Skocz do zawartości

Do Jarka(Jaro5)

SP17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie zostawiłeś adresu więc muszę tak. Tych łódek wykopałem ze 20 z żóltego piasku. Jak widać łuski zachowały się bardzo dobrze. Gorzej z łódkami. Są one stalowe więc rozpadały się w ręku. Zostawiłem sobie jedną - skan, w najlepszym stanie. We wtorek będę miał lepszy detektor od obecnego więc może jeszcze coś wygrzebię. Pozdrawiam.

Napisano
Kto ich uzywał to możesz dojść po datach produkcji na łuskach. No i miejscu znalezienia. Jeśli daty produkcji przed 1920 amunicja francuska i teren walk polsko-bolszewickich to z tej wojny. Jeśli są to łuski polskie to wrzesień 1939 (broń była na uzbrojeniu Obrony Narodowej). Jesteś z Trójmiasta - berthiery były w użyciu na Helu i Kępie Oksywskiej. Jeśli amunicja francuzka - to w wojsku niemieckim 1944/45. (Jednostki tyłowe, Volksturm). Uzywali Berthierów też np Litwini, którzy otrzymali je od Niemców. Broń ta była w użyciu w AK (np Wileńskie AK rozbroiło 100 litewskich Szaulisów i przejęło te broń) i w Powstaniu Warszawskim. Kiedyś znalazłem niemiecką ładownicę z francuzka zawartością.
Napisano
Dodaj jeszcze do tego produkcję amerykańską i brytyjską (produkcja z I wś)na potrzeby armii francuskiej. Po zakończeniu wojny amunicja ta trafiła do Polski (ja taką znajdowałem na przedwojennych polskich strzelnicach)
Pozdrawiam
Napisano
Fakt, zapomniałem. Francuska i inna z 1 wojny mogła też być w uzyciu w 1939 i później (teoretycznie). Znalazłem łuski Western 1918" na terenach walk z 1939, jednak równie dobrze mogła tem trafić w 1945 roku, bo wtedy tez tam walczono (okolice Rumii).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie