Gość Napisano 7 Maj 2003 Napisano 7 Maj 2003 Czy ktoś wie jakiej farby trzeba użyć by uzyskać orginalny kolor hełmu M40? Gdzie taką farbe można dostać?Pozdro
Nowy szukacz Napisano 10 Maj 2003 Napisano 10 Maj 2003 Witam Najlepsza będzie farbka modelarska, pójdź do sklepu modelarskiego poproś kolor feldgrau najlepiej z firmy pactra hełm pomaluj najpierw podkładówką na odrdzewionym metalu a później ze 2-3 warstwy pactry.Przynajmiej ja tak robi no i efekt wyśmienity można też domalować kalkomanie troche sprytu i zapału i napewno się uda :)Narazie
1AIR1 Napisano 13 Maj 2003 Napisano 13 Maj 2003 Feldgrau w farbach modelarskich to kolor mundurowy.Kolor hełmów był trochę inny.Jak będziesz w sklepiemodelarskim to poproś o kolor farby zbliżony do koloru hełmu M40.Miałem ten sam problem i w Warszawie Gość w sklepiemodelarskim dobrał mi najbardziej zbliżony kolor.Numeru farby nie pamiętam , producentem była firma Humbrol.
SP17 Napisano 13 Maj 2003 Napisano 13 Maj 2003 Humbrol - 111.Sprzedawana w puszeczkach - 14 ml. ok. 6 zł. Jeśli był szpachlowany i pomalujesz aerografem to wystarczy. Jeśli bez szpachlowania i pomalujesz pędzelkiem to musisz to zrobić pare razy - może nie starczyć. Pozdrawiam.
Gość Napisano 14 Maj 2003 Napisano 14 Maj 2003 he, he rozmowa o kolorach przez internet. Jeśli nie masz oryginału i nie porównasz z nim, to nie trafisz. A zdjęcia i monitorki lubią oszukiwać. Czy farba z puszki to ta sama jak na hełmie?Pozdrawiam
SP17 Napisano 14 Maj 2003 Napisano 14 Maj 2003 Farba z puszki Humbrol odpowiada kolorowi Feldgrau. I tylko tyle. Nie porównywałem z eksponatami bo tak sie nie da. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.