Skocz do zawartości
  • 0

Fragment Piastowkiej pieczęci do laku !!!

Nanook1978

Pytanie

Napisano

Trafił mi sie fragment takiej pieczęci. Widoczny wyraźnie piastowski orzeł oraz do okoła fragment napisu. Styl pisma jak na monetach wczesnopiastowskich. Niestety forum nie dopuszcza wiekszej fotki. Proszę o identyfikację fanta i jeśli jest ktoś wstanie skojażyć napis z określonym wladcą lub kimś bardzo szlachetnie urodzonym. Niewątpliwie jest to cacko choć tylko w małym kawałeczku. Pomocy!!!!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trafił mi sie fragment takiej pieczęci. Widoczny wyraźnie piastowski orzeł oraz do okoła fragment napisu. Styl pisma jak na monetach wczesnopiastowskich. Niestety forum nie dopuszcza wiekszej fotki. Proszę o identyfikację fanta i jeśli jest ktoś wstanie skojażyć napis z określonym wladcą lub kimś bardzo szlachetnie urodzonym. Niewątpliwie jest to cacko choć tylko w małym kawałeczku. Pomocy!!!!

Napisano
Witaj! Fant super, ale nie koniecznie odrazu piastowski, orzeł występuje w heraldyce dość często a co do pieczęci orzeł w oznaczeniach monarchów piastowskich występuje dość żadko. Przewaga pieczęci tzn.Konnych czyli wizerunków władcy na koniu.Proszę o spisanie liter z fragmentu. To może coś sie rozpozna. Pozdrawiam.
Napisano

Hakas, daje Ci napis: biorąc pod uwagę że pierwsza i ostatnia z tego fragmentu jest urwana. Pierwsza raczej napewno wygląda jak S potem apostrof", nieco mniejsze od pozostałych v , dziwne B i ostatnia tez urwana ale podałem Ci na fotce trzy warianty jakie mi to przypomina. Moze jestes wstanie cos z tego rozszyfrować. Dzieki za jakiekolwiek sugestie jakie Ci sie nasuną. Szkoda ze nie cała byłoby to z pewnościa coś, choc mysle ze i tak jest to jeszcze raczej coś. Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie