SP17 Napisano 25 Kwiecień 2003 Autor Napisano 25 Kwiecień 2003 Witam. Nie zostawiłeś adresu więc muszę tak. Tych łódek wykopałem ze 20 z żóltego piasku. Jak widać łuski zachowały się bardzo dobrze. Gorzej z łódkami. Są one stalowe więc rozpadały się w ręku. Zostawiłem sobie jedną - skan, w najlepszym stanie. We wtorek będę miał lepszy detektor od obecnego więc może jeszcze coś wygrzebię. Pozdrawiam.
Maciucha Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Pierwszy raz taką widzę. Do jakiej broni były używane?
Gość Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Łódka z amunicją do Berthiera wz 1892,wz 1907/15
Piotr J. Bochyński Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Uściślająć temat nie jest to łódka lecz ładownik o pojemności 3 naboi, w użyciu były również podobne ładowniki 5-cio nabojowe.
mietek Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Kto ich uzywał to możesz dojść po datach produkcji na łuskach. No i miejscu znalezienia. Jeśli daty produkcji przed 1920 amunicja francuska i teren walk polsko-bolszewickich to z tej wojny. Jeśli są to łuski polskie to wrzesień 1939 (broń była na uzbrojeniu Obrony Narodowej). Jesteś z Trójmiasta - berthiery były w użyciu na Helu i Kępie Oksywskiej. Jeśli amunicja francuzka - to w wojsku niemieckim 1944/45. (Jednostki tyłowe, Volksturm). Uzywali Berthierów też np Litwini, którzy otrzymali je od Niemców. Broń ta była w użyciu w AK (np Wileńskie AK rozbroiło 100 litewskich Szaulisów i przejęło te broń) i w Powstaniu Warszawskim. Kiedyś znalazłem niemiecką ładownicę z francuzka zawartością.
Jaro5 Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Dodaj jeszcze do tego produkcję amerykańską i brytyjską (produkcja z I wś)na potrzeby armii francuskiej. Po zakończeniu wojny amunicja ta trafiła do Polski (ja taką znajdowałem na przedwojennych polskich strzelnicach)Pozdrawiam
mietek Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Fakt, zapomniałem. Francuska i inna z 1 wojny mogła też być w uzyciu w 1939 i później (teoretycznie). Znalazłem łuski Western 1918" na terenach walk z 1939, jednak równie dobrze mogła tem trafić w 1945 roku, bo wtedy tez tam walczono (okolice Rumii).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.