bolas Napisano 23 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2003 Znalazłem ten wynazalek w ostatni weekend na ruskich pozycjach z grudnia 1914 roku w okolicach Brzezin - dokładnie las Wola Cyrusowa - notabane szukałem tam klamotów wrzesniowych ale ich tam w ogole nie ma. Czy ktoś z Was ma pomysł co to za guzik ? z góry dzięki za pomoc bolas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2003 druga strona ... widać St.Petersbur" i nazwisko producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 23 Kwiecień 2003 Share Napisano 23 Kwiecień 2003 Jest to rosyjski guzik grenadierski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Kwiecień 2003 Share Napisano 23 Kwiecień 2003 mnie to na jakis guzik grenadierowale ja na guzikach sie nie znam :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2003 Jaro05: Czy możesz mi bardziej opisąc ten guzik ? Jestem w temacie I wojny zupełnie zielony. Napisz mi jakie wojska rosyjskie tego używały, do jakich mundurów itp ... ? Czy to popularne czy rzadkie itp. Chciałbym dowiedziec sie o nim jak najwiecej bo pewnie sie w przyszłości za niego zamienie na coś polskiego Wrzesniowego"dzieki za info :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 23 Kwiecień 2003 Share Napisano 23 Kwiecień 2003 Witam.Niestety moja wiedza na temat guzików jest również ograniczona (kolekcjonuję łuski a nie guziki).Tego typu guziki są stanowczo rzadsze niż gładkie czy z orłem carskim.Na guziku widoczny jest symbol płąnącego granatu (taki sam był na klamrach)Spotkałem takie guziki w rozmiarze typowym dla bluzy mundurowej, nie widziałem nigdy mniejszych rozmiarów np. od pagonów czy kieszeni.A co do ceny to na Allegro widziałem (w zależności od stanu)do ok.30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2003 Widzialem wczoraj u kolegi taki guzik tyle ze ponoc z powstania styczniowego - jest mniejszy od mojego - moj jest prawie tego samego rozmiaru co polski guzik uzywany na plaszczach wz.36 - fajna sprawa chyba zostanie na polce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bolas
Znalazłem ten wynazalek w ostatni weekend na ruskich pozycjach z grudnia 1914 roku w okolicach Brzezin - dokładnie las Wola Cyrusowa - notabane szukałem tam klamotów wrzesniowych ale ich tam w ogole nie ma. Czy ktoś z Was ma pomysł co to za guzik ?
z góry dzięki za pomoc
bolas
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.