magnus992 Napisano 20 Październik 2005 Autor Share Napisano 20 Październik 2005 Wiem że dla niektórych to może głupie ale chciałbym się dowiedzieć na czym polega piaskowanie... Wielokrotnie spotykałem sie z tym terminem a forumale mimo mojego już dłuuuuuuugiego stażu w tym temacie(bo to 7 z moich 13 lat:D) nie wiem co to znaczy i czemu słuzy.... może ktoś mnie oświeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Październik 2005 Share Napisano 20 Październik 2005 Polega to na traktowaniu przedmiotu strumieniem piasku pod ciśnieniem. Zasada działania urządzenia jet bardzo podobna do pistoletu lakierniczego, tyle że z dyszy zamiast mieszaniny powietrza i farby wylatuje mieszanina powietrza i piasku. Metoda dobra do czyszczenia mocnych i solidnych elementów stalowych np. mosty drogowe.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 20 Październik 2005 Share Napisano 20 Październik 2005 metoda dobra na niewielkie przedmioty - inaczej zanim wypiaskujesz cały do końca to już na początku pojawia się spowrotem rdza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 20 Październik 2005 Share Napisano 20 Październik 2005 Ja piaskuje sam mam sprężarkę, pistolet do piaskowania można kupić w dużych supermarketach lub sklepach z narzędziami pneumatycznymi, istnieją również inne metody takie jak szkiełkowanie(kulki szklane), orzeszkowanie (zmielone łupiny orzechów włoskich), śrutowanie lub czyszczenie strumieniowe zmielonym żużlem, który jest bardzo ostry. Pozdrawim Enes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gudek82 Napisano 6 Maj 2007 Share Napisano 6 Maj 2007 Apropos postu jeżeli chodzi o pistolet do piaskowania to śmiało można dokupic na allego. Ja mam inne pytanko, piasku o jakiej frakcji ( grubości) używacie. Miałki od 0,1-0,3, czy powyżej 1 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 6 Maj 2007 Share Napisano 6 Maj 2007 Piaskowanie nie jest dobrym sposobem czyszczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 7 Maj 2007 Share Napisano 7 Maj 2007 piaskowanie:drobnym piaskiem,scierniwem np srut.czyszczenie do golego metalu, widac po takim czyszczeniu wszystkie ubytki blach np po spawaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.