michalczewski Napisano 18 Kwiecień 2003 Autor Napisano 18 Kwiecień 2003 No, no ciekawy jestem jakie jest minimum.
michalczewski Napisano 18 Kwiecień 2003 Autor Napisano 18 Kwiecień 2003 http://allegro.pl/show_item.php?item=12546366
PATRON Napisano 18 Kwiecień 2003 Napisano 18 Kwiecień 2003 Wszystko fajnie tylko jeszcze chciałbym zobaczyć czoło zamka.....PZDR PATRON
bolas Napisano 23 Kwiecień 2003 Napisano 23 Kwiecień 2003 a no włąsnie bo nie widac czy zamek to polska przerobka czy zwykly mosiek - tak przy okazji to czy tam jest zaklinowany pocisk niewypał ?
Frozzer Napisano 23 Kwiecień 2003 Napisano 23 Kwiecień 2003 achampocisk jak pocisk, ale luska na pewno :)
Frozzer Napisano 23 Kwiecień 2003 Napisano 23 Kwiecień 2003 ostatnio taki sam karabin widzialem u faceta na targu staroci, zainteresowala mnie ta komora kanciata, jak poznac czy to polak czy rusek?
Frozzer Napisano 23 Kwiecień 2003 Napisano 23 Kwiecień 2003 ale glomb jestemsory za to co napisalem wczesniej:)toc trzeba sie orla dopatrzyc :)ale jak bic nie bedzie, czy mozna poznac czy to polak?
bolas Napisano 23 Kwiecień 2003 Napisano 23 Kwiecień 2003 polski mosin rozni sie na pierwszy rzut oka tym ze ma mocowanie do bagentu mauserowskiego - jest przy lufie taka sama obsada bagnetu jak w np kbk wz.29 - to podstawowa różnica zewnetrzna. Bączek przedni tez taki jak w polskim mauserze. Jak widać bicia to zawsze rzuca sie znak zbrojowni lwowskiej gdzie je przerabiali ARMA-LWÓW" Zamek minimalnie sie różni. Bardzo fajnie widać różnice (co prawda widać tam wykopek) na tej stronie:http://www.poszukiwanieskarbow.com/greg/karabinek.htmU mnie tez jest troche: http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/karabiny/mosin.htm
Frozzer Napisano 23 Kwiecień 2003 Napisano 23 Kwiecień 2003 dzienki, moze jutro skocze na rynek i oblokam to cacko :)
Gość Napisano 25 Kwiecień 2003 Napisano 25 Kwiecień 2003 Ale fajnie go koleś nazwał - polmos", he he. Swoją drogą ładnie wyszedł po czyszczeniu.
Gość Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Komora nabojowa polskiego mosina" ma długość 34 mm, a cara" ma długośćok. 51 mm { mierzona z zewnątrz}. Ciekawe jak uzupełniano szczeliny w między kolbą karabinka a lufą po skróceniu komory nabojowej ?
Gość Napisano 26 Kwiecień 2003 Napisano 26 Kwiecień 2003 Komora nabojowa polskiego mosina" ma długość 34 mm, a cara" ma długośćok. 51 mm { mierzona z zewnątrz}. Ciekawe jak uzupełniano szczeliny w między kolbą karabinka a lufą po skróceniu komory nabojowej ?
ASZ71 Napisano 30 Październik 2005 Napisano 30 Październik 2005 Witam. Temat był na forum dosyć dawno,licze jednak, że uda mi się go wskrzesić.Obecnie kompletuję polskiego mosina, jest to wykopek z widocznymi licznymi biciami, jedyne co go szpeci to duża wywiercona dziura z boku komory nabojowej i uszkodzony zamek.Mój egzemplarz różni się biciami od tego z postu bolasa.Zaczynając od góry komory nabojowej:ok.8mm orzeł, poniżej W.R.N.(nie jestem znawcą tematu i nie znam tego skrutu),poniżej 1925,poniżej7.9.Co najmniej w 6-ciu miejscach widoczny jest nr.broni 5377 (lub 5374 gdyż ostatnia cyfra bardziej przypomina odwrócone 4).Jedyna niezgodność jest na suwaku ramienia celownika nr. 5216.W moim brak jest biciaARMA-LWÓW".Żelazo osadziłem w dorabianym drewnie jakie jest często oferowane na Allegro do polskiego mosina,pasuje niezle.Drewno jest inne niż w poście bolasa, bez górnej nakładki.Znalazłem zdjęcie mosina w takim drewnie w książce Polskie konstrukcje broni strzeleckiej"Z.GWÓŻDZ i P.ZARZYCKI,na str.145.A teraz kilka pytań.Czy w okresie międzywojennym wydana została instrukcja kbk wz.1891/98/25.Kiedy i gdzie dorabiano łoże ze zdjęcia widoczne w/w książce.Dokupiłem do niego stopkę do mosina i trochę nie pasuje, czy carska różniła się od 2-go wojennej.Może ktoś posiada mosina w w/w orginalnym drewnie lub ma jego fotki.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.