Jump to content

cos dla kopaczy-odnaleziony skarb

lolek

Recommended Posts

Tresc tego co dzis wyczytałem w Super Expressie.

Dzieci odnalazły skarb.
Dolny Śląsk.

Srebrne przedmioty-prawdziwe skarby odkryła czwórka dzieci w wieku 11-14 lat w Chocianowie (woj. dolnośląskie). Dzieci bawiły sie na terenie cmentarza.Policja odzyskała przedmioty. Jak sie okazało, dzieci wykopały min. srebrna patere,cukierniczke oraz 130 zabytkowych monet z okresu miedzywojennego, głownie z 1935 roku. Policja ocenia wartosć znaleziska na około 20 tys.

A teraz kilka słow ode mnie. Dziwi mnie fakt tego znaleziska oraz sam fakt szybkiej interwencji policji (jak wiadomo owa policja nie jest juz taka szybka jesli chodzi o pospolite włamania czy chocby pobicia). Nalezałoby pogratulowac dzieciom odkrycia, jak wiadomo wszystkie odkrycia sa po czesci zbiegiem przypadku i szczescia. Zastanawiam sie nad tym, dumam, dlaczego najwiecej szczescia maja laicy..? ehhhh moze ktoremus z nas w koncu zaswieci słoneczko w pełnym blasku...? powodzenia wam wszystkim zycze, mam nadzieje zarazem iz po dokonaniu odkrycia nie bede musiał czytac o udanej interwencji policji...

pozdro
lolek aka sensas

zgodnie ze strategią Super Expresu te monety nie mogły być watre 200pln tylko 20000pln bo kto by się inaczej zainteresował takim odkryciem??:)no napewno nie SE - już chyba wszycy przywyczaili sie do ewelacji" publikowanych przez ten dziennik :)
pozdr Piotr - warwick

• 7 months later...
Trafiłem tu przez przepadek ale temat znajomy i dlatego zabiorę głos (zresztą, nie wiem czy ktoś to przeczyta).
Tak się składa, że mieszkam w Chocianowie i to ok. 500-600 metrów od miejsca znalezienia wspomnianego przez Was skarbu.
Skarb jak pisały gazety znalazły dzieci, które zabrały wszystko do domów. Skąd policja dowiedziała się o znalezisku nie wiadomo ale szybko trafiła do znalazców. Zarekfirowała część znalezionych przedmiotów głównie monet. Części monet nie udało się odzyskać wtedy zaproponowano pieniądze - 200 zł (dwe stówy zł) za sztukę.
Czy wszystko odzyskała trudno powiedzieć. Stąd wniosek, że skarb mógł być wart 20 tyś. zł.
Pozdrawiam.

PS.szukajcie a znajdziecie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information