Enes Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Witam, już po raz drugi wybrałem się na Tannenberg tak to nazywają. Tannenberg, czyli Stębark - miejsce, w którym w 1914 nie było żadnych walk. Objeździłem miejsca, w których ponoć coś się działo(tak wynikało z informacji znalezionych w internecie), czyli okolice Frąknowa-Łyny-Orłowa. Pomniki są, cmentaże pierwszo wojenne są, tylko jest jeden problem mieszkańcy tych miejscowości nic nie wiedzą na temat walk, które odbyły się w ich okolicy, nie ma okopów, na polach i w lasach prócz kilku łuseczek nic. Objechałem bardzo obszerny teren, spytałem wielu ludzi i nikt nic nie wie, nie rozumiem tego taka sławna pierwszo wojenna bitwa. Mam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy.Pozdrawiam
Lokomotywa Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Spytaj statystycznego wrocławiaka co wie o Lutyni- o Grunwaldzie to może coś wie
adam4484 Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 cześć:)Wejdz na asze odkrycia" - tannenberg i popatrz co ziemia nosi po Wielkiej Wojnie. Może dowiesz się więcej. Pozdrawiam
krecix Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 A skad ludnosc naplywowa ma wiedziec co sie tam dzialo w czasie I wojny swiatowej ?
Enes Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Mała wieś licząca około 100 osób stoi pomnik, cmentaż i jeden z kilkunastu staruszków powiedział o jakichś skrzyniach z rublami, ale o walkach nic nie słyszał.Bywałem na innych o wiele mniej znanych polach walk 1914 roku, miejsca zkopane totalnie, a mimo to tysiące łusek, bagnety, manierki, guziki itd. a tu kompletnie zero, nic.
bjar_1 Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Walki toczyły się tam na dość dużym terenie - może poprostu poszedłeś nie tam gdzie trzeba :)
Enes Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Wczoraj ktoś był w Łynie siadczyły o tym niezakopane dołki, rozkopane jakieś pół godziny wcześniej. Podejżane również były trzy samochody z rejestracjami olsztyńskimi stojącymi na skraju lasu wydaje mi się, że tydzień wcześniej również tam stały no i facet wynajmujący pokoje dla letników coś kręcił mówił na początku że ktoś kopie, a potem zmienił zdanie.
Enes Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 A to co tu jest napisane to jakaś jedna wielka bzdura czy co: Batalion ten walczył 23 sierpnia 1914 roku koło Orlau (Orłowo) i Lahna (Łyna). Po bohaterskich walkach obronnych przeciwko przeważającym siłom rosyjskim przeszedł do natarcia i zdobył chorągiew rosyjskiego pułku imieniem hrabiego Diebitsch. Walki w tej pierwszej akcji tych strzelców zostały opłacone wysokimi stratami i wskazuje na wielkie poświęcenie tych żołnierzy. Zginęło 17 oficerów z dowódcą Batalionu na czele i 254 strzelców.W czasie bitwy udało się armię rosyjską prawie całkowicie okrążyć i zniszczyć. Do niewoli dostało się 92 000 żołnierzy rosyjskich. Zdobyto wielką ilość broni i innego sprzętu wojennego. Około 40 000 żołnierzy obu stron znalazło śmierć i swój ostatni spoczynek na polach bitwy.
Frozzer Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 orlowo - kilkanascie klamer, odznaka pulkowa 29 czernigowskiego, gwizdek, 3 kociolki, okucia od szabel, bebut, kompas, odznaka strzelecka, ponad 50 guzikow, kilka bagnetowto maja byc bzdury???proponuje poczytac troche literatury, wszystko dokladnie jest napisane co gdzie i jakorlau foreverjezeli zas chodzi o lyne to trudno bedzie tam cokolwiek znalesc, gdyz walki byly prowadzone w oparciu o wies. jezeli cos chcesz znalesc to musisz szukac w wiosce
Enes Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 Ok dzięki może się kedyś spotkamy na kopaniu?Pozdrawiam Enes
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.