Skocz do zawartości
  • 0

Co to za odznaka ???

ksiądz

Pytanie

Napisano

Odznaka została znaleziona w Szczecinie . Wykonana jest z mosiądzu lub brązu emaliowana . Napis pod koroną BLUT UND FEUER - krew i ogień . Napis na dole DIE BETLSARMEE - tego napisu nie mogę znależć w słowniku . Po środku jest mało widoczny krzyż skrzyżowany z mieczem . Z drugiej strony jest ślad po zapince resztki złoceń . Wys. 3,5 cm. szer. 3,0 cm.Pozdrawiam.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki grba mimo że pomyliłem litery udało ci się odszyfrować . Moja jest pruska a ta ze strony angielska ale tak jak pisałeś są piękne.Ciekawi mnie jeszcze ile może być warta -z czystej ciekawości,nie jest na sprzedaż.
Pozdrawiam.
Napisano
Nie znam się na wycenie.
Widziałem w Niemczech żołnierzy der Heilsarmee" grających na ulicy na dęciakach, zbierających datki.
Bardziej interesuje mnie kontekst historyczny. Der Heilsarmee" była w Niemczech nazistowskich ledwie tolerowana do roku 1940, między 1940-45 była zakazana. Może musiano ją zakopać, bo nie chciano tłumaczyć się na gestapo?
Napisano

Odznaka została znaleziona w Szczecinie . Wykonana jest z mosiądzu lub brązu emaliowana . Napis pod koroną BLUT UND FEUER - krew i ogień . Napis na dole DIE BETLSARMEE - tego napisu nie mogę znależć w słowniku . Po środku jest mało widoczny krzyż skrzyżowany z mieczem . Z drugiej strony jest ślad po zapince resztki złoceń . Wys. 3,5 cm. szer. 3,0 cm.Pozdrawiam.

Napisano
Piękna odznaka der Heilsarmee-The Salvation Army-Armii Zbawienia
W szwajcarskim muzeum Armii Zabwienia masz dokładnie taka samą:

http://www.heilsarmeemuseum-basel.ch/D/wappen.php

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie