Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik Kriegsmarine

Voucur

Pytanie

Napisano
Znalazłem ostatnio nieśmiertelnik w rejonie Torunia z taką treścią:

Kriegsmarine
1147/44

Rozumiem że jest on kodowany, może ktoś ze znawców pomoże mi w identyfikacji przydziału? Pozdrawiam.

PS. Obok leżał nierdzewny nóż firmy Tiger" z kolcem niklowanym identycznym jak nóż grawitacyjny FJ ale ostrze normalnie otwierane jak w scyzoryku na bok, czy takowe były używane przez Kriegsmarine?

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
można uzywac okreslenia łódz podwodna" .to mniej wiecej jak poszłem-poszedłem".jestem marynarzem a nie koniem z piechoty i staram się dbac o poprawnosc wypowiedzi związana z okrętami.nie chcę kolegi urazic bo to moje zdanie a jak mi wiadomo wszyscy maja do tego pełne prawo.Serdecznie pozdrawiam! m
Napisano
;) Coriolan-widze ze znasz sie na blaszkach marynarskich.powiedz co oznacza taki skrut: 3 M 5 Flum 68 ? flum to zapewne flugmelde ale te cyferki?? znalazlem taka blaszke po sztormie w miejscowosci krynica m.pzdr
Napisano
sorki to był opis blachy do von Nogaja. Z twojej blachy można odczytać tylko że pobór był w 1944 roku i był szeregowcem. Od stycznia 42r. wydawano im takie blachy.
Napisano
Łódz powodna - okręt podwodny,obydwa słowa zamienne
-tak ale dla polonistów. Łódź podwodna to nazwa cywilna- jeśłi statek nosi banderę wojenną i dowodzi nim oficer MW to jest to okręt.
Napisano
Łódz powodna - okręt podwodny,obydwa słowa zamienne
http://sip/pwn.pl/haslo.php?id=29983
U-1147 http://uboat.net/types/viic-42.htm
--->von Nogaj:jeszcze jakieś problemy?
Napisano
Znalazłem ostatnio nieśmiertelnik w rejonie Torunia z taką treścią:

Kriegsmarine
1147/44

Rozumiem że jest on kodowany, może ktoś ze znawców pomoże mi w identyfikacji przydziału? Pozdrawiam.

PS. Obok leżał nierdzewny nóż firmy Tiger" z kolcem niklowanym identycznym jak nóż grawitacyjny FJ ale ostrze normalnie otwierane jak w scyzoryku na bok, czy takowe były używane przez Kriegsmarine?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie