Skocz do zawartości

Krzyż żelazny-komu i za co???

saper1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Informację o nadaniu Pour le Merite oficerom uczestniczącym w szturmie Głogowa zaczaerpnąłem z biografii Fryderyka Wielkiego pióra Niny Kracherowej (Nina Kracherowa, Partyzant moralności", Katowice 1989; o szturmie Głogowa i gratyfikacjach z tym związanych jest mowa na stronach 43-44). Na s.44 czytamy: Każdy żołnierz, który brał w ataku na twierdzę, otrzymał po jednym, kaprale po dwa guldeny. Rannym król przyznał po dwa dukaty, a szczególnie wyróżniający się [...] dostali nawet po cztery dukaty. Oficerom król przyznał order "Pour le merite (za zasługę)."
Celowo pisałem w kontekście Głogowa o pierwszych wojennych nadaniach", gdyż PlM Fryderyk nadał już znacznie wcześniej, tuż po objęciu tronu, lecz nie za zasługi wojenne (w czerwcu 1740 r. otrzymał go po raz pierwszy porucznik Fryderyk Wilhelm markiz de Varenne oraz pułkownik Hans von Hacke).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Dziękuję, ale w dalszym ciągu nie wynika kiedy to sie odbyło? Marzec?

Przedwojenny historyk napisał, ze książę Leopold otrzymal 20 000 guldenów.
Każdy zolnierz uczestniczacy w ataku otrzymał 1 guldena, a ci którzy się wyróżnili od 4 do 10 dukatów.

pozdrawiam

Wiesław
Napisano
Aż tak drobiazgowo tą sprawą się nie zajmowałem. Jeśli aż tak Cię to interesuje, to mogę poszperać w Politische Correspondenz Friedrichs des Grossen", czy pruski monarcha w jakimś liście nie wspomniał konkretnie o nadawaniu PlM dla oficerów szturmujących twierdzę.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Napisałeś -...pierwsze wojenne nadania Pour le Merite miały miejsce wiosną 1741 r. (najprawdopodobniej marzec) i związane były z udanym pruskim szturmem na twierdzę Głogów ( noc z 8 na 9 marca 1741). Pour le Merite mieli wówczas otrzymać wszyscy biorący w szturmie oficerowie armii pruskiej ..." dlatego moje pytanie - z Kracherowej nie wynika, ze to były pierwsze nadania wojskowe.

Pozdrawiam
Wiesław
Napisano
Zgadza się - napisałem o pierwszych wojennych nadaniach w kontekście Głogowa, ponieważ jak dotąd nigdzie nie natknąłem się na wzmiankę, by nadano komuś PlM za zasługi wojenne między 16 XII 1740 a 9 III 1741 r. - a w tym temacie siedzę już dość długo, nie tylko w publikacjach polskich. Jak wspominałem, da się wszystko zweryfikować - listy nadań z datami są.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Lubię ludzi, którzy drążą jakąś kwestię, bo sam często to robię :-) Niestety, pod ręką list nadań PlM nie mam, a w korespondencji Fryderyka jeszcze tego nie sprawdziłem. Proszę o cierpliwość :-)

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano

31 maja 1842 roku król Prus Fryderyk Wilhelm IV wydzielił z Orderu „Pour le Mérite” cywilną klasę „Orden Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste”, którą nagradzano artystów, wynalazców, naukowców.
Kiedy zapoznacie się z listą odznaczonych, zauważycie, że order był nieobecny w III Rzeszy; dlatego nie został skompromitowany, pohańbiony.
Inicjatorem odrodzenia orderu w Republice Federalnej Niemiec był dr Erich Kaufmann, były doradca ministerstwa spraw zagranicznych w zakresie prawa międzynarodowego, reprezentant Niemiec przed trybunałami międzynarodowymi, który wyemigrował po dojściu Hitlera do władzy, a po zakończeniu II wojny światowej powrócił do Niemiec i włączył się do budowy nowych demokratycznych Niemiec. Kaufmann został jednym z pierwszych członków kapituły orderu przyznawanego znowu od 1952.
W 1993 odznaczony został Witold Lutosławski nasz wybitny kompozytor, a w 1995 Andrzej Szczypiorski pisarz.

Lista nagrodzonych:
http://www.pourlemerite.org/

Napisano
Takie, moze naiwne pytanie, ale czy sa polacy wsrod odznaczonych krzyzem zelaznym ?? Bo taki powiedzmy VM to przed wojna wielu obcokrajowcow podostawalo, m.in. krol Rumunii, totez przyszlo mi do glowy powyzsze pytanie.

Pozdrawiam
Napisano
Sporo Polaków służących w armii niemieckiej podczas I wojny światowej dostawało Krzyże Żelazne, zresztą Ci ze sprzymierzonej CK-armii również, jeśli wojska obu państwa walczyły gdzieś amię w ramię" (np. ofensywa w Galicji V-VI 1915: EK dostał np. dowódca 100 pp z 12 DP, późniejszy generał WP, Franciszek Latinik). Podczas II wśw Polacy (Ślązacy, Kaszubi etc.) wcieleni do WH dostawali również te odznaczenia. A może chodzi Ci o nadawanie EK tylko w dwudziestoleciu?

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie