Frozzer Napisano 28 Kwiecień 2003 Autor Napisano 28 Kwiecień 2003 witam, mam oczyszczonego mausera z wykopu, czyszczony byl w otcie, rdzy nie ma, ale zamek nie chce ruszyc :(rusza sie minimalnie w gore i w dol, jest w pozycji gotowej do wyjecia (prawie, brakije 5 milimetrow) no i nie moge go wyjac. w otcie mozyl sie bardzo dlugo, jednak to nie daje juz rezultatu, probowalem metode silowa, ale nic. mieliscie podobny problem? slyszalem cos o metodzie na goraco a pozniej chyba do ropy, nie wiem, cos mozecie poradzic jak to wyjac?
ma75 Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Przed grzaniem spróbował bym odrdzewiaczy np.WD-40.Super rozpuszczają i wypłukują resztki najbardziej upartej rdzy.U mnie pomogło.....
bolas Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 a tak serio to polecam moczenie w jakims oleju lub ropie, niech sobie polezy - mozesz to od czasu opukiwac ..., zawsze mozesz to sprobowac wrzucic w ocet :) mam kolege ktory zawsze to robi w taki sposob ze najpierw moczy w ropie kilka dni a pozniej lekko opukuje i zazwyczaj puszcza - jak zamek w mausie ma pazur wyciagu to masz duze szanse ze to on bedzie calym problemem i bez zniszczenia go zamek nie wyjdzie
vonadamski Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Witam!!!Zgadzam sie jesli chodzi o WD-40. Bardzo pomaga. Mozna jeszcze troszke opukac drewnianym mloteczkiem (delikatnie) i powinno ruszyc. Jak nie dopiero do piekla z nim :DZ powazaniem vonadamski
eryk wiking Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 A zamek odszedł już na tyle, żeby komorę pokazać? Koty mówią, że podgrzanie stosuje się kiedy komora na pewno jest pusta. Eryk i koty
Frozzer Napisano 28 Kwiecień 2003 Autor Napisano 28 Kwiecień 2003 komora jest pusta, po znalezieniu eksponat byl oczyszczony przez rolnika, bawili sie zamkiem, przeladowywali itp. i tak pozniej jakies 5-10 lat lezal sobie w stodole i spowrotem zardzewial. zamek ma pazur, ucialem to cos czym jest on zachaczony za obraczke i nadal nie chce isc :(((wsadze do ropy i obadam czy pomoze.
Gość Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 A polski, czy niemiecki?? Ma jakieś bicia?Pozdrawiam
Frozzer Napisano 29 Kwiecień 2003 Autor Napisano 29 Kwiecień 2003 niemiec, bic nie ma, bo rolnik pilnokiem komore przejechal na gladko
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.