Skocz do zawartości
  • 0

Szczerbinka od czecha wz. 16/33

dect

Pytanie

Napisano

Ile moze byc warte takie cos? Stan jak na fotkach, z tylu sygnowane litera M w kolku i trzema literami A w trojkatach - trzecia fotka ale sygnowania sa zdjeciu slabo widoczne

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

vz 33 miał swój własny" bagnet.G33/40 był już zniemczony. VZ 33 był produkowany dla żandarmerii i financni straż" jakaś straż finansowa bankowa czy licho wie. A samych VZ33 wyprodukowano 25300szt -pozwalam sobie załączyć fotkę tego bagnetu. fotka odaka" z biciami FS pochodzi z allegro. był taki bagnet niedawno wystawiony ale szybciutko aukcja zniknęła.

pzdr. Werning

Napisano

Ile moze byc warte takie cos? Stan jak na fotkach, z tylu sygnowane litera M w kolku i trzema literami A w trojkatach - trzecia fotka ale sygnowania sa zdjeciu slabo widoczne

Napisano
Szczerze mowiaz sam bym jego zdjecie/a zobaczyl - szczerbinka zostala zidentyfikowana przez jednego Czecha jako pochodzaca z CZ karabinu vz. 16/33".
Napisano
Własnie wynalazłem stronkę czeską i okazuje się że VZ 16/33 to to samo co VZ 33 tylko oznaczenie VZ 16/33 jest cytuję: ovarni oznaćeni" :)i podziałka na ramieniu celownika jest od 50 do 1000 i co 50 jak widać na fotce która wrzuciłem wcześniej. Szkoda bo VZ 33 to coś naprawdę rzadkiego że nie wspomnę o bagnecie do niego.
Napisano
herrmateus - to nie stg, mam material porownawczy i to na bank nie on

werning - dziekuje za informacje. Obejrzalem dokladnie podzialke i S" nigdzie nie ma. Gdzie (i czy gdziekolwiek) mozna znalezc znaczenie tych nabitych liter M" i A"?
Napisano
Szkoda bo VZ 33 to coś naprawdę rzadkiego że nie wspomnę o bagnecie do niego".

- to vz.16/33 \\ G 33/40 (t) miał jakiś specjalny bagnet?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie