Skocz do zawartości

1 Złoty z 1985 - prawdziwy czy fals??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy jest możliwe aby 1 zł było lżejsze, mniejsze i cieńsze od innych monet 1 zł z tego samego roku?? Posiadam 1 zł z 1985r. i właśnie jest takie dziwne, czy jest to fals czy w bito takowe ze względu na oszczędność materiału. Znalazłem jeszcze inne różnice porównując tę z inną z tego samego roku i o tym samym nominale. Natomiast, orzełek na jakby trochę wydłużoną szyję a między ogonem a szponami znaczek przypomina jakby gwiazdę. Mogę się mylić z tą gwiazdą gdyż moneta jest trochę wytarta. Ale nie na tyle żeby była taka różnica w grubości tej z inną monetką. Czy ktoś już miał taki przypadek?? Jeśli to fals, to czy miało sens podrabianie takich małych nominałów?? Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
Napisano
YoWheris, katalogi mowia o zlotowce z tego rocznika:
Średnica [mm] : 25
Nakład [szt] : 167 939 100
Waga [g] : 2,12
Metal : Al
Opis : Nominał w otwartym wieńcu
Rant : Ząbkowany
Mennica : Warszawa z.m. pod łapą orła
oraz ze istnieje wada stempla double die na awersie.
Malo prawdopodobne zeby ktos w 85 roku podrabial zlotowki wiec masz jakiegos cudaka. Mam pare kilo zlotowek trzeba by je poogladac niestety cierpie na brak wolnego czasu wiec jesli mozesz troche poczekac sprobuje Ci pomoc.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
W 1985 nastąpiła w monetach mała zmiana kroju czcionki i ogólnie wychudzono rysunki, więc tak może się wydawać, że fals ale jest to całkie prawa moneta ;). To nie tylko w 1 zł ale i innych nominałach.
  • 5 months later...
Napisano
Jeśli pozwolicie, dorzucę coś od siebie...
Moim zdaniem ktoś podłożył jeden (może kilka) cienkich krążków w mennicy i poleciało...
Skąd ją masz? Czy czasem jakiś krewny nie pracował na automacie menniczym?
Pozdrawiam.
Napisano
A moze to wynik trawienia w jakimś kwasie?
Pozdrawiam
P.S. Te małe aluminiowe zetki były na allegro w całych banderolach za grosze.
Napisano
Oryginał na 100%-pamietam je doskonale takie byly i ciensze i grubsze - moze byc lekko starta bo np. ktos ja podrasował do gry w klipę .
Fałszować aluminiowa złotówkę ? - nikt przy zdrowych zmysłach tego nie czynił- chyba w latch siedemdziesiątych znalezli sie artyści którzy fałszowali 5 zł te z rybakiem ,zrobili sztancę i klepali je z blachy aluminiowej- sprawa była glosna i śmieszna bo koszt wytworzenia jednej pięciozłotwki w samym materiale wynosił siedem zł nie licząc robocizny
Napisano
Tylko, że pewnie robili na państwowych tłoczniach, za państwowe pieniadze, w czasie godzin pracy, to się opłacało.
Pozdrawiam
Napisano
No to bez sensu zupełnie jest, gdzieś tu jest jakiś haczyk. Może źle policzyli przed zakupem blachy i potem mieli manko? Zresztą trzeba dodać zysk z blachy, której nie wykorzystali i sprzedali na złom pewnie.
Pozdrawiam
Napisano
Getton monetka pochodzi z pola, została wykopana. Nie mam żadnych krewnych pracującychy w mennicy.
Myślałem że ten temat dawno już umarł, a tu patrze dziś i się zdziwiłem.
Dzięki za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie