Wickus Napisano 18 Październik 2005 Autor Napisano 18 Październik 2005 Czy jest na forum ktoś z Kielc lub okolic - kto posiada wyżej wymieniony sprzęt i byłby chętny aby zaprezentować go w praktyce i podzielić się uwagami na jego temat.Zastanawiam się nad zakupem któregoś z nich a podjęcie decyzji jedynie na podstawie opisów producentów i dyskusji na forum jest co najmniej jak wybór na chybił trafił".Pozdrawiam.
Zwierzak Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 Witam!Czy zależy Ci na opinii Użytkowników, czy na wypróbowaniu sprzętów w terenie"? W pierwszym przypadku będziesz miał tyle pozytywnych opinii ilu właścicieli spotkasz...W drugim... Nie sądzę aby możliwe było wyrobienie sobie miarodajnej opinii po jednym czy dwu dniach wspólnego szukania. Ważną rzeczą jest też staż poszukiwawczy, to z jakim sprzętem chodziłeś dotychczas, jak często, gdzie itp.Piszę to na podstawie własnego doświadczenia z Whitesem.Pozdrawiam!Zwierzak
wiking10 Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 właśnie, właśnie. myślałem, że znam swego xlt (trochę go już mam - skrytki, drobiazgi napoleońskie), dopóki nie spróbowałem MIXERKA VanWordena - teraz wiem więcej, a napewno z większą pokorą traktuję sprzęt.
Wickus Napisano 19 Październik 2005 Autor Napisano 19 Październik 2005 Zależy mi na organoleptycznym" poznaniu sprzętu.Wiem, że po krótkim teście w terenie nie da się w 100% stwierdzić, że to ten a nie inny. Ale wiem, że te dwa wykrywacze sporo się od siebie różnią i właśnie chcałbym poczuć tą różnicę. Na razie chodzę z BH QDII i nastawiam się głównie na kolorową drobnicę, ale nie wykluczam innego rodzaju poszukiwań.Pozdrawiam
proscan Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Wiking,Zanim wypróbowałeś mixerka" używałeś chociaż raz AUDIO DISC OFF ?Jesteś w stanie wyjaśnić w czym tryb Mixed mode jest lepszy (zasięgowo) od pracy na statyku bez dyskryminacji ?proscan
VanWorden Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Witam!Proscan, pytasz retorycznie czy tylko tak sobie? Przecież Ty dobrze wiesz jaka jest różnica a mniej doświadczony użytkownik nie musi się znać na ustawieniach i ich wzajemnych korelacjach, grunt że odpowiednio ustawi swój sprzęt i ma wyniki. Tylko to się liczy. PozdrawiamVW
proscan Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Nie - ja nie pytam jak to działa.Masz rację VW - skoro ludziom działa, to niech go używają. Ja po prostu nie lubię owczego pędu. Tryb mixed mode taki się zrobił popularny, że nawet Rutus wprowadził go do swoich wykrywaczy. Ludzie którzy go nie mają zaczynają się zastanawiać, czy z ich wyrywaczami wszystko w porządku :))Nikt się tylko nie zastanawia po co i dlaczego. A bezmyślność mnie drażni. Sorry.Wyjaśniam, że mixed mode to nic innego jak tryb statyczny i dynamiczny działający jednocześnie. Mamy więc w uszach dwa razy więcej sygnałów. ZERO korzyści jeśli chodzi o zasięg w stosunku do wyłączonej dysryminacji.Na forum poszukiwaniaskarbów ktoś nawet pisał, że mixmode jest świetny tylko, że mu ciągle brzęczy - no właśnie ma ciągły sygnał z kanału statycznego z którego i tak nie korzysta. A osiągi ma lepsze dzięki wyższemu preamp gain niż fabryczny.Dla posiadaczy XLT rada jest prosta. Wyłączcie dyskryminację. Kopcie wszystko, a zdziwicie się co ominęliście.pzdr,proscan
VanWorden Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Sorry Proscan ale to żadna rada.. Dzięki MM można w XLT, stosując pewne techniki, takie jak szybsze przemiatanie etc., skutecznie zidentyfikować zakopany cel. Piszę o tym wyraźnie tu:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183882Rada żeby chodzić tylko na all-metal jest może dobra jak się jest w miejscu skąd trzeba wykopać wszystko" ale jest pozbawiona sensu dla użytkowników sprzętu za ponad cztery tysiące złotych, więc nie rób proszę ludziom wody z mózgu..Ja też nie lubię owczego pędu ale jeżeli coś jest dobre i spełnia swoje zadanie to siłą rzeczy staje się popularne.Lepsze osiągi nie biorą się dzięki wyższemu Preampowi (choć jest wskazany) tylko właśnie przez tryb statyczny, który skutecznie woła halo, coś tu jest!". Bezsensem byłoby w każdym pojedynczym przypadku włączanie ponownie dyskryminacji.. Jeśli komuś przeszkadza hałas i zakłócenia mixerka" to proszę bardzo - jest co najmniej kilkaset programów do XLT które MM nie wykorzystują. Droga wolna i nikt nikogo do niczego nie zmusza.. Tylko wtedy nie biorę odpowiedzialności za to że gościu idący obok z innym sprzętem wyciągnie więcej od właściciela XLT, który MM nie używa:)PozdrawiamVW
proscan Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 No cóż, zostajemy przy swoim...Ja twierdzę, że mixed mode przeszkadza w poszukiwaniach w większości przypadków.Poleciłbym stosowanie go tylko tym osobom, które dobrze wiedzą jak zachowuje się wykrywacz w trybie statycznym (i rozumieją jak sobie nastawiać np. SAT SPEED czy AUTOTRACK SPEED).Mixed mode jest dobry tylko wówczas gdy mamy na danym terenie ciekawe fakty głęboko, a jednocześnie dużo śmieci płytko. Tyle że jeśli coś jest płytko to i tak mamy informację o takim obiekcie na ekranie !I tutaj pojawia się zasadnicza korzyść stosowania MM, bo wskazanie na wyświetlaczu jest cholernie opóźnione. Ktoś kto jest słuchowcem" i to szybkim, będzie wolał mieć informację dźwiekową niż spoglądać na ekran i czekać, aż pojawi mu się odpowiedni słupek, czy cyfra. Kakofonia dźwięków (jak sam przyznajesz) jest jednak taka, że skutecznie może zmiechęcić do dłuszego używania MM.Dlatego chętnie usłyszę od Wikinga10 coś więcej na temat tego jakie stosuje nastawy, jakie sygnały kopie i dlaczego.pozdrawiam,proscan
VanWorden Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Zawsze podkreślałem że słuch w XLT to podstawa. Tempo wskazań na ekranie ustawiasz samodzielnie więc nie muszą być opóźnione. Kakofonia jest, to fakt i pisałem o tym wyraźnie ale dla kogoś kto ma produktywne pole to nie kakofonia tylko słodka muzyka:) Wszystko jest kwestią wprawy.Powtarzam - jeśli ktoś nie wyrabia z Mixed Mode to może ją po prostu wyłączyć i po kłopocie! Przynajmniej XLT daje swoim użytkownikom tę funkcję:)PozdrawiamVW
Wickus Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 Jak zwykle na forum zaczęły się pyskówki nie związane z tematem a wątek leży odłogiem" i nic konkretnego z tego nie wynika.Pozdrawiam
VanWorden Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Witam!Wickus - masz rację.. Będę w Kielcach około połowy Listopada. Jeśli do tej pory nie będziesz miał organoleptycznej" styczności z XLT, to służę pomocą. Gdyby zależało Ci na wcześniejszym kontakcie to zapraszam na południe kraju. Ewentualnie daj znać na priva.PozdrawiamVW
fuks Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Czy to znaczy, ze chodzac w Mixed Mode bede mial sygnaly zarowno od zelaznej sruby jak i np. boratynki? Pzdr!
VanWorden Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Fuks - dokładnie tak jest. Szczegółowy opis tutaj:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183882PozdrawiamVW
Wickus Napisano 20 Październik 2005 Autor Napisano 20 Październik 2005 VanWorden dzięki za zainteresowanie - napisałem do Ciebie na priv.Pozdrawiam
kazwd Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 pytanie do Van Wordena .mam zamiar kupić xlt i nurtuje mnie jedna rzecz czy w terenie wktórym jest dużo gwożdzi znajdę małą srebrną monete . Bo wykrywka którą mam teraz kompletnie wysiada .jeśli znajdzie się moneta i kawałek żelaza w zasięgu cewki to widzi tylko żelazo nawet jak chodzę bez dyskryminacji . Kolega ma whitesa gold masters u niego identyfikuje sygnłem niepewne żelazo [on tak to nazywa ]po delikatnym podkopaniu albo sygnał wskazuje ewidentnie żelazo albo kolor .Czy xlt poradziłby sobie .Proszę o odpowiedż
VanWorden Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 Witam!XLT, podobnie jak KAŻDY INNY wykrywacz ze skuteczną dyskryminacją, poradzi sobie bez problemu. Problem pojawia się wtedy gdy przedmiot żelazny jest bezpośrednio nad celem lub tuż obok. Ale i na to są sposoby jak np. założenie mniejszej cewki..PozdrawiamVW
kazwd Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 Dzięki za odpowiedż Ale mam kolejne pytanie . Czy do XLT można kupić małą cewkę bo w sklepie najmniejsza to bm850 20cm .A po drugie czy na małej cewce spadnie drastycznie zasięg [na moim bh osiągi spadły o50%] Pozdrawiam
VanWorden Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 Witam!Poniżej link do alerzyków" do XLT:http://www.whites.co.uk/BMloop.htmNajprościej kupować używane na Ebay etc.Na drugie pytanie odpowiedź brzmi i tak i nie. Przeskok ze standardowej cewki na 8 lub 6" powoduje pewne zmniejszenie zasięgu, ale korzyści z zastosowania ich w odpowiednim terenie są ogromne. Nie należy się więc przejmować utratą głębokości, bo nie zmieniając cewki na bardzo zaśmieconym terenie i tak tracimy zasięg..XLT jest wyposażony w fantastycznie i precyzyjnie działającą dyskryminację, więc zanim zaczniesz szukać do niego mniejszych talerzy, wypróbuj go na terenie na którym najczęściej będziesz poszukiwał. W 90% poszukiwań standardowa cewka XLT jest bardziej niż adekwatna.PozdrawiamVW
kazwd Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 witammam pytanie w sprawie xlt czy whites jest produkowany w dwóch krajach [w sklepie pytałem o małe cewki .powiedzieli że najmniejsza jest 20cm .Powiedzialem że w internecie są mniejsze , a mnie się spytał z jakiego kraju bo whites jest produkowany w USA i GB []jeśli tak jest to czy jest różnica w jakościpozdrawiam
Raned Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Cewki kompatybilne z XLT są produkowane w USA. XLT jest i był produkowany wyłącznie w USA, niezależnie od tego co na karteczce w środku. Kupując na eBayu zwróć uwagę aby to były cewki o symbolu BM, i nie były to cewki do archaicznych wykrywaczy z lat 80-tych.Osobiście radzę kupować u oficjalnych dystrybutorów, lepiej zapłacić więcej i mieć pewność i gwarancję.
VanWorden Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Witam!Jakościowej różnicy pomiędzyXLT składanym w Stanach czy w Szkocji raczej nie zauważyłem. Jeśli rozmawiałeś z dystrybutorem to powinien wiedzieć jakie cewki produkuje firma którą reprezentuje.. W ostateczności podaj mu link który tu zapodałem i niech się facet doszkoli:)PozdrawiamVW
Raned Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 XLT jest składane wyłącznie w USA wg mojej najlepszej wiedzy, a jestem dystrybutorem od kilkunastu lat i wielokrotnie poruszałem ten temat z Mc Rae.
VanWorden Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Chodzi o etykiety na sprzęcie.. To zresztą nie ma najmniejszego znaczenia dla Kazwd który ma problem z zakupem odpowiedniej cewki..Kazwd - którego dystrybutora pytałeś?
kazwd Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 witamdystrybutor viking w-wa .A producentów to chodziło chyba o cewki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.