Skocz do zawartości

zdjecia okolice modlina 1915, 1939-45

skumin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam od niedawna jestem na forum i może ktoś posiada jakieś ciekawe zdjęcia z okolic modlina I wś i IIwś ew informację .

Chodzi mi o okolice janowo - strubiny- smoły -wojszczyce.
Z tego co opowiadał mi dziadek niemcy nawet kręcili jakieś filmy ( częstowanie cukierkami itp. propagandkę)może bedę miał szansę zobaczyć jakieś znajome miejsca ,
Na ogrodzie i w domu stacjonowali, od 11 wrzesnia .
Jak to mi opowiadał tego dnia około 18 tej pierwszy niemiecki żolnierz przejechał na motocyklu a za nim po pewnym czasie pojawiła się bateria chyba stopiątek ew. stopiędziesiątek i praktycznie z marszu rozstawili haubice rozpoczynając ostrzał w kierunku twierdzy nie zwracając uwagi na mieszkańców wsi, po nich przybyli czarni" i zaczęli wyłapywać wszystkich chłopów ( powodem był sposób w jaki byli ubrani- czarne oficerki i i bryczesy ) ale na szczęście ktoś wyjaśnił, że to nie wojsko.
Moja babcia (mieszkająca w kroczewie)jako dziecko była była świadkiem egzekucji naszego żołnierza, kazali wykopać dół i przy świadkach rozstrzelali..nie wiem czy po wojnie oznaczono to miejsce..
Później pracowała przy lotnisku w Kroczewie , za każdym razem kiedy niemieccy piloci wyjeżdzali na lotnisko wszystkich Polaków zamykano i zakazywano obserwować ( pomimo tego i tak udawało się wyliczyć różnicę między wyjeżdzajacymi a powracającymi.....itd.
Może to mało interesujące ale zawsze jakieś historie...
tym bardziej że widziane oczyma najbliższych...
Pozdrawiam
Napisano
Witam !

jka masz jakieś bliższe info odnośnie tego lotniska i chcesz pokopac tam - daj znac na priv.

pozdrawiam - kocur !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie