YoWheris Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Czy jest możliwe aby 1 zł było lżejsze, mniejsze i cieńsze od innych monet 1 zł z tego samego roku?? Posiadam 1 zł z 1985r. i właśnie jest takie dziwne, czy jest to fals czy w bito takowe ze względu na oszczędność materiału. Znalazłem jeszcze inne różnice porównując tę z inną z tego samego roku i o tym samym nominale. Natomiast, orzełek na jakby trochę wydłużoną szyję a między ogonem a szponami znaczek przypomina jakby gwiazdę. Mogę się mylić z tą gwiazdą gdyż moneta jest trochę wytarta. Ale nie na tyle żeby była taka różnica w grubości tej z inną monetką. Czy ktoś już miał taki przypadek?? Jeśli to fals, to czy miało sens podrabianie takich małych nominałów?? Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
YoWheris Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 orzełek - słabe ale lepszego nie mam niestety
YoWheris Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 czy nikt się jeszcze nie spotkał z taką złotówką??
Piorek Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 YoWheris, katalogi mowia o zlotowce z tego rocznika:Średnica [mm] : 25 Nakład [szt] : 167 939 100 Waga [g] : 2,12 Metal : Al Opis : Nominał w otwartym wieńcu Rant : Ząbkowany Mennica : Warszawa z.m. pod łapą orła oraz ze istnieje wada stempla double die na awersie.Malo prawdopodobne zeby ktos w 85 roku podrabial zlotowki wiec masz jakiegos cudaka. Mam pare kilo zlotowek trzeba by je poogladac niestety cierpie na brak wolnego czasu wiec jesli mozesz troche poczekac sprobuje Ci pomoc.PozdrawiamPiorek
ksiądz Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Mam taką samą ale w tej chwili nie mogę jej znależć.Pozdrawiam.
elpas Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 W 1985 nastąpiła w monetach mała zmiana kroju czcionki i ogólnie wychudzono rysunki, więc tak może się wydawać, że fals ale jest to całkie prawa moneta ;). To nie tylko w 1 zł ale i innych nominałach.
Boruta Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Czy te małe zetki z 1990 roku są coś warte? I takie podobne aluminiowe 2 zł?Pozdrawiam
elpas Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 Generalnie jeszcze nie, może 1 zł jak znajdzie się chętny.
Boruta Napisano 19 Wrzesień 2005 Napisano 19 Wrzesień 2005 Dzięki, niech jeszcze mocy w szufladzie nabiorą. Na allegro ich nie było.Pozdrawiam
getton Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Jeśli pozwolicie, dorzucę coś od siebie...Moim zdaniem ktoś podłożył jeden (może kilka) cienkich krążków w mennicy i poleciało...Skąd ją masz? Czy czasem jakiś krewny nie pracował na automacie menniczym?Pozdrawiam.
Boruta Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 A moze to wynik trawienia w jakimś kwasie?PozdrawiamP.S. Te małe aluminiowe zetki były na allegro w całych banderolach za grosze.
Lokomotywa Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Oryginał na 100%-pamietam je doskonale takie byly i ciensze i grubsze - moze byc lekko starta bo np. ktos ja podrasował do gry w klipę .Fałszować aluminiowa złotówkę ? - nikt przy zdrowych zmysłach tego nie czynił- chyba w latch siedemdziesiątych znalezli sie artyści którzy fałszowali 5 zł te z rybakiem ,zrobili sztancę i klepali je z blachy aluminiowej- sprawa była glosna i śmieszna bo koszt wytworzenia jednej pięciozłotwki w samym materiale wynosił siedem zł nie licząc robocizny
Boruta Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Tylko, że pewnie robili na państwowych tłoczniach, za państwowe pieniadze, w czasie godzin pracy, to się opłacało.Pozdrawiam
Lokomotywa Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 nie tłuki to w prywatnym warsztacie blacharskim kupujac blachę w geesie
Boruta Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 No to bez sensu zupełnie jest, gdzieś tu jest jakiś haczyk. Może źle policzyli przed zakupem blachy i potem mieli manko? Zresztą trzeba dodać zysk z blachy, której nie wykorzystali i sprzedali na złom pewnie.Pozdrawiam
YoWheris Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 Getton monetka pochodzi z pola, została wykopana. Nie mam żadnych krewnych pracującychy w mennicy. Myślałem że ten temat dawno już umarł, a tu patrze dziś i się zdziwiłem.Dzięki za odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.