Skocz do zawartości

Tannenberg ????

Enes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, już po raz drugi wybrałem się na Tannenberg tak to nazywają. Tannenberg, czyli Stębark - miejsce, w którym w 1914 nie było żadnych walk. Objeździłem miejsca, w których ponoć coś się działo(tak wynikało z informacji znalezionych w internecie), czyli okolice Frąknowa-Łyny-Orłowa. Pomniki są, cmentaże pierwszo wojenne są, tylko jest jeden problem mieszkańcy tych miejscowości nic nie wiedzą na temat walk, które odbyły się w ich okolicy, nie ma okopów, na polach i w lasach prócz kilku łuseczek nic. Objechałem bardzo obszerny teren, spytałem wielu ludzi i nikt nic nie wie, nie rozumiem tego taka sławna pierwszo wojenna bitwa. Mam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy.
Pozdrawiam
Napisano
Mała wieś licząca około 100 osób stoi pomnik, cmentaż i jeden z kilkunastu staruszków powiedział o jakichś skrzyniach z rublami, ale o walkach nic nie słyszał.
Bywałem na innych o wiele mniej znanych polach walk 1914 roku, miejsca zkopane totalnie, a mimo to tysiące łusek, bagnety, manierki, guziki itd. a tu kompletnie zero, nic.
Napisano
Wczoraj ktoś był w Łynie siadczyły o tym niezakopane dołki, rozkopane jakieś pół godziny wcześniej. Podejżane również były trzy samochody z rejestracjami olsztyńskimi stojącymi na skraju lasu wydaje mi się, że tydzień wcześniej również tam stały no i facet wynajmujący pokoje dla letników coś kręcił mówił na początku że ktoś kopie, a potem zmienił zdanie.
Napisano
A to co tu jest napisane to jakaś jedna wielka bzdura czy co: Batalion ten walczył 23 sierpnia 1914 roku koło Orlau (Orłowo) i Lahna (Łyna). Po bohaterskich walkach obronnych przeciwko przeważającym siłom rosyjskim przeszedł do natarcia i zdobył chorągiew rosyjskiego pułku imieniem hrabiego Diebitsch. Walki w tej pierwszej akcji tych strzelców zostały opłacone wysokimi stratami i wskazuje na wielkie poświęcenie tych żołnierzy. Zginęło 17 oficerów z dowódcą Batalionu na czele i 254 strzelców.
W czasie bitwy udało się armię rosyjską prawie całkowicie okrążyć i zniszczyć. Do niewoli dostało się 92 000 żołnierzy rosyjskich. Zdobyto wielką ilość broni i innego sprzętu wojennego. Około 40 000 żołnierzy obu stron znalazło śmierć i swój ostatni spoczynek na polach bitwy.
Napisano
orlowo - kilkanascie klamer, odznaka pulkowa 29 czernigowskiego, gwizdek, 3 kociolki, okucia od szabel, bebut, kompas, odznaka strzelecka, ponad 50 guzikow, kilka bagnetow

to maja byc bzdury???

proponuje poczytac troche literatury, wszystko dokladnie jest napisane co gdzie i jak

orlau forever

jezeli zas chodzi o lyne to trudno bedzie tam cokolwiek znalesc, gdyz walki byly prowadzone w oparciu o wies. jezeli cos chcesz znalesc to musisz szukac w wiosce

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie