Skocz do zawartości

Radary, Flak, NAchrichten Truppen

Bralin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niedaleko drewnianego kościoła na Pólku pod Bralinem (dziś woj. wielkopolskie, pogranicze Śląska i Wielkopolski) w czasie II wojny światowej stacjonował FLAK (niemiecka artyleria przeciwlotnicza), usytuowano tu też stację radarową, postawiono jakieś budynki, kilkudziesięciometrową wieżę obserwacyjną... - ponoć od 1943 r.
W styczniu 1945 r. - na krótko przed wkroczeniem Rosjan - Niemcy wszystko zniszczyli. Do dziś zachowały się jedynie betonowe postumenty pod urządzenia radiolokacyjne (mam zdjęcia, postumenty w kształcie sześciokontu). Ponoć była to jakaś eksperymetalna stacja radarowa. Czy jednak przed rokiem 1943 nie było radarów? Ktoś powiedział mi, że Niemcy chieli wyprzedzić Anglików w namierzaniu samolotów.
Czy może ktoś orientuje się, gdzie powinienem szukać choćby ogólnych informacji na powyższy temat? Może budowa takich wież obserwacyjnych czy postumentów pod radary była jakoś znormalizowana?
Ponoć stacjonował tu też Nachrichten Truppen.
Bardzo PROSZĘ o odpowiedź.
Jacek
Napisano
A propos niemieckich stacji radarowych na terenie Polski -
jedna była w Łasku i rozpracowało ją AK (więcej informaci na ten temat zob. Stanisław Osiński Sęk", Armia Krajowa. Rejon Łask", [ b.m.w.] 1992). Stacja radarowa była też chyba kiedyś w Stanisławowie k. Jawora na Dolnym Śląsku (był o tym program na TVP 3 w cyklu Tajemnice Dolnego Śląska").

Co do pytania Bralina...
Kiedy szukałem informacji na temat niemieckich stacji radarowych na Dolnym Śląsku, otrzymałem z Bibliothek für Zeitgeschichte w Stuttgarcie wskazówkę, bym sięgnął do pracy Karla Otto Hoffmanna pt. Geschichte der Luftnachrichtentruppe (2-tomowa, weydana w latch 60-tych). Na pracę tę powołuje się także Len Deighton w swej powieści Nalot" (wydanie polskie- Poznań 1989). Polecam tę powieść, jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób pracowała niemiecka stacja radarowa (w w/w powieści jest to świetnie opisane, gdyż jeden z jej bohaterów jest dowódcą takiej stacji, a autor powieści miał solidne przygotowanie historyczne).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Cześć Bralin, a raczej KEMPERSTEIN :)
Takiż to właśnie kryptonim nosiła Twoja stacja radarowa, będąca stacją 1. kategorii.

Obie podstawy sześciokątne służyły posadowieniu radarów Wuerzburg-Riese - urządzeń służących do precyzyjnego śledzenia samolotu z odległości do ok. 60 km. Ponadto, stacja posiadała 1-2 radary obserwacji okrężnej, służące do wykrywania samolotów z odl. do 200 km. Najpopularniejsza była Freya, ale podstawy pod nią albo nie znajdziesz, albo bardzo długo się naszukasz (była dość niepozorna). Alternatywą/uzupełnieniem Freyi był wielki radar typu Wassermann-M, o wysokości anteny ok. 50 metrów. Osobiście mam przesłanki, aby wiązać Bralin z takim właśnie radarem. Dlatego ciekawa jest Twoja wypowiedź o eksperymentalnym charakterze" stacji i o wysokiej wieży obserwacyjnej".

Stacja Kemperstein była regularną stacją, działającą w sieci Luftwaffe. Nie była to stacja doświadczalna. Rozbudowa siatki stacji ruszyła faktycznie od 1943 roku - szukaj w Google hasła Himmelbett+radar lub Himmelbett+Freya+Riese, a trafisz na ciekawe rzeczy.

Budowa znalezionych przez Ciebie postumentów była w pełni znormalizowana. Chociaż... w gronie ekspertów doszliśmy już do wniosku, że detale cechowała pewna fantazja. O ile np. w Danii niemiecka marynarka wojenna budowała konsekwentnie nieco inne postumenty niż Luftwaffe, to już w Polsce Luftwaffe stawiała takie jak Kriegsmarine w Danii :) Ale w ogólności sprawy radarowe te były bardzo znormalizowane, takoż pod względem podstaw betonowych, jak i wyposażenia kompletnej stacji włączonej w cały system.

Nachrichten Truppen" - tym mianem określano właśnie obsługę radarów. Ściśle były to Luftnachrichten Truppen".

Ponieważ zdajesz się podchodzić do sprawy z dużym zaangażowaniem, myślę że mogę wynagrodzić Cię informacją, że obsługę tej stacji stanowiła 2. kompania z pułku Luftnachrichten-Regiment 229, nr poczty polowej 47250, d-ca por. Schubert, szef obsługi urządzeń radarowych - sierż. Kock.

Aha, wyślij maila prywatnie do gościa Alkali" - pogadacie sobie o konkretach, bo jemu chciało się nawet w Twoje strony wybrać i odszukać te betonki.

pozdrowienia,
M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie