newb Napisano 11 Listopad 2005 Autor Napisano 11 Listopad 2005 Kilka razy od spotkałem się z opowieściami o przepalającym się złocie :) Nad zakopanym skarbem według światków miała być widoczna w nocy poświata/światło :) Ostatnio pewien dziadek powiedział mi: am na tej górce koło folwarku, moja synowa widziała w nocy jak złoto się przepala". Czy słyszeliście o takim zjawisku? Czy można je racjonalnie wytłumaczyć? :)
Piorek Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 Sadze ze przyczyna widzenia" takowej poswiaty mogla byc podla jakosc samogonu, inaczej trudno to wytlumaczyc ;)
newb Napisano 11 Listopad 2005 Autor Napisano 11 Listopad 2005 heh, to chyba tylko w mojej okolicy funkcjonuje ten mit ;) tak czy inaczej, jutro uderzam w pewne miejsce... ;))) jak więcej się nie pojawię na forum to będzie oznaczało że mit przepalającego się złota jest prawdziwy ;)
Enes Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 NEWB nie tylko w twojej okolicy, ja takich historyjek o przepalajacym sie złocie już z dwadzieścia słyszałem. Totalne bzdury. Pozdrawiam
SWaldek Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 W takim razie dlaczego i w moim rejonie słyszę o takich historiach, w każdej bzdurze jest deczko prawdy, ja wierzę że ewb" już sie nie pojawiPozdrawiam
dziki1958 Napisano 13 Listopad 2005 Napisano 13 Listopad 2005 Wydaje mi się że to ludowe bajanie.Mam kolegę poszukiwacza który na tropienie miejsc związanych z przepalającym się złotem poświęcił 3 lata. Zbierał informację od ludzi o takich miejscach. Wymienił kilka wykrywaczy, przekopał przeszło 200 miejsc o których ludzie mówili że złoto się oczyszcza. Przerzucone tony ziemi a efekt zerowy. Znam kilku jubilerów i każdy zaprzecza że takie zjawisko występuje. A poza tym sam kopiąc już od 15 lat głównie monetki i inną drobnicę nigdy nie znalazłem złota pod żadną postacią. A może poprostu nie miałem szczęścia go znależć? Czy jest wśród poszukiwaczy ktoś kto wie o takim przypadku że złoto w takim miejscu zostało znalezione? Złoto znajdują ludzie przez przypadek, nie znam osobiście nikogo kto zajmując się poszukiwaniem za pomocą wykrywacza metali znalazł choć pojedyńczą monetkę. A co inni poszukiwacze myślą na ten temat?
SZZ Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Witam,polecam wątek zdumienie na forum sprzęt poszukiwawczy.Pozdrawiam,SZZ
waldi550 Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Kiedyś mi przekazano coś na ten temat nazwano to WĘDRUJĄCYMI OGNIAMI, a występują na pobojowiskach.Pozdrawiam Waldek.
sopel69 Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Wędrujące ognie to raczej było coś z zwiazkow fosforu powstających z gnijących zwłok, albo gaz bagienny o ile dobrze pamietam. A przepalajace sie złoto to takie bajania ludowe jak skrzaty i tym podobne legendy, a jeszcze garniec złota w miejscu gdzie tecza się łaczy z ziemią, ale to już chyba legenda celtycka:)Pozdrowienia
sap2 Napisano 16 Sierpień 2017 Napisano 16 Sierpień 2017 Witam ja ruwniesz slyszalem wiele opowiadan na temat oczyszczania sie zlota w ruznych czesciach polski.moze miec to zwiazek z blednymi ognikami na podmoklych terenach
Czlowieksniegu Napisano 17 Sierpień 2017 Napisano 17 Sierpień 2017 sap2 (6 / 1) 2017-08-16 21:14:38Witam ja ruwniesz slyszalem wiele opowiadan na temat oczyszczania sie zlota w ruznych czesciach polski.moze miec to zwiazek z blednymi ognikami na podmoklych terenach"Ja wiem, że to nie forum polonistyczne, gdzie Bralczyk z Miodkiem porządku pilnują, ale zmiłuj się...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.