Gość Napisano 21 Kwiecień 2003 Napisano 21 Kwiecień 2003 Czy ktoś wie coś o ilości polskich schronów z 1939 roku w Żorach. Ja osobiście wiem o jednym,ale podobno były dwa. Podobne pytanie mam o Rybnik. Ja znam lokalizacje 2. Czy ktoś wie coś na ten temat.
arek-strazak Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 W Zorach rzeczywiscie sa 2 schrony typu polowego do ognia czolowego.W 39r nie braly one udzialy w walkach gdyz nie byly wykonczone.Rybnik natomiast posiadal 3 schrony bojowe z czego tylko 2 braly udzial w walkach.Rybnickie urbany tez nie byly wykonczone.Rybnickie schrony znajduja sie na ul Janiego(schron wyremontowany do zwiedzania),schron na rondzie Levine ten bral udzial w walkach gdzie dostal silny ostrzal i zostal trafiony pociskiem zaloga wycofala sie a w schronie zostal ciezko ranny szeregowy Menzyk z Rydultow.Trzeci z rybnickich schronow niestety sluzy jako wylewka pod garaz na ul raciborskiej.Schron ten bral udzial w walkach jako ponkt oporu na lini Maroko.
Dominik Kasprzak Napisano 17 Luty 2008 Napisano 17 Luty 2008 A moze podasz lokalizacje tego drugiego schronu w Żorach???
Valjean Napisano 18 Luty 2008 Napisano 18 Luty 2008 Arek nie na ulicy Raciborskiej, tylko na Zebrzydowickiej był 3 schron
Klaus BOLS Napisano 18 Luty 2008 Napisano 18 Luty 2008 podobno w Rybniku był 4 schron. W Orzepowicach który to ponoć niemcy po zdobyciu wysadzili.
Klaus BOLS Napisano 18 Luty 2008 Napisano 18 Luty 2008 a w Żorach znam jeden. No chyba że jeszcze liczyć ten schron pod Szczejkowice.
woytas Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 tia -podobno mial byc na rondzie na rudzkiej (w okolicach tego sklepu - chyba z farbami)
Dominik Kasprzak Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 ia -podobno mial byc na rondzie na rudzkiej (w okolicach tego sklepu - chyba z farbami)"a skad takie informacje?
woytas Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 z pewnych zrodel - pewnych tzn od faceta ktory duzo wie ale w tym przypadku sie pomylil - namierzylismy dzieki kontaktom wlasciciela ziemi i powiedzial ze nigdy nic takiego nie bylo (a ziemia z dziada pradziada jest w rodzinie)
Dominik Kasprzak Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 chyba jest to chyba pan, ktory pozaznaczal schrony na planie miasta, tak???zaznaczyl jeszcze w paru innych miejscach :)
woytas Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 dokladnie ten sam- czyli wiesz o czym mowie :)i sie niestety pomylil
Dominik Kasprzak Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 heh, no to tez z nim objezdzilem miasto i niczego nowego nie ustalilemnawet wiem skad mial takie zetelne" informacje...poszedl do UM i tam mu zaznaczyli fortyfikacje na planie Rybnika :)
woytas Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 hehehegdyby nie my to urzad miasta nie wiedzialby wogole co i jak - reszta to opowiesci mchu i paproci...
Klaus BOLS Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 pewnie to bajki. Ale o tym Orzepowickim słyszałem iż stał tam gdzie teraz stoi krzyż na rozjeździe dróg. Jedna to chyba ul. Łączna... ale to bajki tylko :P
aw68 Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 po pierwsze z relacji świadków i opowieści wynika ze schronów było więcej, nawet dla armat, ale wtedy schron drewniano ziemny był odbierany jako mocna fortyfikacja... http://img49.imageshack.us/img49/1471/hpim1672nc7.jpghttp://img214.imageshack.us/img214/4166/hpim1665he7.jpghttp://img214.imageshack.us/img214/51/hpim1674dh7.jpgpo drugie w żorach jest fundament po drugim schronie ale nie wiem gdzie...po trzecie w szczejkowicach w lesie są umocnienia polowe i magazyn betonowy ale czy to z lat 39 czy 50 tego nie wiadomo ? PozdrawiamAdam
Dominik Kasprzak Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 Z relacji świadków i różnych opowieści to ja słyszałem np. że na wszystkich urbanach montowano kopuły; że były przejścia między schronami; że czołgi wjeżdżały na strop schronu itp.Jeśli świadkowie nie podają dokładnej lokalizacji, to znaczy, że nic nie wiedzą na dany temat.Co do schronów dla armat, to taka informacja pojawiła się w artykułach p. Miniewicza, które niestety posiadają mnóstwo błędów i wiele niesprawdzonych (wymyślonych???) informacji - np. jeśli chodzi o Rybnik lub Lubliniec.Co do Żor, jest tylko informacja w artykule Bukki, że przy południowej drodze wylotowej z Żor rozpoczęto budowę kolejnego schronu polowego. Niestety, nikomu nie udało się do tej pory namierzyć tej lokalizacji.
aw68 Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 tak , zgadzam sie z Tobą , ale mnie chodziło o to ze schron drewniany ( na fotkach ) dla niektórych był schronem żelbetowym... i pewnie to jest przyczyna zamieszania...
arek-strazak Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Tutaj z AW68 sie w zupelnisci zgadzam,wiekszosc umocnien nawet tych drewnianych,czy nawet ziemianek dla niektorych byla schronem czy popularnie zwanym bunkrem.Powinno sioe jednak te obiekty nazywac umocnionymi punktami oporu i wymienic iz skladal sieon z takiego czy innego obiektu.Nie jest rzecza wykluczona iz obiekty tego typu istnialy,a wrecz dziwne by bylo gdyby ich nie bylo.Pamietac nalezy iz wojsko polskie bylo szkolone i przygotowywane do walki w realiach 1 wojny,gdzie takie umocnienia byly podstawa.Nawet okopy kopana na 1,5 m do 2 m.W Orze[powicach moglo sie cos takiego znajdowac nie mozna tego wykluczyc,natomiast ciekawsze bedzie to czy ktos interesowal sie co byly w miejscu zalewu rybnickiego?Ja slyszalem o kilku punktach oporu wopistow cofajacych sie z granicznego posterunku w Stodolach,broniono sie we wsi ktora tam byla (kilkanascie domkow.Odnosnie schronu w Zorach tego drugiego byl niedaleko przejazdu kolejowego do Szczejkowic.
Dominik Kasprzak Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Odnosnie schronu w Zorach tego drugiego byl niedaleko przejazdu kolejowego do Szczejkowic."skad masz takie informacje? czy wiesz co to byl za schron?
arek-strazak Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Valeylan schron dokladnie wedlug opisow historycznych lokalizacja opis Stanislawa Lasoty uczestnika tamtych wydarzenpierwszego wrzesnia o swicie gdy uslyszalem od tylu odglosy zazartej walki ,wyslalem gonca na punkt opuru maroko gdzie znajdowalo sie mijsce postoju mojego dowodcy ppor Ignacego Glenca.Potem obserwujac walki zauwazylem nadlatujacy od wiezy cisnien samolot,myslalem ze to nasz los,gdy pojawil sie nad naszymi glowami zqauwazylem czarne krzyze na skrzydlach,za pozno juz bylo do sustawiania ckm do stzrelania plot.Samolot wystrzelil rakiete i od razu posypal sie na nas grad pociskow artyleryjskich.U wylotu ulicy raciborskiej zostal trafiony schron" itd itd wiec dla mnie zawsze on bedzie przy Raciborskiej.
arek-strazak Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 aaa jeszcze bym zapomnial obok tego schronu przy nRaciborskiej byl wykopany szeroki row przeciwczolgowy i pole minowe wraz z zasiekami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.