakich to wychodzi (co zresztą Marop słusznie zauważył) definitywnie przekreśklają waszą teorię ! moim zdaniem jest to fragment jakieś cześci maszyny i to części czesto zużywalnej. ...i to nie końiecznie maszyny rolniczej. może coś co eksploatuje się w chłopskiej zagrodzie, a cześci z podwórza trafiają do gnoju i z nim na pole...

pozdrawiam wszystkich muzyków ;)

robal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie