WALTER Posted October 21, 2005 Author Share Posted October 21, 2005 Witam wszystkich, mam zamiar wybrać sie do ludwikowic Kłodzkich czy jest tam coś ciekawego?czy jest tu ktoś kto był tam?prosze o pomoc.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LEWY Posted October 22, 2005 Share Posted October 22, 2005 To zależy na jak długo chcesz pojechać;) Jeśli na weekend, to polecam pozostałości kopalni Wacław", oczywiście pod warunkiem, że coś z niej jeszcze zostało. To spory teren, a ruiny robią (robiły?) duże wrażenie. Nieco wyżej niż sama kopalnia, na zboczu góry znajduje się badzo ciekawy;) budynek, a od niego już tylko 200-300 metrów do słynnej na cały kraj muchołapki":) Jadąc w kierunku Walimia, po minięciu Ludwikowic, na łuku asfaltowej drogi po lewej stronie zauważysz przystanek". Przystań sobie przy nim;) i poszukaj w pobliżu otworu wejściowego do sztolni. Nie radzę się zagłębiać, bo w środku bardzo ciemno i bardzo mokro, a na końcu i tak zawalone. No chyba, że będziesz przygotowany na tego typu okoliczności przyrody;) Po drugiej stronie szosy dostrzeżesz drogę prowadzącą w głąb lasu. Będą tam jakieś niezrozumiałe tabliczki informujące o terenie prywatnym i tak dalej, ale proponuję się nie przejmować. Jadąc w górę po lewej stronie pojawią się w pewnych odstępach bunkry typu biernego. Są bodajże trzy, wszystkie takie same i we wszystkich nic nie ma. Ale okolica fajna:)Natomiast nie jadąc w górę tylko prosto, dotrzesz do rzędu betonowych maskowanych z góry garaży" (na ich dachach rosną drzewka, krzaczki i inne kwiatki). Przemieszczając się dalej znajdziesz się ponownie na terenie kopalni.Teren nie jest jakiś mocno trudny. Jeździłem tam 6 lat temu garbusem" i spokojnie dał radę nawet w lesie czy na błotku.W okolicy jest jeszcze masa ciekawych rzeczy, ale na weekend wystarczy Ci to co napisałem, bo dni krótkie i noc szybko zapada...pozdrowienia i powodzeniaLEWY Link to comment Share on other sites More sharing options...
WALTER Posted October 22, 2005 Author Share Posted October 22, 2005 Dzięki Lewy za wskazówki i to konkretne niewątpliwie skożystam,ale czy jest tam poco brać piszczałke?chodzi mi o militaria:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.