lain Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 jezeli to bagnet to jaki? czemu ma takie dziwne ostrze.
Boruta Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Podobno te z melchioru były produkcji USA.Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Dość sporo jest melchiorowych, prawdopodobnie najtańsze w produkcji. O produkcji w USA nic nigdzie nie znalazłem to senzacyjna wiadomość jakie są jej źrudła? Nie słyszałem o znaczącym eksporcie tych karabinów/bagnetów do USA a tym bardziej o produkcji.Wojtek
Hary DZ Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Boruta może mieć rację. W Stanach Remington robił części do francuzów, miały one ozn.RAC. W prawdzie znany mi przypadek dotyczy kb Berthiera 07/15 ale kto wie,czy czasem temat nie dotyczy również bagnetów lub ich części składowych.
Boruta Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Nie pamiętam, gdzie wyczytałem, raczej w necie, a może w TBiU?Pozdrawiam
lain Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 jezeli to bagnet to jaki? czemu ma takie dziwne ostrze.
maxikasek Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 a co do ostrza jest to efekt tzw korozji elektrochemicznej.
lain Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 i ostrze! ile to ma lat i czemu w takim stanie,z jakiego materialu jest zrobiona rekojesc?
Digger Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Jest to bagnet wz. 1886 - 93 - 16 do francuskiego kb Lebel pochodzi on z okresu odI lWŚ do II WŚ a rekojeśc wykonana jest z brązu lub mosiadzu.bagnet ten posiada głownie kłujacą czwórgraniastą. Szkoda że głownia uległa w znacznym stopniu korozji i jest odłamana.Czy na rekojeści sa widoczne jakies oznaczenia?Pozdrawiam!!!
Cyrograf15 Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Rękojeści były: żeliwne, brązowe, mosiężne i melchiorowe. Ta po oczyszczeniu prawdopdobnie będzie srebrna, to jest melchiorowa.Wojtek
lain Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 niestety raczej musicie mi uwierzyc na slowo bo ciezko to na zdjeciu wyglada.ale jest wybity numer 35. 3 nizej 5 wyzej.
lain Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 po krotkim oczyszczeniu pokazuje sie taki kolor.
lain Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 czemu :(" cos zle oczyscilem?:) czy ze brak czesci ostrza?:)
Pytanie
lain
jezeli to bagnet to jaki? czemu ma takie dziwne ostrze.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.