kordelek Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Chodzi mi o to aby po oczyszczeniu nie zaszedł znowu rdzą. Wiem, że trzeba go przeszczotkować drucianą szczotą ale czym dopłukać resztki osadu i octu. Po wodzie zaraz mam rdzawy nalot. Czy jest inny sposób?
Maćko Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Ja zawsze dokładnie czyszczę druciakiem...wtedy ocet pozostaje w małych ilościach,najlepiej szczotką na wiertarce-szybko i wydajnie...potem towocik/wd40 co kto woli,trzeba to zrobić dokładnie i pokryć 100% powierzchni przedmiotu..w przeciwnym razie pojawi się miejscowy nalot rdzy.PzDr.
krzysiek Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 A najlepiej po prostu nie czyscic w occie. Pozdro.K.
kordelek Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 To najlepiej w czym? Chodzi o gwizdek do Mg i parę innych drobiazgów ale też sstalowych.
Anarchista Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 gotować w wodzie (raz albo dwa), usunąć osad szczotką drucianą i posmarować jakimś smarem. przynajmniej tak robiłem po czyszczeniu w kwasie solnym i nic rdzawego nie wychodzi.pzdr
Cyrograf15 Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Po trawieniu w kwasie gotować w wodzie. lepiej jednak nie trawić, odpowiedź - TYLKO ELEKTROLIZA.Wojtek
Łukasz Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Witam! Jeśli już ktoś czyści octem to po dokładnym wyszczotkowaniu drucianką i wymyciu fantów pod kranem z mydłem szczotką do paznokci można na całość pędzlem nanieść olej silnikowy. WD-40 stopniowo paruje, a smary stałe chyba nie dodają uroku. :) Przyłączę się też do licznych apeli Kolegów, nie czyśćcie octem! Sposób choć prosty to bardzo niszczy metal! Zamiast tego polecam również banalną w wykonaniu autolizę (efekt godny polecenia). Pozdrawiam, Łukasz
lisek68 Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 Ocet zostaw do nóżek w galarecie.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.