Saper.17 Napisano 10 Wrzesień 2005 Autor Napisano 10 Wrzesień 2005 Witam wczoraj kumpel przyniusl mi taką o to emaliowaną blaszke . jej wymiary to 15cm na 6,5cm. Prosze o pomoc w identyfikacji z gory dziękuje :)PozdroSaper
Saper.17 Napisano 10 Wrzesień 2005 Autor Napisano 10 Wrzesień 2005 Witam wczoraj kumpel przyniusl mi taką o to emaliowaną blaszke . jej wymiary to 15cm na 6,5cm. Prosze o pomoc w identyfikacji z gory dziękuje :)PozdroSaper
Saper.17 Napisano 11 Wrzesień 2005 Autor Napisano 11 Wrzesień 2005 Witam mi moją kolega przyniósł on pracuje w geodezji i kopali w sąsiednim miescie zeby wkopac jakies tam słupki i ją znalaz a że wiedział że ja się tym interesuje to mi ją przyniusł za flaszke:) i tak ta falaszke z nim wypiłem:)Pozdro Saper
Saper.17 Napisano 11 Wrzesień 2005 Autor Napisano 11 Wrzesień 2005 Zapomniałem jeszcze ci podziekowa grba! Dzieki za pomoc!!PozdroSaper
kolekcj Napisano 10 Wrzesień 2005 Napisano 10 Wrzesień 2005 przyniÓsłPewnie to jakiś element wczesnej wersji systemu rozpoznawania Swój - nie swój" :)
grba Napisano 11 Wrzesień 2005 Napisano 11 Wrzesień 2005 Proszę bardzo.Dla pełniejszego obrazu tych czasów warto przeczytać dzieło wielkiego śląskiego pisarza (bardziej znanego z twórczości dla dzieci) Janoscha. Janosch do 1945 roku mieszkał w zabrzańskiej (wtedy w Rzeszy miasto Hindenburg)dzielnicy Poręba, życie mieszkańców opisał w książce Cholonek czyli dobry Pan Bóg z gliny". Na str. s. 194: tym całym flagowaniem robiono wtedy wielkie hece. Przychodziło SA, a ty nie pozdrowiłeś flagi podniesioną ręką, już podbiegało do ciebie dwóch partyjniaków w cywilu i waliło cię pałką po głowie. Stanik kazał sobie uszyć na miarę ekstra długą chorągiew.- Tu jestem ja, Cholonek, zawsze z fasonem! – mówił. – Kiedy idziesz ulicą, widzisz już z daleka. Gdzie mieszkamy. Flaga długa na pół chałupy!W nocy wymierzył sznurkiem, że chorągiew będzie zwisała poniżej okien pierwszego piętra i zasłoni Hallmannowi widok. Był on członkiem NSDAP. Flagowano tak często że Hallmann żył ciągle w zaciemnieniu.- Niech tylko chachor coś powie na naszą flagę! – odgrażał się Stanik. A kiedy rzeczywiście coś powiedział, Stanik odparł:- Nie podoba się panu nasza chorągiew, panie Hellmann? Jedno pańskie słówko, a wywieszę mniejszą, no jak? I wygrał!"
grba Napisano 10 Wrzesień 2005 Napisano 10 Wrzesień 2005 Wygląda na tabliczkę z hasłem Deutschem Gruß und Heil-Hitler" (z niemieckim pozdrowieniem [prawa ręka w górę] i Hitlerowi część) Taki tam gadżet to wyrażania jedynie słusznej idei.
Saper.17 Napisano 10 Wrzesień 2005 Autor Napisano 10 Wrzesień 2005 Witam wielkie dzieki za pomoc:) , a ma ktos moze zdiecie jak ta tabliczka wyglada w caloosci?PozdroSaper
Pytanie
Saper.17
Witam wczoraj kumpel przyniusl mi taką o to emaliowaną blaszke . jej wymiary to 15cm na 6,5cm. Prosze o pomoc w identyfikacji z gory dziękuje :)
Pozdro
Saper
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.