Gebhardt Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Napisano 8 Wrzesień 2005 Poszukuje zdjec zolnierzy plutonow motocyklowych ze wzgledu na sprzet i wyposazenie bojowe. Bardzo bylbym wdzieczny za takie mniej znane (tzn mam te z ksiazek i artykulow Tarczynskiego i to co jest na polce kazdego). Szczegolnie interesuja mnie plutony WBP-M i zdjecia grupowe w oporzadzeniu mob.Z gory dziekujeKrzysztof
brodaamor Napisano 10 Wrzesień 2005 Napisano 10 Wrzesień 2005 Jest to znane zdjęcie, ale je załadowałem ze względu na jakość skanu. Posiadam je w rozdzielczości 600 dpi. Mogę udostępnić ale dopiero za tydzień.
TomekSz Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 Z książki W. Kucharski Kawaleria i broń pancerna ..."
Gebhardt Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Napisano 29 Wrzesień 2005 DziekiBrodaamor, dobrze obejrzec ta fotke nie 'ulepszona' retuszem :) Taka mi wystarczy. Tomku, piekne zdjecie, ale raczej to sa pancerniacy na defiladzie, chyba w kombinezonach wiec sprzetu typowego dla plutonu motocyklistow chyba sie nie doszukamy :( .
TomekSz Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Czy jeszcze gdzieś oprócz 10BKaw.Zmot. i WBPanc.-Mot. znajdowały się plutony motocyklowe ?
misiaczor Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 w Kraśniku był, a zdjęcie powyżej dotyczy plutonu z Kraśnika
maxikasek Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 był też artykuł w Archeologii Wojskowej o motocyklistach z 10 BP-M.
TomekSz Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Z jakich oddziałów są ci motocykliści?
Gebhardt Napisano 7 Październik 2005 Autor Napisano 7 Październik 2005 Etatowe plutony motocyklistow byly o ile wiem tylko w WBPm i 10BK. W WBPM byly po jednym w kompaniach rozpoznawczych pulkow oraz w dywizjonie rozpoznawczym. W 10BK nie bylo k rozp wiec plutony (tez po jednym) byly niezalezne i analogicznie byl pluton w d rozp - czyli razem 6 plutonow. Zdjecia powyzej to najprawdopodobniej zolnierze piechoty obsadzajacy eksperymentalne motocykle z ckm ktore mialy byc wprowadzone bodajze na etat dywizyjnych kompanii cyklistow.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.