Skocz do zawartości

wz. 91/98/25

michalczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a no włąsnie bo nie widac czy zamek to polska przerobka czy zwykly mosiek - tak przy okazji to czy tam jest zaklinowany pocisk niewypał ?

Napisano
polski mosin rozni sie na pierwszy rzut oka tym ze ma mocowanie do bagentu mauserowskiego - jest przy lufie taka sama obsada bagnetu jak w np kbk wz.29 - to podstawowa różnica zewnetrzna. Bączek przedni tez taki jak w polskim mauserze. Jak widać bicia to zawsze rzuca sie znak zbrojowni lwowskiej gdzie je przerabiali ARMA-LWÓW" Zamek minimalnie sie różni.

Bardzo fajnie widać różnice (co prawda widać tam wykopek) na tej stronie:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/greg/karabinek.htm

U mnie tez jest troche: http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/karabiny/mosin.htm
Napisano
Ale fajnie go koleś nazwał - polmos", he he. Swoją drogą ładnie wyszedł po czyszczeniu.
Napisano
Komora nabojowa polskiego mosina" ma długość 34 mm, a cara" ma długośćok. 51 mm { mierzona z zewnątrz}. Ciekawe jak uzupełniano szczeliny w między kolbą karabinka
a lufą po skróceniu komory nabojowej ?
Napisano
Komora nabojowa polskiego mosina" ma długość 34 mm, a cara" ma długośćok. 51 mm { mierzona z zewnątrz}. Ciekawe jak uzupełniano szczeliny w między kolbą karabinka
a lufą po skróceniu komory nabojowej ?
  • 2 years later...
Napisano
Witam. Temat był na forum dosyć dawno,licze jednak, że uda mi się go wskrzesić.Obecnie kompletuję polskiego mosina, jest to wykopek z widocznymi licznymi biciami, jedyne co go szpeci to duża wywiercona dziura z boku komory nabojowej i uszkodzony zamek.Mój egzemplarz różni się biciami od tego z postu bolasa.Zaczynając od góry komory nabojowej:ok.8mm orzeł, poniżej W.R.N.(nie jestem znawcą tematu i nie znam tego skrutu),poniżej 1925,poniżej7.9.Co najmniej w 6-ciu miejscach widoczny jest nr.broni 5377 (lub 5374 gdyż ostatnia cyfra bardziej przypomina odwrócone 4).Jedyna niezgodność jest na suwaku ramienia celownika nr. 5216.W moim brak jest biciaARMA-LWÓW".Żelazo osadziłem w dorabianym drewnie jakie jest często oferowane na Allegro do polskiego mosina,pasuje niezle.Drewno jest inne niż w poście bolasa, bez górnej nakładki.Znalazłem zdjęcie mosina w takim drewnie w książce Polskie konstrukcje broni strzeleckiej"Z.GWÓŻDZ i P.ZARZYCKI,na str.145.A teraz kilka pytań.Czy w okresie międzywojennym wydana została instrukcja kbk wz.1891/98/25.Kiedy i gdzie dorabiano łoże ze zdjęcia widoczne w/w książce.Dokupiłem do niego stopkę do mosina i trochę nie pasuje, czy carska różniła się od 2-go wojennej.Może ktoś posiada mosina w w/w orginalnym drewnie lub ma jego fotki.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie