KudłatyHD Napisano 19 Wrzesień 2005 Autor Napisano 19 Wrzesień 2005 Możecie mi powiedzieć do czego służył fant?? do dmuchania to wiem hehe. Może do jakiegoś piecyka??
KudłatyHD Napisano 19 Wrzesień 2005 Autor Napisano 19 Wrzesień 2005 Możecie mi powiedzieć do czego służył fant?? do dmuchania to wiem hehe. Może do jakiegoś piecyka??
grba Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 Znam te urządzenia dość dobrze. Powiem więcej, używaliśmy je z bratem. Mieliśmy do dyspozycji m.in skafander w dużym rozmiarze, z dużym pleksiglasowym wizjerem. Brat wkładał go z pewnym trudem, a po chwili opuszczał stację orbitującą" i wykonywał spacer w otwartej przestrzeni kosmicznej". Mama uważała to za świetną zabawę, w przeciwieństwie do fechtunku bagnetami i jazdą na koniu. Niestety to dość zamierzchłe czasy. Ciekawe co się stało z naszymi zabawkami"?
maxikasek Napisano 19 Wrzesień 2005 Napisano 19 Wrzesień 2005 ten orzeł wygląda na Luftwaffe. Podobne miechy były do rozniecania ognia w kominku bądź w piecu kowalskim. Strzelaj- kominek w kantynie albo zakład kowalski w taborach.
grba Napisano 19 Wrzesień 2005 Napisano 19 Wrzesień 2005 Litery L S oznaczają Luftschutz - Obronę Przeciwlotniczą.Organizacja ta zajmowała się między innymi dystrybucją masek przeciwgazowych. Przy użyciu takich miechów matki wtłaczały powietrze (oczywiście poprzez filtr) do specjalnych, szczelnych skafandrów ochronnych dla niemowąt i dzieci mniejszych.
grba Napisano 19 Wrzesień 2005 Napisano 19 Wrzesień 2005 O proszę:http://www.dhm.de/lemo/html/wk2/kriegsverlauf/luftschutz/
Pytanie
KudłatyHD
Możecie mi powiedzieć do czego służył fant?? do dmuchania to wiem hehe. Może do jakiegoś piecyka??
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.