pekar Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 OKI:obstaję przy Elektrycznej dawnej Ruster-na zdjęciu zabudowa tej ulicy przed wojnąbudynki po lewej stronie Al.WOLNOŚCI naprzeciwko SP 2 rzeczywiście się zachowały,ale to raczej nie one są na zdjęciudla porównania:sit.glogow.pl/DI/Zdjecia_lot/zdj_lotn_45/003.jpg i drugi:sit.glogow.pl/DI/Zdjecia_lot/dworzec%20kolejowy.jpgzapraszam do dalszej dyskusjipozdrawiam pekar
oki Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Witam.Pekar,z ciekawości podjadę jutro,bo dziś już nic nie widać i popatrzę.Bo jak bym się nie przymierzał to mi perspektywa z jakiej zostało zrobione zdjęcie nie pasuje.Ten co te zdięcie robił,robił je z góry, prawdopodobnie z następnego transportu z 4-go lub 5-go toru od budynku,świadczy o tym perspektywa ujęcia żołnierza z prawego dolnego rogu.Od strony Żukowic stoją dwa obiekty -jak już wspomniałem mniejszy to wieża ciśnieńi olbrzymi były spichlerz.Kombinuję tak,jeśli to jest zrobione od strony Żukowic i widoczna jest mniejsza wieża ciśnień to gdzie podział się olbrzymi spichlerz,który stoiod strony torów na lewo od niej w odległości ok 100m.Jeśli zaś zdjęcie jest zrobione od strony Leszna tak jak powiedziałem to w głębi widać budynek byłego spichrza, stojąca po prawej stronie od niego mniejsza wieża ciśnień jest niewidoczna, a budynki po lewej stronie od spichrza tonieistniejące już budynki na końcu Al.Wolności w miejscu gdzie stoi szkoła nr2,widoczne od strony podwórza.Biorąc po uwagę ul.Elektryczną nijak nie pasuje ani ujęcie od strony Żukowic bo spichlerz i wieża ciśnień są przy obecnejprzemysłowej i od strony dworca jak staniesz i popatrzysz to Ul.Elektryczna jest za nimi a nie z boku po lewej stronie.A tym bardziej z tych samych powodów Elektryczna nie pasuje od strony Leszna.Ale jak powiedziałem podjadę i zobaczę.Poza tym interesują mnie fajne tematy i prawda,a to kto ma racje i czy jej niema mnie nie obchodzi,ważna jest merytoryczna koleżeńska dyskusja,która coś wyjaśni, i którą to Pekar inicjujesz.Serdecznie wszystkich pozdrawiam.OKI
pekar Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 OKI:jeżeli możesz to postaraj się zrobić zdjęcie cyfrówką z tej samej perspektywy,wtedy nie będzie wątpliwości.mnie również interesuję prawda-dla niej chętnie się poddam i powiem zmasakrowaliście mnie argumentami"pozdrawiam pekar
oki Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Witam.Myliłem się co do lokalizacji.Jest to jednak budynek od strony Żukowic, i tu mieli rację koledzy,co do budynkówwidocznych w głębi to rację miał Pekar ul.Elektryczna.Nie pomyślałem o zdjęciu lecz tam byłem, budyneczek jak stał takstoi.A co do perspektywy nie ma innej jak zdjęcie robione z góry prawdopodobnie z 4-go torowiska w głębi po lewej stronie budyneczku widoczne są kamienice od strony podwórza przy obecnej ul.Przemysłowej,Których już nie ma teren boiska szkolnego szk.nr 2. A po prawej stronie budynki przy ul.Elektrycznej.Lecz zastanawia mnie jedno jeśli widać na zdjęciu wieżę ciśnień.to obecnie za wieżą poprawej stronie jest bud.byłego spichrza.Kiedy on został wybudowany może ktoś wie?.(A byka topograficznego strzeliłem niezłego)Pozdrawiam serdecznie OKI
pekar Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 OKI:Dzięki za wizję lokalnązagadka dla wszystkich-co to za miejsce w Głogowie{glogau}?pekar
MOLA Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Myśle ze te trumny znajduja sie w kolegiacie ale nie jestempewny moge sie mylic .pozdrawiam
MOLA Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 No to moze Boże Ciało albo Św. Mikołaj no ja mysle że to w jakim Kościele czy gdzie indziej jakas podpowiedz moze z jakiej czesci miasta?
eulenburg Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Pekar, nie ośmieszaj się. Kolejne zdjęcie z Twojego ogromnego archiwum zostało przez Ciebie skrojone" ze strony Glogauer Heimatbund. Przedstawia podziemia kościoła Bożego Ciała na Starym Mieście. Ponieważ na tej stronie jest jeszcze bardzo dużo innych zdjęć, przypuszczać należy, że Twój trzymający w napięciu konkurs potrwa pewnie do wakacji albo i dłużej.Mola, kiedyś jedna z płyt Guns'n'Roses była reklamowana tekstem, który przytaczam w całości: Dobrą muzykę można znaleźć wszędzie, zrób sobie przyjemność i posłuchaj ORYGINAŁU".www.glogauerheimatbund.dewww.glogauerheimatbund.de/pages/NGA-Artikel/NGA03_07Glogau_Jesuitenkirche_V.html
MOLA Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 OOOO ale psotnik z tego pekara .eulenburg dzieki za stronke bardzo fajna .ja tez sobie z niej cos zamieszcze a co mi tam.pozdr
oki Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Witam.Mola daj sobie siana z Głogowem.To miasto jest jużobfotografowane zmierzone,Heimatbund ma wszystkie dane, wszystkie dokumenty zdięcia lotnicze i ALLes was du wilst,Panowie z towarzystw Głogowa też; jak będziesz chciał coś wiedzieć to nie pytaj dziadków tylko Pytaj w internecie (lub panów z przyjacielskiego koła) i tym sposobem na pewno twoja pasja poszukiwacza zostanie zaspokojona(Według co niektórych). Szkoda prądu,jak się ineresujesz odkrywaniemczegokolwiek to kup piszczałkę,kup piwo i jedź na wioskę np.Słone siądź z dziadkiem i słuchaj co szumią knieje.A potem w teren.Chyba jednak przesadziłem czy co? z twierdzeniem że Glogauer hat alles,chyba jednak nie ma o czym świadczy zainteresowanie koła z Forst niektórymi dokumentami.I do Pekara słowo, może się zająć np.Lubiążem tam nie mają zdjęć podziemnych powietrznych księżycowych i Heimatowych i ciągle czegoś szukają a to kryształków a to innych fidrygałów,powiem Ci tak,ja też nie wiedziałem iż te zdięcie jest z podziemi kościoła,Nawet dzisiaj w pracy z kolegami z Prochowic oglądneliśmy je, i co do południa było ciekawie to po południu lipa( toż to miejsce zamknięte)jakby Cię nawet księżulo wpuścił to jak wniesiesz piszczałkę(chyba że udawać hromego i podpierać się nią jak kulą czy co?)A tak na poważnie Pekar interesują nas Prochowice jak coś masz to będziemy wdzięczni,wszystko się w swoim czasie może przydać nawet przedruk z gazety,który zamieścił Mola,bo kto ma tyle czasuaby wszystko przeryć,a myślę że to forum po to jest.Jeśli będziemy w ten sposób podchodzić do sprawy to nawet jak ktoś ma informację, dokumenty lub zdjęcia (może publikowane a może nie) to na tym forum się z nie wychyli bo po co? żeby mu ktoś post niżej napisał (stary jesteś cienias internetlink patrz Glogauer Heimat i tak dalej) może inforamacja nie wypłynąć a szkoda.Pozdrawiam Wszystkich OKI
pekar Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 eulenburg:trafiłeś,zagadka rozwiązana,byłeś. ajsilniejszym ogniwem"{jak zwykle}w tym konkursiew nagrodę następna zagadka-co to jest?wskazana odpowiedż z podaniem orygiału"Mola-psotnik z Ciebie równieżpekarp.s.robi się całkiem sympatycznieproszę o inne zagadki,będzię ciekawiej
pekar Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 OKI:dla miłośników Prochowic zdjęcie z tego rokuchętnie też bym tam wlazł,tylko jak??????pekar
pekar Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 i jeszce jednoszkoda tego zabytku,bo to perełka a obecny właściciel{kto to jest?}chyba liczy na cud pekar
pekar Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 i jeszce dla miłośników Lubiąza-też z tego rokutam też są katakumby i też niestety z ulicy nie wpuszczająOki:będę grzebał w necie,dla mnie to zabawa i przyjemnośc a nie rywalizacja.Chyba takie podejście jest najzdrowszeA Prochowice to niedoceniona perełka arcitektoniczna,podobnie jak Broniszów k/Kożuchowapekar
oki Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Świetne i ostre.Ano piękne,jak i zameczek,którego już nie ma jeszcze piękniejszy.Pekar jak się dostać? tylko podkop ale potem ile zasypywania.No i te skarby w podziemiach.Dzięki za zdjęcia, Jak coś masz to wal śmiało.Pozdrawiam OKI
MOLA Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 OKI -Nie jestem z głogowa ale mieszkałem tam i chodziłem do szkoły kilka lat, miasto jest wspaniałe z bogata historią i nigdy nie bedzie za duzo o nim mówic .Trzeba mówic pisać bo to jest historia i to ciekawa a Głogów uważam że zasługije szczegolnie aby o nim dużo mówic i czesto . I zawsze bede sie interesował kazda ciekawostka tego miasta nawet jesli jest zbyt oklepana zbyt malo interesujaca , ale kiedy sie zbierze to wszystko do kupy stanowi to jeden wielki obraz tego miasta . Twoje Prochowice tez sa ciekawe i zycze ci abys dowiedział sie o nich co chcesz bo chodzi o to aby pewne miejsca odkrywac na nowo i to jet w tym piekne .pozdrawiam wszystkich
pekar Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Mola:a dokąd Ciebie wywiałopytam bo ja też kiedyś mieszkałem w Głogowie, a teraz 400km niestety musze pokonac ,żeby pooddychać głogowskim powietrzempekar
oki Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Witam.Mola zbyt pokrętnie się chyba wypowiedziałem że nie zrozumiałeś zawartej w mojej wypowiedzi ironii.Mieszkam w Głogowie i również uważam że zasługuje na uwagę.Lecz odniosłem się tylko do postów w formie ( to już było i to było) jeśli ktoś nowy zaglądnie na to forum to to co dla innych jest oklepane dla Niego będzie ganz nowe.Jak wchodzę na inne forum to też mi szczęka opada z ciekawości jak czytam i oglądam zdjęcia całkiem dla mnie nieznane (no bo niby skąd).A Prochowice to zupełnie inna bajka.Wrócę jeszcze do tematu byłego cmentarza na naszym rondzie,to chyba jest coś w słowach Ruskiego bo sam pamiętam że od strony ul.Daszyńskiego były murowane nagrobki,między którymi chodziłem swego czasu a był to rok 1964-65.Pozdrawiam OKI
MOLA Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 Mam pytanie czy ktos cos wie na temat potyczki w okolicach Sobina koło Polkowic .ewentualnie gzdie tego poszukac .PozdroPEKAR tesknisz za zapachem z Huty .Nad ranem mozna było sie dobrze zaciagnac powietrzem i poczuc smrodek z komina z pieca szybowego hiii.
asgard Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 Mola tylko tyle znalazlem na necie -W pobliżu Sobina na początku 1945 roku w wyniku ofensywy wojsk radzieckich zostało okrążone duże zgrupowanie wojsk niemieckich. Odcięte od głównych oddziałów, od dostaw paliwa, pozbawione zostało szans wydostania się z pułapki. Jeszcze przez wiele lat po wojnie na miejscu zdarzenia pozostawał porzucony sprzęt: czołgi, liczne działa, samochody a nawet samolot sanitarny" a gdzie indziej nie chce mi się już szukać- może Lewy - pozdro - opisze więcej szczegółów.
pekar Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 Mola-coś w tym jest,z mojego okresu bardziej pamiętam zapach siarki...pozdrawiam pekar
Pevnost Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 OBŁĘD!!!!Co to ma być!!!????Pamietacie może jaki był tytuł postu?????!!!!!Szok! I nie wywołuje do odpowiedzi Pekara i jego klonów!
pekar Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 Do wszystkich:jaki ten film był cudny,ach,achjaki ten film był przecudny,ach ,ach,ach.nie mam słów uznania,ach,ach,ach.po co się wogóle wypowiadają inni na temat Głogowa,skoro koledzy"powiedzieli wszystko i wszystko na pewno dobrze powiedzieli.naprawdę jaki ten film był cudny,wspaniały,a koledzy"jeszcze bardziej wspanialiTeraz może być?????
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.