Skocz do zawartości

Łóżko polowe w WP przed 1939 ........

marek123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pytanie moze i debilne ale tak aprawde nigdy nie dorwałem foty np. z cwiczen piechoty na ktorych powiedzmy byloby łozko polowe ..........;)
pozdro
Napisano
Bo oni chyba sienników używali. Łóżko to chyba jakiś high-life :) Przeglądałem swoje fotki i trafiłem jedynie na coś wysokiego na czym chłopaki siedzą wystając nieco poza namiot. Niestety wogóle nie widać konstrukcji. Pewnie takie zdjęcia z łóżkami są równie nieczęste co same łóżka przed wojną.
Napisano
hola hola panowie nie róbmy zaścianka

w koszarach były normalne lóżka bądz stalowe badz piętrowe prycze a w polu do na glebie spali a na czym mieli spac??? jesli spali pod namiotami a jeśli sapali po chałupach to na sianie albo u panienek na pięterku ;-)

Schrek
Napisano
W namiotach budowano prycze - sam takowe stawiałem jeszcze w latach osiemdziesiatych na obozach harcerskich - komstrukcja drewniana wkopana w ziemie, sienniki wypchane sianem.
Napisano
W koszarach to co innego. Tam łóżka stoją na stałę. Zdjęcia takich łóżek nie trudno znaleźć. Co innego w polu. Gdzie łóżko trzeba jakoś dostarczyć. Stąd moje pytanie komu takie łóżko polowe przysługiwało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie