Kryvań Napisano 16 Październik 2005 Autor Napisano 16 Październik 2005 Czy szukał ktoś w okolicach Przedborza?
pavelock Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 tak, w okolicach Faliszewa . Do jednej miejscówki nie dałem rady się dostać . Parę ciekawych rzeczy wyszło .
gibki9 Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Moj dziadek z tamtąd pochodzil,ale nigdy tam nie bylem ,choc mieszkam w czestochowie tzn opowiadan troche znam,warto jechac?? 2 wojna wychodzi??,macie jakąs literarture na ten rejon??
pavelock Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Literatura mam tylko o partyzantach . Zabrał mnie tam kolega że niby na pewne Wrzesniowe fanty . Niestety mój Master chyba jest za cienki . Sprzęt był wrzucany przez żołnierzy do wody przy młynie . Chodziłem po miejscu gdzie był staw i nic , parę puszek itd. Fanty są tam napewno , tylko głębiej . Na wierzchu około 1 m warstwa torfu , później piach i podchodzi woda . Ale oprócz stawu byłem na kilku miejscówkach gdzie było sporo ammo i troche szpargałów . W lesie natomiast jest 5 lub 6 dołów , pozostałości po ziemiankach . W okolicy mieszka niewiele osób . Mowa oczywiście o Faliszewie , między Przedborzem a Czermnem . Poszperałbym tam trochę ale mam około 60 km.
braun Napisano 25 Maj 2006 Napisano 25 Maj 2006 wiesz, ja co prawda nie mam wykrywki ale mam tam rodzinę i znam kilka miejsc w których moż na było by sie zastanowić sam przedborz to nie ale jakiś 2km od w stronę woli przedborskiej ok ????
gibki9 Napisano 26 Maj 2006 Napisano 26 Maj 2006 Zróbmwy wspolny wypad ,zgadamy sie kiedys na ktorąś, najlepiej niedziele,co Wy na to??
leszek69 Napisano 26 Maj 2006 Napisano 26 Maj 2006 Majowa Góra-tam ciągle znajdowane są niewypały ,Miejskie Pola-w okolicznych lasach występują skały wapienne,przy jednym zgrupowaniu skał odnalazłem slady po działalności hutniczej,może z czasów Kazimierza wielkiego,poza tym wiele ciekawych legend o Żydowskim złocie.Mam sporo znajomych w Pedborzu i wiele można się dowiedzieć w miejscowym Muzeum
pavelock Napisano 28 Maj 2006 Napisano 28 Maj 2006 Ja wam mogę przekazać dokładny namiar na szukanie . Byłem tam z wykrywką , ale nic nie namierzyłem . Potrzeba pare osób kilka różnych wykrywek bo sprzęt zapadł się głeboko w torf . Miejsce pokazał mi wnuk młynarza z Faliszewa , którego dziadek był naocznym świadkiem porzucania dużej ilości sprzętu przez polskich żołnierzy we IX 39 , w stawie naprzeciw młyna . Stawu już nie ma ( melioracja ) . Teren bardzo zarośnięty . Ja mam trochę daleko na wypad , ale chcecie to spróbujcie .Miejsce ; Dawny Młyn w Faliszewie , gdzie szukać dokładnie naprzeciwko po drugiej stronie drogi .Powodzenia i pozdr. Pavelock
pavelock Napisano 5 Czerwiec 2006 Napisano 5 Czerwiec 2006 Kolegi obecnie nie ma , jest w Norwegii , ale jak przyjedzie to spytam .
Obalix Napisano 17 Lipiec 2012 Napisano 17 Lipiec 2012 Byłem dzisiaj w Faliszewie przy młynie ale nic nie znalazłem. Ale chętnie wybrał bym się tam raz jeszcze większą ekipą. Jestem z Przedborza to mam zawsze blisko;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.