Skocz do zawartości

Poszukiwania pod liniami wysokiego napięcia

SZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
jakie wykrywacze umożliwiają prowadzenie poszukiwań w pobliżu linii wysokiego napięcia - będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
Używałem dziesiątki różnych wykrywaczy pod liniami wysokiego napięcia i nigdy nie miałem większych problemów.
Ostatnio miałem jednak problem z masztem telefonii cyfrowej. Nie mogłem podejść z Tejonem pracującym na 17,5 kHz mniej niż 400 - 500 metrów. Zawsze wożę wykrywacz zapasowy i z Cutlassem II pracującym na 10 kHz mogłem pracować bez zakłóceń. Na jednej z plaż jest radar, który uniemożliwia pracę wielu wykrywaczy, ale za pomocą przełącznika o zaledwie 0,2 kHz (obecnym w niektórych wykrywaczach) można problem wyeliminować.
Trudno powiedzieć jaki wykrywacz w Twoim konkretnym przypadku się sprawdzi, musisz poeksperymentować.
Napisano
Do Denara
Niestety kupiony od Ciebie Tesoro Cortes, który pracuje na częstotliwości 10 kHz nie sprawdza się, natomiast kolega z Minelabem Explorerem XS może dalej kontynuować poszukiwania.
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
Możesz spróbować zmniejszyć próg hreshold" oraz czułość, jeżeli to nie pomoże najlepiej sobie odpuścić, bo nie z każdym wykrywaczem wszędzie można wejść. Cortesa używałem przez 3 lata i nie miałem problemów z liniami wysokiego napięcia. Natomiast z żadnym wykrywaczem nie mogłem podejść do elektrycznych ogrodzeń (chyba niskie napięcie) bliżej niż jakieś 7 metrów.
Napisano
Tak to elektryczne pastuchy". Miałem z nimi do czynienia na Żuławach. Chciałem być gentelmanem i podnieść swojej ówczesnej dziewczynie takie druty co nam przeszkadzały przejść na sąsiednie pole. Jak mnie pie... , to do tej pory podchodzę z dystansem do wszystkiego co przypomina jakikolwiek drut ;)
Napisano
Bez przesady z tymi 10 m. Pastuch generują wysokie napięcie i o małym prądzie. Jeszcze mi się nie zdarzyła taka sytuacja, że pastuch sieje z takiej odległości !!! 2 m to góra, kolega chodzi z nie ekranowanym pastuchem ... ups ... penetraterm ?

Pozdrawiam Verte

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie