SLAW 100 Napisano 11 Listopad 2005 Autor Napisano 11 Listopad 2005 Jak wiadomo w okresie 1920-27 oficerowie i podoficerowie Mar.Woj. nosili do munduru kordziki . Po roku 1927 dla oficerów została zatwierdzona i wprowadzona szabla ( pałasz). Mam pytanie do specjalistów od spraw mundurowych oraz broni białej. Czy kordzik oficerski tzw.wzór 20 i kordzik podoficerski tzw.wzór 22 były wprowadzone a co za tym idzie noszone przy mundurze? Slaw 100
DTH Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 Posiadam pas galowy MW, wraz z trzema parami rapci, z ktorych jedne sa przeznaczone do kordzika,, drugie do palasza, a trzecie...no wlasnie, to jest zagadka.Roznia sie nieco dlugoscia paskow, wiec z pewnoscia nie sa to duble. Chyba Ci je kiedys SLAW pokazywalem, choc nie jestem pewien. Mozna by z tego wnosic, ze byly noszone, choc nie wiem, czy nie li tylko przy mundurze galowym.
SLAW 100 Napisano 11 Listopad 2005 Autor Napisano 11 Listopad 2005 Chyba tego pasa nie widziałem . A jakiego koloru jest ten pas? Slaw 100
honzo-1 Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 DTH - dzięki za fotki.Slaw100 - wszelkie informacje na ten temat znajdziesz w MILITARIA POLSKICH FORMACJI I WOJSKA POLSKIEGO Z LAT 1914-1922" - Warszawa 1989 (Wybór mate - riałów XIV Sesji Naukowej SMDBiB,W-wa,12-13 listopada 1988) gdzie jest jak do tej pory najobszerniej ten temat traktujący artykuł T.Jeziorowskiego pt.BROŃ BIAŁA MARYNARKI WOJENNEJ II RZECZYPOSPOLITEJ.
SLAW 100 Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 honzo-1 - a czy może posiadasz te materiały o których piszesz . Czytając różne publikacje na ten temat można dostać zawrotu głowy" jedni podają że były kordziki takich wzorów noszone a drudzy stwierdzają że absolutnie ..nie (ale w sumie to się nie dziwie bo w tamtych latach bałagan w umundurowaniu Mar.Woj. był potężny :-))))Slaw 100
honzo-1 Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Podaj na priv swoje namiary.Prześlę Ci ksero.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.