Indiana Napisano 11 Maj 2003 Autor Share Napisano 11 Maj 2003 Mam gorącą prośbę czy ktoś może wie jak zebezpieczyć przedmioty przed wtórną rdzą. Ostatnio wyjąłem pochwę od bagnetu z occtu zostawiłem ją na pięć minut a jak wróciłem to była cała pokrtya nową warstwą rdzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma75 Napisano 11 Maj 2003 Share Napisano 11 Maj 2003 Ja zawsze przecieram wyjęty fant oliwą.To chyba najprostrzy sposób i pomaga...Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onufry Napisano 11 Maj 2003 Share Napisano 11 Maj 2003 poszukaj na forum gdzies temat byl walkowany. byl opis jak zabezpieczyc sie przed rdza wazelina i przepracowanym olejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 12 Maj 2003 Share Napisano 12 Maj 2003 Możesz też rozpuścić wosk w bęzynie ekstrakcyjnej. Jak bęzyna wyparuje zostanie warstwa wosku. Naprwawdę skuteczne. A jak ci się nie chce bawić to psiknij WD 40 na jakiś czas zabezpieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maj 2003 Share Napisano 12 Maj 2003 Przepracowany olej chyba nie jest dobry, bo zawiera wiele kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 15 Maj 2003 Share Napisano 15 Maj 2003 Ja zawsze przecieram wyjęty fant oliwą.To chyba najprostrzy sposób i pomaga..."Oliwa zawiera wodę więc nie zawierzałbym jej za bardzo. Posmarowałem margaryną kiedyś zawiasy to mi po tygodniu już skrzypiały... Polecam wd40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma75 Napisano 18 Maj 2003 Share Napisano 18 Maj 2003 ,,....zostawiłem ją na pięć minut a jak wróciłem....''będę się upierał że oliwa jako pierwsze i trochę tymczasowe zabezpieczenie przed wtórną rdzą po wyjęciu np.z octu sprawdza się .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 18 Maj 2003 Share Napisano 18 Maj 2003 Racja - jako tymczasowe tak ale łatwiej psiknąć WD40 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 24 Czerwiec 2003 Share Napisano 24 Czerwiec 2003 Używam do tego celu wazeliny bezkwasowej. Zabezpiecza skuteczmie - zasychając tworzy cienką powłoczkę.A już tak na marginesie to miałem ostatnio dziwną przygodę" właśnie z wtórną korozją. Przedmiot po odrdzewieniu w fosolu, płukałem kilkakrotnie w kąpieli w roztworze NaOH (rozieńczonym) i wodzie - tak że nawet resztki fosolu powinny zostać zneutralizowane. Po wyjęciu zaczął czerwienieć. Po przetarciu wazeliną zszedł nalot i jest o.k.Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 26 Czerwiec 2003 Share Napisano 26 Czerwiec 2003 WD-40 jest skuteczny można pokryć parafiną rozpuszczoną w benzynie ekstrakcyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
altean Napisano 26 Czerwiec 2003 Share Napisano 26 Czerwiec 2003 Temat był wielokrotnie wałkowany na forum. Wystarczy trochę się cofnąć i poszperać. Co do sposobów zgadzam się z kolegami rdza nie lubi tłustego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.