Skocz do zawartości

ZAKAZ UZYWANIA WYKRYWACZY W JEDNYM Z MIAST W POLSCE

HARRY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Doszly mnie sluchy ze w jednym z miast w Polsce zabroniono od dwoch dni uzywania wykrywaczy metali po tym jak ktos z poszukiwaczy znalazl cos cennego i zjechalo sie pol Polski z wykrywkami i rozkopuja co sie da. Slyszal ktosc moze o tym?
Napisano
Dzisiaj (09.11.05) rano słyszałem w radiu, że poszukiwacze - wandale rozkopują stanowiska archeologiczne w Toruniu. Może to się rozchodzi??
Jeden pan archeolog mówił, że tam nie ma po co kopać bo nic cennego tam nie ma, zapewniał. Ale skoro mówił grupach wandali to znaczy, że ktoś tam jednak czegoś cennego szuka :)
Napisano
Witam
W Toruniu są legalne wykopki" (archeolodzy z UMK). W centrum miasta (pl. Teatralny) robią trzy wkopy sondażowe na terenie starego cmentarza. Na 2-3,5m zalega masę szkieletów. Dziś można było je podziwiać zza siatki drucianej ale otoczyl;i wszystko taśmą i wywalili ludzi o im się profile osuwają" (wykop jest głęboki i może obsunąć się ziemia). Zza taśmy g..no da się teraz zobaczyć. Podobno nie znaleziono przy odkopanych do tej pory szkieletach ŻADNYCH przedmiotów. Może i nie ;) Jak dojadą z wykopami z 15m w kierunku wschodnim to trafią może na szkielety radzieckie i polskie (a może i niemieckie) z 1945 roku.
pozdrawiam
sloma
Napisano
TIX, a w ktorym miejscu...? Wczesniej remontowali wiadukt nad trasa WZ, a teraz... Fakt faktem dawno juz na Starowce nie bylem, ale...
Napisano
Ale wracajac do tematu, to czy ktos moze sie orientuje, na jakiej podstawie mozna by zakazac uzywania piszczalek ?

Pozdrawiam
Napisano
O ile ja sie orientuję, to nie można zakazać używania wykrywacza, co najwyżej kopania w miejscach w których właściciel ziemi sobie tego nie życzy... np. tereny miasta - urząd miasta, w odpowiedzi na sugestie archeologów. Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie