MOLA Napisano 10 Październik 2005 Autor Napisano 10 Październik 2005 Prosze o informacje na temat forsowania Odry w rejonie Chobieni, walk w okolicach chobieni Orska ,Chełmu ,Studzionek,Gwizdanowa, i jeszcze interesuja mnie pomniki Armii Czerwonej w Chełmie Gwizdanowie .Za okazana pomoc z góry dzienkuje.Pozdro
mis Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 witam Rosjanie szybko sie przeprawili i dali łupnia Niemca temat był juz gdzies na forum jesli zamierzasz tam szukac to sobie podaruj teren mocno skopany efektów porazajacych nigdy tam nie było ludnosc mało zyczliwa przez krajobraz ksiezycowy okopów mnostwo jest za Chobienia w strone Rudnej ale nic w nich nie ma oprócz smieci przeszedłem 4 km jedynym znaleziskiem był scyzoryk który kopnal koles taki pozny Gierek :) co do terenu Orska uwaga na samochod mojemu kolesiowi 2 razy radio zawineli + pełno rozrywek najgorsze pociski mozdziezowe brrrr Pomnik w Chełmnie z tego co słyszałem to dla zołnierzy Rosyjskich którzy sobie chcieli przejsc pole niczym nie osłoniete poległo ich około 70-ciu trafili na stanowisko MG w Chełmnie teren mocno skopany i Gajowy jest nie zyczliwy ale wcale sie mu nie dziwie Spozniłes sie jakies 10 lat co do tych namiarów mozna cos tam pewnie jeszcze trafic ale bardzo rzadko
Leuthen Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 Polecam przerzucić się na wojny śląskie :-) Zalet jest kilka. Dwie najważniejsze to:1) Mniej poszukiwaczy penetruje w/w miejsca (a druga wojnę prawie wszyscy :-))2) 0,001 % szans natknięcia się na niewypał (w XVIII wieku nie było bomb lotniczych itd. :-))Aha, i trzeba szukać miejsc, gdzie toczyły sie mmniejsze bitwy i potyczki - do tego celu świetnie przydaje się znajomośc języka niemieckiego i zaprzyjaźnienie się z bibliotekami :-)PozdrawiamLeuthen
Jeager Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 w Gwizdanowie nie ma żadnego pomnika Armii Czerwonej, jest pusty obecnie grób i płyta pamiątkowa zmarłych tragicznie w 1945, w wypadku kolejowym żołnierzy polskich. Jest blisko wielkiej, bo węzłowej stacji PKP, A teren rzeczywiście przegrzebany, w 2000 r. jeszcze trafiały się fajne stanowiska, ale teraz krajobraz księżycowy, Moździeży faktycznie dostatek, rozrywkowy teren ;).... Nie tak do końca dali łupnia Niemiaszkom bo własnie na linii Orsk, Gwizdanów/Bytków i dalej Ku Mlecznu i Ścinawie ustabilizowała się na chwilę linia frontu i przez moment się trzaskali...a i znam takich co namierzyli części rozbitego ruskiego samolotu... :) dużo by pisać.. Mola jesteś z tamtych okolic?
Jeager Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 w Gwizdanowie nie ma żadnego pomnika Armii Czerwonej, jest pusty obecnie grób i płyta pamiątkowa zmarłych tragicznie w 1945, w wypadku kolejowym żołnierzy polskich. Jest blisko wielkiej, bo węzłowej stacji PKP, A teren rzeczywiście przegrzebany, w 2000 r. jeszcze trafiały się fajne stanowiska, ale teraz krajobraz księżycowy, Moździeży faktycznie dostatek, rozrywkowy teren ;).... Nie tak do końca dali łupnia Niemiaszkom bo własnie na linii Orsk, Gwizdanów/Bytków i dalej Ku Mlecznu i Ścinawie ustabilizowała się na chwilę linia frontu i przez moment się trzaskali...a i znam takich co namierzyli części rozbitego ruskiego samolotu... :) dużo by pisać.. Mola jesteś z tamtych okolic?
past Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 polecam lekture prasy lokalnej , z tą stabilizacją nie jest tak do końca , jak również z brakiem fantów , ale biblioteka to 90% pracy kopanie 10%pracy i 90% przyjemności ;-)
mis Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 dodam ze sa 2 rozbite samoloty w odelgłosci 4 km a co do łupnia to mówiłem o przeprawie pod chobienia pewna osoba na forum by cos na ten temat powiedział ja nie moge obiecałem ale powiem ze było juz na forum
MOLA Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 widze ze chyba na mojegoposta odpowiadaja chlopaki z Glogowa a moze sie myle ? Czesci z tego ruskiego samolotu rozszarpał Glogow I mysle ze w tajemniczeni wiedza o czym mowie.Tylko sajgon po sobie zostawili
mis Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 Odpowiem tak wiem o lokalizacji 12 samolotów w rejonie Głogowa to nie znaczy ze je obrobiłem jak sugerujesz fanty lotnicze mnie nie kręcą poza tym w tych rejonach widywałem samochody z Wrocławia Leszna I Zielonej Góry tak wskazywały rejestracje co nie oznacza ze oni maja cos wspólnego z rozszarpaniem samolotu Nie twierdze ze Głogów jest święty ale pomyślą nad tym kogo oskarżasz osoby które ci odpowiedziały z forum z czystej życzliwości 2-gi raz ci już nie odpowiedzą bynajmniej ja pomyśl czy złomiarze i poszukiwacze z innych miast nie brali w tym udziału A skoro jesteś tak wtajemniczony to nie masz z tamta jakiejś części ?
Jeager Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 nie jestem z Głogowa i to jak sądzę nie o mój" samolot ci chodzi...
MOLA Napisano 13 Październik 2005 Autor Napisano 13 Październik 2005 jesli kogos uraziłem to przepraszam ale mam zle zdanie o Glogowie wszystkich zainteresowanych jeszcze raz przepraszam .i naprawde jestem wdzieczny za odpowiedzi na posta.
MOLA Napisano 13 Październik 2005 Autor Napisano 13 Październik 2005 Mis nieobraża sie poprostu wiem ze ludzie ktorzy mi odpowiedzieli sa spoko ale rozni ludze moga to czytac i zapewne czytaja ci nie calkiem wporzadku to do nich sie tyczy a jest ich wielu wszedzie . Wszystkich prawdziwych odkrywców przepraszam i pozdrawiam
mis Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 Zagotowałem się bo nie należę do osób które zostawiają bajzelniedawno walczyłem saperka z korzeniami 1.5m dziura szeroka na 2 metry jakaś godzina mi zeszła i co w środku kawał rury uwierz mi nie miałem ochoty po tym jej zasypać ale cóż ja ją zrobiłem wiec musiałem takie hobby nigdy nie wiadomo co i na jakiej głębokości się znajdzie pozdrawiam MIS
MOLA Napisano 14 Październik 2005 Autor Napisano 14 Październik 2005 Mis co do kopania masz racje .ja kiedys sie nakopałem w okopie w ktorym rosło male dzrzewo sygnal byl dosc mocny i masa korzeni .Cos było w tych korzeniach złamałem saperke i nabawilem sie odciskow w dole było kawałek rozwalonej katiuszki ( tak sadze)wsumie kawał złomu .A tak wogóle to ciekawe to co mowisz o tych 12 samolotach chetnie bym sie cos dowiedział o czywiscie tak ogolnie pozdrow.
mis Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 4 miedzy Głogowem a Chybienia 3 za mostem w stronę Leszna 4 w samym Głogowie i jeden w stronę Żar w samym Głogowie słyszałem ze było ich więcej mój kumpel zbiera dane o nich ma ponaznaczane na mapie Lokalizacji szczegółowej nie podam z 2-ch powodów pierwszy nie wszystkie namiary są moje 2-gi żeby ich nie szabrowano niektóre miejsca są ładnie wyczyszczone
LEWY Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Chciałbym zaznaczyć tak całkiem na marginesie, że w czasie walk o Festung Glogau załodze twierdzy udało się zestrzelić jeden samolot. TYLKO jeden.LEWY
mis Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 tak na marginesie kto powiedział ze to rosyjskie samoloty
LEWY Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 W takim razie na zupełnym marginesie wspomnę, że w dniach 17 - 23 marca 1945 miała miejsce potężna akcja zaopatrzeniowa dla dogorywającej już wtedy Festung Glogau. Wzięło w niej udział ponad 350 samolotów niemieckich, które łącznie dostarczyły 323 tony broni, amunicji, lekarst, itp. Po tej akcji, jeszcze 27 marca, na kilka dni przed kapitulacją twierdzy, Hitler osobiście podjął decyzję o kolejnym wsparciu. Specjalna jednostka lotnicza o kryptonimie GRUPPE HERZOG" dokonała kolejnych zrzutów. Zapytasz pewnie o straty. Duże. Nawet bardzo duże. Na zdjęciu uszkodzony HE-111 po powrocie z lotu nad Festung Glogau. pozdrawiamLEWY
mis Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 to ja dodam ze w Ścinawie tez sporo spadło tak jak w chobieni podczas nalotów na przeparwy mostowe
LEWY Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 Jeśli chodzi o Ścinawę polecam książkę KG200 - bezimienny oddział Luftwaffe". Można tam znaleźć duuużo ciekawych informacji...pozdrawiamLEWY
mis Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 ta informacje dostałem od kolegi z Leszna on opracowywał temat przyczółki na odrze któremu dziekuje i pozdrawiam
Leuthen Napisano 14 Październik 2005 Napisano 14 Październik 2005 LEWY, chodzi Ci o powieść Gilmana i Clive'a? Jako powieść fajne, ale jako źródło informacji... Fakt, parę autentycznych dokumentów wstawili, ale o Ścinawie to nic tam nie ma. Co do ataku Misteli na most pod Ścinawą (bo chyba w tym kontekście jest mowa o KG 200) to w Gleissie jest nawet rysunek mostu z zaznaczonymi miejscami, gdzie trafiły poszczególne maszyny. A co do zaopatrywania Festung Glogau - zapewne było to dzieło 6.Floty Powietrznej (ta sama, co latała nad Wrocław). PozdrawiamLeuthen
LEWY Napisano 15 Październik 2005 Napisano 15 Październik 2005 Leuthen, masz rację. Chodzi mi o KG-200, ale nie o powieść Clive'a i Gilman'a. Jest inna książka na temat tej grupy, nie pamiętam w tej chwili tytułu, a nie mam jak sprawdzić, bo piszę z pracy. Cholera jasna, widzę tą książkę w swoim pokoju na półce, widzę kolorową okładkę z jakimś samolotem, ale tytułu niestety nie mogę sobie przypomnieć:) Sprawdzę w domu...To nie jest powieść, o ile się nie mylę to raczej wspomnienia członków KG-200, bardzo ciekawie się czyta. Jest dużo o Ścinawie, są dobrej jakości zdjęcia lotnicze tamtejszego mostu i kilka innych rzeczy. To nie jest taka stara pozycja, ja to kupiłem z 5-6 lat temu...GRUPPE HERZOG" oprócz Głogowa zaopatrywała także Festung Breslau. Czy działała w ramach 6.Floty? Muszę sprawdzić. Mam duży niemiecki artykuł na ten temat. Mogę Ci podesłać, żaden problem...pozdrawiamLEWY
LEWY Napisano 15 Październik 2005 Napisano 15 Październik 2005 No to wszystko już wiem:) Ta książka to Tajny pułk Luftwaffe KG-200", autor P.W. STAHL. Podtytuł brzmi Kampfgeschwader 200, Wspomnienia pilota". W środku m.in. opis akcji nad Ścinawą, kopia meldunku na ten temat znalezionego w niemieckim archiwum oraz dwa zdjęcia lotnicze mostów w Ścinawie z 23 marca 1945 roku. Na zdjęciach, dośc duże zbliżenia, pozaznaczano coś strzałkami, prawdopodobnie miejsca trafień. Może to jest to samo o czym wspomina Leuthen...pozdrawiamLEWY
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.