Piorek Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Napisano 30 Wrzesień 2005 Witam,takie cos wpadlo mi w rece ;) Wybite w dobrym srebrze, wymiary 15X19mm i typowe pytanie czy ktos wie co to jest za monetka? Wiem ze slabo ale moze ktos sie domysli co to jest :)
Piorek Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Napisano 30 Wrzesień 2005 .....Z gory dziekuje za pomoc!Piorek
bjar_1 Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 Kolega Elnio pewnie pomoże :)[[ http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/znaleziska-rzymskie.html ]]
Romel79 Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 A czy jesteś w stanie choć częściowo odczytać napisy na awersie? bo z tego foto ciężko coś określić. pozdr
Piorek Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Napisano 30 Wrzesień 2005 Ano wiem ze slabo widac, na forum ...(cenzura)... poradzono mi zebym ja podczyscil amoniakiem, nieco sie tego obawiam:/Fakt ze na fotkach moje cudo jest w stanie jakim je podnioslem wiec jesli bedzie dalej problem z identyfikacja bede staral sie poprawic jej czytelnosc.Piorek
Romel79 Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 najpierw ją przeczyść , a puźniej wrzuć skan, ja sreber osobiście nie czyściłem (mam monety z wyłącznie zakópów a nie wykopków) ale słyszałem że czyści sie je właśnie amoniakiem (10% ???)Gratuluje znaleziska :)
Jadzia Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 Piórek, wrzuć monetke do oliwki i poczekaj jakis czas, to nieinmwazyjna metoda, a skuteczna.
Piorek Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Napisano 30 Wrzesień 2005 Narazie chcialbym ja zostawic taka jaka jest, szkoda bylo by zniszczyc patyne ktora powstawala tyle lat... Jesli nie dowiem sie co to za moniak bede wtedy cudowal. Licze ze jednak ktos ja rozpozna :)Piorek
vaderian Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 http://tjbuggey.ancients.info/Trajden.htmldo wyboru do koloru ;-) niestety bez rozszyfrowania napisu na awersie ciezko stwierdzic który to...PozdrawiamVaderian (Łódź)
Romel79 Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 Czy jest to denar Trajana? Biorąc pod uwagę to co widać na skanie to wiele opcji może być dobrych.Nie widać dobrze postaci (często po samej postaci można określić władce) nie widać też napisów na Awersie (czasem wystarcza mały fragmęt napisu aby rozszyfrować monete)Przyglądając sie skanowi to widać coś jakby Traianus na przeciwko twarzy więc był by to żeczywiście Trajan, ale to są tylko hipotezy, tu widać tylko jakomś postać z wieńcem laurowym i jakieś literki dookoła.pozdr
elnio Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Przykro mi Panowie, ale to nie Trajan, tylko jego następca i adoptowany syn Hadrian (117-138). Imię Trajana występujące w legendzie to tylko filiacja (tzn. imię ojca - w tym przypadku przybranego). Na rewersie zdaje się siedząca Salus (personifikacja zdrowia, pomyślności).
Piorek Napisano 7 Październik 2005 Autor Napisano 7 Październik 2005 Elnio dziekuje bardzo za indentyfikacje :)PozdrawiamPiorek
leserek Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 drogi elnio!hadrian to pijak i zlodziej ( i brudas) a dzieci jego ganiaja po calej mojej okolicy tylko nie wiedza do kogo mowic tato.a tu patrz- taki glupek na monecie!!to sie nadaje do nie do wiary:)pozdrawiam i zycze sukcesow w polawianiu rzymkowtomek d
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.