Skocz do zawartości

Czy szukał ktoś w okolicach Przedborza?

Kryvań

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 months later...
Napisano
Moj dziadek z tamtąd pochodzil,ale nigdy tam nie bylem ,choc mieszkam w czestochowie tzn opowiadan troche znam,warto jechac?? 2 wojna wychodzi??,macie jakąs literarture na ten rejon??
Napisano
Literatura mam tylko o partyzantach . Zabrał mnie tam kolega że niby na pewne Wrzesniowe fanty . Niestety mój Master chyba jest za cienki . Sprzęt był wrzucany przez żołnierzy do wody przy młynie . Chodziłem po miejscu gdzie był staw i nic , parę puszek itd. Fanty są tam napewno , tylko głębiej . Na wierzchu około 1 m warstwa torfu , później piach i podchodzi woda . Ale oprócz stawu byłem na kilku miejscówkach gdzie było sporo ammo i troche szpargałów . W lesie natomiast jest 5 lub 6 dołów , pozostałości po ziemiankach . W okolicy mieszka niewiele osób . Mowa oczywiście o Faliszewie , między Przedborzem a Czermnem . Poszperałbym tam trochę ale mam około 60 km.
Napisano
wiesz, ja co prawda nie mam wykrywki ale mam tam rodzinę i znam kilka miejsc w których moż na było by sie zastanowić sam przedborz to nie ale jakiś 2km od w stronę woli przedborskiej ok ????
Napisano
Majowa Góra-tam ciągle znajdowane są niewypały ,Miejskie Pola-w okolicznych lasach występują skały wapienne,przy jednym zgrupowaniu skał odnalazłem slady po działalności hutniczej,może z czasów Kazimierza wielkiego,poza tym wiele ciekawych legend o Żydowskim złocie.Mam sporo znajomych w Pedborzu i wiele można się dowiedzieć w miejscowym Muzeum
Napisano
Ja wam mogę przekazać dokładny namiar na szukanie . Byłem tam z wykrywką , ale nic nie namierzyłem . Potrzeba pare osób kilka różnych wykrywek bo sprzęt zapadł się głeboko w torf . Miejsce pokazał mi wnuk młynarza z Faliszewa , którego dziadek był naocznym świadkiem porzucania dużej ilości sprzętu przez polskich żołnierzy we IX 39 , w stawie naprzeciw młyna . Stawu już nie ma ( melioracja ) . Teren bardzo zarośnięty . Ja mam trochę daleko na wypad , ale chcecie to spróbujcie .
Miejsce ; Dawny Młyn w Faliszewie , gdzie szukać dokładnie naprzeciwko po drugiej stronie drogi .
Powodzenia i pozdr. Pavelock
  • 6 years later...
Napisano
Byłem dzisiaj w Faliszewie przy młynie ale nic nie znalazłem. Ale chętnie wybrał bym się tam raz jeszcze większą ekipą. Jestem z Przedborza to mam zawsze blisko;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie