Skocz do zawartości

Żydowskie wykopki w Majdanku

Peter 1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pare watkow nizej znajdziesz post pod tytulem 'Skarby z majdanka'NAwiasem mowiac temat owego postu jest o wiele bardziej poprawny politycznie od'Zydowskich wykopkow':)Pzdr
Napisano
Moze darujmy sobie polityczna poprawnosc, bedaca, w/g mnie synonimem zaklamania. A poza tym co jest zlego np. w okresleniu ydowskie", przeciez jest to przymiotnik pochodzacy od slowa yd", ktore to z kolei jest okresleniem narodowosci?
Pozdrawiam
Napisano
---czesc posta usunieta z powodu naruszenia zasad regulaminu----- W Jedwabnym nie pozwolili kopać bo im religia nie pozwala a nagle co? pozdrawiam.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora proteus 17:56 10-11-2005
Napisano
No fakt, teraz to sie tak wszyscy boja aby przypadkiem nie urazic jakiegos obywatela Izraela", ze nie wiem co. A w Majdanku to tak btw. nie tylko Zydzi gineli, ale Polacy i Rosjanie rowniez. I jakos nikt nas nie pyta, czy rozgrzebywanie miejsca pamieci narodowej w celu wydobycia pamiatek (w duzej mierze po obywatelach polskich zydowskiego pochodzenia) i wywiezienia ich do obcego panstwa nam nie przeszkadza. Ciekawe jak bylaby reakcja, gdyby tak brygada zlozona z wojskowych obcego panstwa probowala kopac w Izraelu, dodatkowo bez udzialu lokalnych wladz?

Tak na marginesie, to chcialem zastrzec, ze nie jestem absolutnie antysemita. Po prostu nie aprobuje zgadzania sie na wszystko czego zechca wladze obcego (nawet nie sojuszniczego) panstwa i przepraszania za nie nasze winy.

Pozdrawiam
Napisano
I jeszcze pare liczb, aby nie bylo ze to glownie Zydzi tam gineli (dane ze strony www muzeum)

Szacuje się, że obóz na Majdanku pochłonął ponad 230 000 istnień ludzkich, w tym około 100 000 Żydów. Ponad 50% z nich zmarło w wyniku prymitywnych warunków bytowania, głodu, chorób i pracy ponad siły. Pozostali zginęli w egzekucjach i komorach gazowych.

Szacunkowo oblicza się, że przez Majdanek przeszło ok. 300 000 więźniów 50 narodowości. Wśród osadzonych najwięcej było Żydów /ponad 40%/ i Polaków /ok. 35%/. Z pozostałych narodowości najliczniej reprezentowani byli: Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie, Niemcy, Austriacy, Francuzi, Włosi i Holendrzy.

Czyli tak, wiezniowie obozu to ludzie z ponad 50 roznych narodow. To moze warto byloby zapytac przedstawicieli pozostalych 49 narodow czy im nie przeszkadzaja izraelscy wojskowi wloczacy sie z piszczalkami po terenie kazni ich wspolobywateli. Co wiecej, czesc zamordowanych na Majdanku to byli zolnierze polscy jency z wrzesnia '39 pochodzenia zydowskiego, ale sadzac po fakcie, ze walczyli z Polske to mozna przyjac, ze czuli sie Polakami, zreszta takie mieli obywatelstwo jak i duza czesc osadzonych i niby dlaczego ma w ich imieniu wypowiadac sie Izrael?

Pozdrawiam
Napisano
Witam .Kol.Slate to jest właśnie biznes jaki robi państwo Jzrael tylko oni maja wyłoczność na martylogie wystarczy pogladac filmy np lista szyndlera. Panstwa zachodnie wierzą w takie historie dla nich to fakty autetyczne.Pozdrawiam.
Napisano
Wiem, pracuje od jakiegos czasu na uniwerku w jednym z panstw starej UE i od czasu do czasu zdarza mi sie ostro klucic, gdy rozmowa zejdzie na historie. Powszechna jest opinia o polskich obozach koncentracyjnych czy tez ze jedyne powstanie w Warszawie to to z '43, ze Zydzi pokazali nam jak sie walczy, ewentualnie o geccie warszawskim istniejacym od lat dwudziestych, tudziez, ze Polacy robili okropne rzeczy z Zydami podczas II WW.

