Skocz do zawartości

Pytanko

magnus992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiem że dla niektórych to może głupie ale chciałbym się dowiedzieć na czym polega piaskowanie... Wielokrotnie spotykałem sie z tym terminem a forumale mimo mojego już dłuuuuuuugiego stażu w tym temacie(bo to 7 z moich 13 lat:D) nie wiem co to znaczy i czemu słuzy.... może ktoś mnie oświeci.
Napisano
Polega to na traktowaniu przedmiotu strumieniem piasku pod ciśnieniem. Zasada działania urządzenia jet bardzo podobna do pistoletu lakierniczego, tyle że z dyszy zamiast mieszaniny powietrza i farby wylatuje mieszanina powietrza i piasku. Metoda dobra do czyszczenia mocnych i solidnych elementów stalowych np. mosty drogowe.
Wojtek
Napisano
metoda dobra na niewielkie przedmioty - inaczej zanim wypiaskujesz cały do końca to już na początku pojawia się spowrotem rdza :)
Napisano
Ja piaskuje sam mam sprężarkę, pistolet do piaskowania można kupić w dużych supermarketach lub sklepach z narzędziami pneumatycznymi, istnieją również inne metody takie jak szkiełkowanie(kulki szklane), orzeszkowanie (zmielone łupiny orzechów włoskich), śrutowanie lub czyszczenie strumieniowe zmielonym żużlem, który jest bardzo ostry.
Pozdrawim Enes
  • 1 year later...
Napisano
Apropos postu
jeżeli chodzi o pistolet do piaskowania to śmiało można dokupic na allego. Ja mam inne pytanko, piasku o jakiej frakcji ( grubości) używacie. Miałki od 0,1-0,3, czy powyżej 1 mm.
Napisano
piaskowanie:
drobnym piaskiem,
scierniwem np srut.
czyszczenie do golego metalu, widac po takim czyszczeniu wszystkie ubytki blach np po spawaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie