Skocz do zawartości
  • 0

Okrągła blacha z carskim orłem...

bjar_1

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc - dziś takie coś mi spod łopaty wyskoczyło ,średnica 65 mm ,orzeł identyczny jak na klamrach piechoty ,dość cienka blacha mosiężna...

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Są pewne różnice (ten mój orzeł jest austriacki), sama blaszka (przed chwilą obejrzałem) jest nieco mniejsza od Twojej. Ale może ruscy mieli większe lampy :-))).
Napisano
może to być wszystko,ale w czasi Iww rosjanie używali trochę francuskich adrianów i na tych hełmach były podobne blachy zapytaj hełmiarzy
Napisano
Cześć bjar_1,
Te blaszki umieszczano na instrumentach muzycznych. Jest kilka takich u nas - wszystkie z orkiestry pułkowej. Mogła być przytwierdzona na drewnianych elemencie (dziurki).
pzdr
Napisano
2A dziurka (u góry) jedna jest ,ale widac że zrobiona gwoździem przez jakiegoś żołnierza... Widać za to ślady lutu... Czyli gdzieś było przylutowane...
Instrument ,ciekawe...

bjar_1
Napisano
Hmmm.... przypomniałem sobie - na tej samej wyprawie wykopałem na tym miejscu jeszcze stojak do nut. Stalowy był więc nie wziąłem...
Napisano

Proszę o pomoc - dziś takie coś mi spod łopaty wyskoczyło ,średnica 65 mm ,orzeł identyczny jak na klamrach piechoty ,dość cienka blacha mosiężna...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie