Skocz do zawartości
  • 0

Emaliowana blaszka . Prozba o identyfikacje

Saper.17

Pytanie

Napisano

Witam wczoraj kumpel przyniusl mi taką o to emaliowaną blaszke . jej wymiary to 15cm na 6,5cm. Prosze o pomoc w identyfikacji z gory dziękuje :)

Pozdro

Saper

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wczoraj kumpel przyniusl mi taką o to emaliowaną blaszke . jej wymiary to 15cm na 6,5cm. Prosze o pomoc w identyfikacji z gory dziękuje :)

Pozdro

Saper

Napisano
Witam mi moją kolega przyniósł on pracuje w geodezji i kopali w sąsiednim miescie zeby wkopac jakies tam słupki i ją znalaz a że wiedział że ja się tym interesuje to mi ją przyniusł za flaszke:) i tak ta falaszke z nim wypiłem:)

Pozdro

Saper
Napisano
Proszę bardzo.

Dla pełniejszego obrazu tych czasów warto przeczytać dzieło wielkiego śląskiego pisarza (bardziej znanego z twórczości dla dzieci) Janoscha. Janosch do 1945 roku mieszkał w zabrzańskiej (wtedy w Rzeszy miasto Hindenburg)dzielnicy Poręba, życie mieszkańców opisał w książce Cholonek czyli dobry Pan Bóg z gliny".

Na str. s. 194:
 tym całym flagowaniem robiono wtedy wielkie hece. Przychodziło SA, a ty nie pozdrowiłeś flagi podniesioną ręką, już podbiegało do ciebie dwóch partyjniaków w cywilu i waliło cię pałką po głowie. Stanik kazał sobie uszyć na miarę ekstra długą chorągiew.
- Tu jestem ja, Cholonek, zawsze z fasonem! – mówił. – Kiedy idziesz ulicą, widzisz już z daleka. Gdzie mieszkamy. Flaga długa na pół chałupy!
W nocy wymierzył sznurkiem, że chorągiew będzie zwisała poniżej okien pierwszego piętra i zasłoni Hallmannowi widok. Był on członkiem NSDAP. Flagowano tak często że Hallmann żył ciągle w zaciemnieniu.
- Niech tylko chachor coś powie na naszą flagę! – odgrażał się Stanik. A kiedy rzeczywiście coś powiedział, Stanik odparł:
- Nie podoba się panu nasza chorągiew, panie Hellmann? Jedno pańskie słówko, a wywieszę mniejszą, no jak? I wygrał!"
Napisano
Wygląda na tabliczkę z hasłem Deutschem Gruß und Heil-Hitler" (z niemieckim pozdrowieniem [prawa ręka w górę] i Hitlerowi część) Taki tam gadżet to wyrażania jedynie słusznej idei.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie