Skocz do zawartości

bunkry które przetrwały do dziś we Wrocławiu

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do bunkra na osobowicach którego foto zapodał sadyk... obecnie jest otwarty bo ktoś" (hehehe) przebił zamurowane wejście. Nic tam nie ma ciekawego ale można zwiedzić.
Napisano
a myśmy z Wraithem chcieli delikatnie wejść próbując otworzyć jedne z bocznych drzwi. Niestety nie udało nam, się ich otworzyć. A tu ktoś z grubej rury wszedł przez zamurowane wejście.
Napisano
Fakt... general1006 odgruzowywał chyba z godzinę te boczne wejście (ja nie chwaląc się pół a Piotras patrzył:-P) , a później dorwaliśmy się do drzwi tyle że same koło do otwierania łamało się przy próbie przekręcenia. Może te boczne prowadzi do innych pomieszczeń i coś tam jednak zalega;-) No i po co było rozwalać beton z głównego wejścia?;-))))
Napisano
Niestety rozczaruję Was. Boczne wejścia są wyjściami awaryjnymi schronu i nie prowadzą nigdzie indziej niż do głównych pomieszczeń....
Na początku też je próbowaliśmy otworzyć ale nie dało się, po wejściu od frontu i obadaniu bocznych drzwi od tyłu okazało się że były z tyłu porządnie zabezpieczone przed otwarciem z zewnątrz stalowym drutem którym obwiązano mechanizm.

Jest to schron a nie bunkier. Co znaleźliśmy w środku?

Przede wszystkim popisane ściany przez kotojadów (szmatanistów), w cholerę kanadyjek (polówek) czyli składanych łóżek wojskowych. Do tego złożone rusztowania, wielką tablicę z jakiejś iprezy harcerskiej sprzed paru lat (bodajże w 1995) oraz skrzynię z dyplomami harcerskimi. Po prostu po jakimś festynie cały ten śmietnik tam znieśli i zamurowali...
Napisano
Tym lepiej że się nie mieliśmy aż tak wielkich chęci na wejście, a kumpel już chciał załatwiać palniki i kołki na wjazd do bunkra:-) Pozdrawiam
Napisano
Kanadyjki były w nienajlepszym stanie, gnijąc poukładane w potężnych stosach... teraz pewnie wszystko jest rozkradzione przez żulasów i dzieciarnię, szczególnie że schron został otworzony dawno bo przed wakacjami, heh.

Obmurowane wejście jest skute poniżej połowy, nie ma problemu z przejściem :D
Napisano
Marecki. czego Ty się po Breslauerach spodziewasz???? Twierdza, twierdza i jeszcze raz twierdza, umacniamy się a nie bierzemy pod ofensywę jakieś tam odcinki:-) priv
Napisano
Marecki, przecież masz ksero pracy doktorskiej Małachowicza o twierdzy Wrocław 1890-1914, które Ci dałem (to jest także odpowiedź na pytanie Penetratora :-)). Praktycznie poza tym niewiele jest, wyłączając oczywiście z zabawy masę schronów przeciwlotniczych, które można znaleźć praktycznie w każdym zakamrku Wrocławia (bardzo fajne znajdują się nieopodal stacji kolejowej Wrocław-Brochów: jedno wejście normalne, a drugie po klamrach z wyjściem na dach schronu). Ja się mogę pochwalić, że moja piwnica była schronem przeciwlotniczym (do mej piwnicy droga wiedzie przez oryginalne drzwi pancerne - zachowały się na nich nawet napisy farbą AUF" i U" oraz tabliczka producenta :-)).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Paweł pożyczyłeś !!!!!!! nie dałeś , muszę Ci to zwrócic
troszke o szpitalach teraz :
Kompania sanitarna twierdzy
Składała się ze służb medycznych miasta i lekarzy oraz sanitariuszy kierujących szpitalami fortecznymi punktami pomocniczymi.
Szpitale nosiły następujące oznaczenia :
I - Bunker Fritz Geisler,
II - Bunker Hanke,
IIa,
IIb - Striegauer - Platz
(schron Konwiarza na Placu Strzegomskim),
III - Trebnitzerstrasse,
IIIa - Hauptbahnhof
(podziemia niedawno udostępnione pod Dworcem Głównym),
IIIb - Neumarkt - Bunker,
IV - Bunker - Elbingstrasse
(schron Konwiarza na ul. Ołbińskiej),
IVa - Brüderkloster,
IVb- Elbingstrasse
V - Salzstrasse (Arbeitsamt),
VI - Höfchenstrasse 112,
Pomocnicze placówki medyczne w liczbie ponad dwudziestu (Sanität - Stützpunkt).
bardzo interesują mnie dwie pierwsze pozycje oznaczone jako I ORAZ II , może coś ktoś o nich powiedzieć ??
Napisano
Ja, ja, ja mogę! :-))))))))))
Oczywiście na podstawie nieśmiertelnego Gleissa :-))
I" to schron Konwiarza przy Ładnej (okolice pl. Grunwaldzkiego) - nazwa od ulicy - Fritz Geisler Straße. 17.02.1945 przeniesiono tam Lazaret Rezerwowy I" z Mattingstrasse.
Co do II" to jest kilka możliwości. Moim zdaniem w grę wchodzi jeden z dwóch Tiefbunker" czyli schronów podziemnych, mianowicie: Wachtplatz (o którym rozmawialiśmy swego czasu :-)) lub Blücherplatz (pl. Solny). Resztę lazaretów mam praktycznie rozgryzionych (niektóre nawet z liczbą łóżek i nazwiskami lekarzy-kierowników :-)), więc jeśli Cię to interesuje, puszczę stosowne info na priv.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Aha, mam gdzieś w korespondencji z jednym ze spadochroniarzy opisy bodajże 2 lazaretów (jeden z nich to IV), tylko, że jeszcze nieprzetłumaczone na polski :-(
Napisano
Paweł dziekuje !!!!!!!!!! oczywiscie pamiętam naszą rozmowę , obiekt wymieniony pod liczba II jest interesujący bardzo z tego względu że najmniej o nim wiadomo a musiał być bardzo spory , co do nr I to faktycznie masz racje potwierdziłeś moje domysły , ja nie byłem pewny :):):):)
obiekt nr II interesuje mnie od kilku lat , jak będzie więcej info to niewykluczone że zabierzemy się za niego poważniej
pzdr !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie