Indiana Posted May 11, 2003 Author Share Posted May 11, 2003 Mam gorącą prośbę czy ktoś może wie jak zebezpieczyć przedmioty przed wtórną rdzą. Ostatnio wyjąłem pochwę od bagnetu z occtu zostawiłem ją na pięć minut a jak wróciłem to była cała pokrtya nową warstwą rdzy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ma75 Posted May 11, 2003 Share Posted May 11, 2003 Ja zawsze przecieram wyjęty fant oliwą.To chyba najprostrzy sposób i pomaga...Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
onufry Posted May 11, 2003 Share Posted May 11, 2003 poszukaj na forum gdzies temat byl walkowany. byl opis jak zabezpieczyc sie przed rdza wazelina i przepracowanym olejem Link to comment Share on other sites More sharing options...
muslim Posted May 12, 2003 Share Posted May 12, 2003 Możesz też rozpuścić wosk w bęzynie ekstrakcyjnej. Jak bęzyna wyparuje zostanie warstwa wosku. Naprwawdę skuteczne. A jak ci się nie chce bawić to psiknij WD 40 na jakiś czas zabezpieczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 12, 2003 Share Posted May 12, 2003 Przepracowany olej chyba nie jest dobry, bo zawiera wiele kwasów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gambit Posted May 15, 2003 Share Posted May 15, 2003 Ja zawsze przecieram wyjęty fant oliwą.To chyba najprostrzy sposób i pomaga..."Oliwa zawiera wodę więc nie zawierzałbym jej za bardzo. Posmarowałem margaryną kiedyś zawiasy to mi po tygodniu już skrzypiały... Polecam wd40. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ma75 Posted May 18, 2003 Share Posted May 18, 2003 ,,....zostawiłem ją na pięć minut a jak wróciłem....''będę się upierał że oliwa jako pierwsze i trochę tymczasowe zabezpieczenie przed wtórną rdzą po wyjęciu np.z octu sprawdza się .Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gambit Posted May 18, 2003 Share Posted May 18, 2003 Racja - jako tymczasowe tak ale łatwiej psiknąć WD40 ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Posted June 24, 2003 Share Posted June 24, 2003 Używam do tego celu wazeliny bezkwasowej. Zabezpiecza skuteczmie - zasychając tworzy cienką powłoczkę.A już tak na marginesie to miałem ostatnio dziwną przygodę" właśnie z wtórną korozją. Przedmiot po odrdzewieniu w fosolu, płukałem kilkakrotnie w kąpieli w roztworze NaOH (rozieńczonym) i wodzie - tak że nawet resztki fosolu powinny zostać zneutralizowane. Po wyjęciu zaczął czerwienieć. Po przetarciu wazeliną zszedł nalot i jest o.k.Pozdrawiam,Marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
makij Posted June 26, 2003 Share Posted June 26, 2003 WD-40 jest skuteczny można pokryć parafiną rozpuszczoną w benzynie ekstrakcyjnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
altean Posted June 26, 2003 Share Posted June 26, 2003 Temat był wielokrotnie wałkowany na forum. Wystarczy trochę się cofnąć i poszperać. Co do sposobów zgadzam się z kolegami rdza nie lubi tłustego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.