Pozdrawiam
Napisano
Przypomniała mi się sprawa Jedwabnego tam nie pozwalali kopać w poszukiwaniu dowodów winy bo tam zgineli żydzi a ich wiara zakazuje rozkopywania takich miejsc.(zgonili na Polaków)
A teraz na wykopki do majdanka???
Napisano
nie rozumiem jednego - skad wiesz ze nie mozna prowadzic poszukiwan i badan na terenach obozow ???? NIE WIESZ tego i piszesz glupoty. Gwarantuje Ci, ze jezeli odpowiednia grupa poszukiwaczy zglosi sie z dobrym pomyslem i projektem finansowania takowych prac z pewnoscia spotka sie z przychylbym przyjeciem.

Majdanek to jedno z miejsc, w ktorych takie poszukiwania byly prowadzone. Przeczytaj sobie o poszukiwaniach w Oswiecimiu czy Gross Rosen.

Natomiast wiadomo, ze nikt nie wpusci jakiegos kolesia z wykrywaczem na teren obozu aby mogl sobie pochodzic z wykrywaczem. Trzeba dzialac legalnie, trzeba wspolpracowac z lokalnymi wladzami, trzeba wyjsc z pseudo-ukrycia. Poszukiwacz nie jest przestepca i wiele instytucji chce z nim wspolpracowac. Glupoty pisane na tym forum o przesladowaniu, sciganiu przez niewiadomo jakie sluzby itp. sa powielane od niewiadomo jak dawna.

Otworzcie moi drodzy oczy i zobaczcie co sie dzieje w sprawie eksploracji w polsce. Kto z Was wystepowal o pozwolenie na poszukiwania??, kto byl na rozmowie z konserwatorem??, kto utrzymuje kontakt z lokalnymi wladzami czy muzeum?? Gwarantuje Wam, ze tacy poszukiwacze sa w tym kraju i nie krzycza na forach o chorej ustawie tylko potrafia sie zorganizowac i legalnie prowadzic poszukiwania.
Napisano
Noz mi sie w kieszeni otwiera jak czytam te pierdoly kolegi Rso. A jaka to roznica ile bylo tam narodowosci? Czy to jest istota sprawy? Jakby chodzilo o Rumonow to RsO iby sie nie odezwal... Co za zaklamanie. Skad to jest w tym narodzie? Ci Zydzi to byli takze POLACY!
Faktem jest to ze przyjechali Zydzi i wskazali miejsca gdzie ONI sami lub ICH rodziny ukryli jakies pamiatki. A inni Zydzi przyjazd i poszukiwania sfinansowali.
Wiec nikt nie ukradnie polskich" skarbow.
Kto na tym zrobil biznes kolego Rso?
Jesli ktos na tym zrobil biznes tom my, Polacy. Bo ludzie musieli przleciec tysiace kilometrow zeby wykopac nam zabytki. Bo nas na to nie stac. Zle zrobili tak? O to samo poszukiwacze tocza boje z archeologami. My chcemy szukac, kopac, wydobywac, a im nie zalezy. Oni maja czas. Ale jak juz przylatuje Zyd, Rumun, Czarnogorzec to juz poszukiwacz zabrania kopac, bo jeszcze mu ktos cos ukradnie. Bo to nasze, polskie i nie oddamy".

kruku masz racje i ciesze sie ze reprezentujesz gatunek trzezwomyslacych poszukiwaczy.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Kudi, nie przesadzasz troche aby??? Sam piszesz, zreszta jak mi sie zdarzylo napisac ponizej, ze chodzi o zamordowanych obywateli POLSKI, a potem, ze inni Zydzi sfinansowali przyjazd i wykopki i ze powinnismy sie cieszyc, bo kopia, a nas na kopanie nie stac. Brawo, tak samo powinni sie cieszyc np. Egipcjanie, bo ich nie bylo stac na wykopaliska, natomiast Anglikow i Francuzow tak, w zwiazku z czym wywiezli co sie dalo. A poza tym, to rzeczy zakopane (powyzej pewnej glebokosci) naleza do Polski, a nie do kogokolwiek innego. A to, ze sobie jacys obcokrajowcy wykopia i wywioza co im sie podoba, to juz w ogole paranoja.

Natomiast co do tego, ile tam bylo narodowosci, to pewnie ze jest roznica. Mam wrazenie, ze wielu ludzi mialoby cos przeciwko wykopywaniu kosztownosci w miejscu kazni. A zreszta sami Zydzi daja tutaj idealny przyklad, vide sprawa wspominana przez kol. Rso.

Ale jak juz przylatuje Zyd, Rumun, Czarnogorzec to juz poszukiwacz zabrania kopac, bo jeszcze mu ktos cos ukradnie. "Bo to nasze, polskie i nie oddamy. "

Dokladnie tak! Jak kiedys mowiono, cudzego nie chcemy, swojego nie oddamy".

Pozdrawiam
Napisano
Slate

i Ty pracujesz na uniwerku?
A skad bys wiedzial cokolwiek o starozytnym Egipcie jak nie z wykopalisk?
Przeczytaj dokladnie o co chodzi w tej sprawie a pozniej jesli chcesz zabierz swoj glos. Zabytki sa i beda wlasnoscia POLSKIEGO muzeum na Majdanku. Pojada zagranice zeby edukowac Rso-podobnych ludzi czym byl Holocaust i czym byla wojna. Wroca do POlski zebys mogl przyjechac i je zobaczyc. Ze to Twoje, polskie i nie oddamy nikomu (chociaz prawo wlasnosci maja spadkobiercy - rzeczy zakopane bez udowodnienia wlasnosci przechodza na rzecz skarbu panstwa).
Znowu wracamy do punktu wyjscia...
Ja sie ciesze z kazdego kto przyjedzie do Polski, wybuduje fabryke, hipermarket, otworzy firme. Dla mnie nie ma roznicy czy jest to Zyd, Rumun, Amerykanin czy Australijczyk. Ja po prostu nie chce drugiej Bialorusi czy Korei Polnocnej.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Kudi odnosze wrazenie ze niektorzy ludzie nie potrafia czytac tekstow ze zrozumieniem. Slate porownuje sprawe Jedwabnego do sprawy Majdanka. A oba tematy sa od siebie tak odlegle jak redakcja O. od redakcji OH ;).

Z drugiej strony dobrze, ze mamy takich poszukiwaczy w kraju poniewaz nie stanowia oni zadnej konkurencji w powaznych tematach :D - zobacz co by sie dzialo gdyby zamiast pisac np. o poszukiwaniach na MRU wszyscy piszacy tam pojechali i zaczeli kopac :D.

Dla kolegow polecam ponownie lekture artykuly i analize linijka po linijce. Mysle, ze zrozumiecie o co w nich chodzi.
Napisano
Czyli rozumiem, że Żydzi nie mają prawa wydobywac swoich pamiątek z polskiej ziemi? Ale już Polacy w Katyniu mogą kopac ile wlezie i wywozic co się da? Domniemuję, iż w Katyniu zginęli także Polacy pochodzenia ukraińskiego, białoruskiego czy żydowskiego a ich spadkobierców chyba nie pytano o zgodę na te badania.. Tak więc proszę nie stosujmy moralności kalego bo to jest poprostu śmieszne!

pozdrawiam
Napisano
Dlaczego uwazasz, ze Rso nie wiem czym byl Holocaust, przeciez nie wynika to w zaden sposob z jego wypowiedzi. Jakkolwiek dobor slow moze byc dla niektorych nieco kontrowersyjny, to w duze mierze mowi on prawde. Wyobrazmy sobie np. Bialoruska albo Rosyska ekspedycje chcaca pogrzebac sobie na terenie bylego obozu w Majdanku, dodatkowo w sklad ktorej wchodza wojskowi w sluzbie czynnej. Juz widze te tytuly w prasie brukowej, o beszczeszczeniu miejsc kazni, o szpiegostwie itd. I poniekad slusznie, bo temat jest bulwersujacy. Rozumiem szukanie szczatkow poleglych w celu pochowania ich zgodnie np. z wyznawana przez nich religia, niemniej jednak poszukiwanie zakopanych kosztownosci na terenie gdzie zginelo prawie cwierc miliona ludzi to lekka przesada. Co wiecej, ponownie pozwole sobie wrocic do kwesti Jedwabnego, gdzie najpierw oskarzono Polakow o mord, a potem nie pozwolono szukac sladow, bo religia nie pozwala. Ok, rozumiem, ze moglo by to zostac odczytane jak beszczeszczenie przez wyznawcow Judaizmu. Ale dlaczego z kolei na Majdanku wolno kopac, przeciez to tez cmentarz i to ogromny, na cwiec miliona osob? Czy nie nalezaloby okazac odrobiny szacunku zmarlym wszystkich narodowosci i pozwolic im odpoczywac w spokoju? I aby bylo jasne, nie jestem antysemita ani w zadnym razie rasista, jest mi absolutnie obojetne skad pochodzi ekspedycja, czy z Izraela, czy z Polski czy nawet niech bedzie z Wysp Galapagos.

Pozdrawiam
Napisano
Magach7: Alez ja to wlasnie pisalem, ze zgineli POLACY roznego pochodzenia narodowosciowego, a nie obywatele nie istniejacego wowczas Izraela, czy powiedzmy Ukrainy. Ci ludzie mieli POLSKIE obywatelstwo, czuli sie POLAKAMI, duza czesc walczyla za POLSKE w kampani wrzesniowej. I skad tu nagle Izrael???

Pozdrawiam
Napisano
Slate juz wiem czemu Kudi sie dziwi, ze pracujesz na Uniwerku. Licze tylko, ze nie jako pracownik naukowy. Zamiast zabierac glos na temat, ktorego widze ze nie znasz i nie rozumiesz, wybierz sie na wycieczke do obozow i poczytaj literature. Czasami odrobina wiedzy w dyskusji dobrze robi i sprawia, ze dyskutant nie staje sie smieszny w oczach innych.
Napisano
Witam. Widze że te forum powoli robi sie poprawnie-politycznie czyli ogólnie trele-morele aby tylko nikogo obrazić.Panowie Kruku i Kudi jak jesteście tacy geniusze to prosze jechać do zachodnich krajów i tam rozkopywać takie same miejsca.Przecież wiadomo że zaraz po wyzwoleniu tych obozów tereny zostały przeorane wzdłóż i wżesz przez miejscowych więc o co chodzi. Dlamnie nie ważne kto i jakiej narodowości rozkopuje takie miejsca jest chieną cymentarną.A ten tekst o Fabrykach i hipermarketach że Żyd Rumun Amerykanin czy Australijczyk to można ale po co kampania już się skonczyła. Pozdrawiam.
Napisano
Ktos kiedys zaproponowal aby forum O. bylo platne - to byl blad, uczestnictwo w nim powinno byc poprzedzone egzaminem z czytania ze zrozumieniem tekstu.

Rso - przeczytaj co napisalem wczesniej i chociaz postaraj sie to zrozumiec. To co mialo miejsce w Majdanku mialo wczesniej miejsce w Oswiecimiu i GR, z tym ze w GR przy wspoludziale wlasnie POSZUKIWACZY. Czlowieku przeciez poszukiwacze biora udzial w roznych oficjalnych akcjach, a nie tylko laza po lasach i wyciagaja drugowojenny zlom. To ze Ty w tym nie masz udzialu to juz tylko i wylacznie Twoj problem. I nie rob z tego sensacji na skale krajowa. Chcesz byc postrzegany jako poszukiwacz przez srodowiska inne niz nasze to zrob cos ciekawego. Zglos sie do muzeum i zaoferuj swoja pomoc przy pracach archeo w Twoim miescie. A jezeli przeszkadzaja Ci Zydzi kopiacy w obozie, to napisz pismo do ktoregos z obozow i zaoferuj swoja pomoc. Przedstaw realny plan eksploracji, ze swiadkami, dokumentacja, finansowaniem i nie tylko bedziesz mial pozwolenie ale jeszcze bedziesz wychwalany pod niebiosa przez dyrekcje muzeum.

Nie rozumiem dlaczego takie larmo jest podnoszone i stale wyolbrzymiane to ze akurat Zydzi potrafili cos takiego zorganizowac. Widac maja jaja i zalezy im na tym aby po tylu latach swiatlo ujrzaly kolejne pamiatki z tego strasznego okresu. Mnie osobiscie nie interesuje czy prowadzacy poszukiwania jest Zydem, Polakiem, Niemcem czy Masonem (:)). Interesuje mnie co znalazl i znaczenie jego pracy.
Podzial na tych co moga wedlug Was kopac, a tych co nie moga jest ... (i tak Bociek wytnie wiec zeby chlopak mial mniej pracy sam to juz zrobilem).
Napisano
Sugeruje zamkniecie watku. Zadna strona nie przekona drugiej, co najwyzej dyskusja zrobi sie coraz bardziej ginekologiczno-podworkowa. Ja juz dowiedzialem sie o sobie sporo nowych rzeczy,z ktorych nie zdawalem sobie sprawy i kol. Rso rowniez jak sadze :)))

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie