sadyk Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Slate,to mnie troche uspokoilo. Liczba 200-tu to troche duzo. Staralem sie kiedys zrobic ich spis. Nie doliczylem sie wiecej osob z Podhala niz 90. Do Trawnik - do legionu -trafiali nie tylko mieszkancy Podhala, z bardzo przyziemnych powodow........
Slate Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 A masz moze cos wiecej o tej jednostce SS? Bo chetnie bym poczytal. Jesli trafiali tam nie tylko mieszkancy Podhala, to znaczy ze nie bylo konieczne bycie czlonkiem Goralenvolku? O ile pamietam, Hitler byl mocno przeciwny tworzeniu jednostek SS zlozonych z Polakow, czy w ogole kolaboracyjnych jednostek wojskowych, mimo nalegan m.in. Himmlera. O ile pamietam duzo pozniej w GG sila wcielono wiezniow ktoregos z obozow do sluzby pomocniczej Wehrmachtu, przebrano w mundury i kazano maszerowac, ale ich nie uzbrojono (no chyba ze w lopaty). Podobniez pojawila sie rowniez w kinach odezwa wzywajaca Polakow do wstepowania do Wehrmachtu.
sadyk Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Slate,niestety nie byl to temat moich zainteresowan. Jak cos znajde w papierzyskach dam glos. Na pocieche zdjecie por. Jastrzebia (swoja droga jaka odznake ma na piersi?). Czerwiec 1945 rok. Lesnica-Gron.
sadyk Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Byl watek o goralenvolku tu www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=156303
piters Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Do 01111977:Napisałem Ci na priv bo to zupełnie inny wątek.
piters Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Sadyk/Slate:Z tego co słyszałem czy czytałem (dużoo tego było i mi się miesza) to z tych 200 ochotników" większość zwiała już z transportu. Legion więc nie powstał, pozostałych włączno do róznych jednostek SS czy WH. Z tym ochotnym" wstąpieniem do SS to było tak, że co niektórzy cwani w nadziei na lepszy żywot przyjęli kennkarty góralskie", a po roku kazali im dać synów do wojska.Nie badałem tematu Goralenvolku, ale w Wikipedii to mogę sobie napisać, że było 102%. Większość relacji mówi o kilku-kilkunastu procentach w każdej wsi. Wg Mazura, Rojka i Zgórniaka (Wojna i okupacja na Podhalu i Podkarpaciu") przykładowe dane są takie:- w powiecie nowotarskim na 170 tys. mieszk. 80 tys. się zadeklarowało (tj. 32%) - w praktyce znacznie mniej"- Bukowina Tatrzańska, Szaflary, Czorsztyn - po 3%- Łopuszna - 7%- Ludźmierz, Chochołów, Szczawnica - po 10%- najwięcej górali" było w miastach - m.in. Zakopane 24% (2500 G/8000 P) Rozumiem że do GV nawiązaliście ze szlachetnych pobudek, mając na myśli, że Ogień" gdy był w Konfederacji Tatrzańskiej (i potem też) zwalczał GV? ;)Pozdr
koszyk1906 Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Jestem krewnym Jana Sałapatka orła". jak wie ktoś coś więcej na jego temat to niech mi przyśle informacje na koszyk1906@wp.pl to jest dal mnie bardzo ważne. z góry dziekuje.....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.