Skocz do zawartości

front wschodni ...

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

co byście mogli polecić z wspomnień zarówno niemieckich jak i sowieckich z okresu 41-45 ? Szukam czegoś anglojęzycznego jak The Forgotten Soldier" Guya Sajera - książka ta wywarła na mnie ogromne wrażenie - pewnie dlatego że czytałem w obcym języku - no i chciałbym podąrzyć tym tropem ale zupełnie nie znam książek z tej tematyki tym bardziej już ich zachodnich tytułów.

czego szukać w klimacie zapomnianego żołnierza" sajera ? front wschodni 41-45, strona lepiej niemiecka ale rosyjska tez chetnie przeczytam

prośba o podanie pełnego tytułu i koniecznie autora - z góry dzieki, pzdr

Nieco podobne, ale nieco podkoloryzowane i ugrzecznione wobec Rosjan, to niejaki Henry Metelmann - Through Hell For Hitler", wspomnienia mechanika-kierowcy, bodaj Hetzera.Z tego co pamietam, widzialem tez te ksiazke wydana w Polsce.

• 1 month later...
seria bellony a pierwszej lini" - wspomniana przez pieklo dla hitlera" , marzyciel w helmie" - o dyw SS charlemange" oraz ekart hitlera" autora nie pammietam o british frei korps - brytyjskie SS, o wlakach nic , ale za to rosyjskie gulagi, polecam. dobra pozycja rowniez front wschodni" leona degrella, hainrich gerlach zdradzona armia" - wspomnienia z stalingradu, theodor phlivier stalingrad". sven hassel ale tylko legion potepiencow" reszta to kicha. jest tez niesamowita ksiazka, niestety nie pamietam tytulu, autor chyba bertelsman- wspomnienia z walk o poznan, trzyma za gardzielko.

Wspomnienia niemieckojęzyczne - to jest kopalnia wiedzy o Ostfroncie! Polecam: Erich Mende, Das verdammte Gewissen. Zeuge der Zeit 1921-1945, München 1982 [zdaje się w latach 90. było II wydanie]. Opis walk autora we wrześniu 39' w Polsce bardzo mi się spodobał i sądzę, że opis walk na Ostfroncie jest równie dobry.

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie