Skocz do zawartości

Zakleszczony zamek w zardzewialcu

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, mam oczyszczonego mausera z wykopu, czyszczony byl w otcie, rdzy nie ma, ale zamek nie chce ruszyc :(
rusza sie minimalnie w gore i w dol, jest w pozycji gotowej do wyjecia (prawie, brakije 5 milimetrow) no i nie moge go wyjac. w otcie mozyl sie bardzo dlugo, jednak to nie daje juz rezultatu, probowalem metode silowa, ale nic. mieliscie podobny problem? slyszalem cos o metodzie na goraco a pozniej chyba do ropy, nie wiem, cos mozecie poradzic jak to wyjac?
Napisano
Przed grzaniem spróbował bym odrdzewiaczy np.WD-40.Super rozpuszczają i wypłukują resztki najbardziej upartej rdzy.U mnie pomogło.....
Napisano
a tak serio to polecam moczenie w jakims oleju lub ropie, niech sobie polezy - mozesz to od czasu opukiwac ..., zawsze mozesz to sprobowac wrzucic w ocet :) mam kolege ktory zawsze to robi w taki sposob ze najpierw moczy w ropie kilka dni a pozniej lekko opukuje i zazwyczaj puszcza - jak zamek w mausie ma pazur wyciagu to masz duze szanse ze to on bedzie calym problemem i bez zniszczenia go zamek nie wyjdzie

Napisano
Witam!!!

Zgadzam sie jesli chodzi o WD-40. Bardzo pomaga. Mozna jeszcze troszke opukac drewnianym mloteczkiem (delikatnie) i powinno ruszyc. Jak nie dopiero do piekla z nim :D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
komora jest pusta, po znalezieniu eksponat byl oczyszczony przez rolnika, bawili sie zamkiem, przeladowywali itp. i tak pozniej jakies 5-10 lat lezal sobie w stodole i spowrotem zardzewial. zamek ma pazur, ucialem to cos czym jest on zachaczony za obraczke i nadal nie chce isc :(((
wsadze do ropy i obadam czy pomoze.
Napisano
A polski, czy niemiecki?? Ma jakieś bicia?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie